Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KAKAÓS ÉS DIÓS CSIGA

2008.01.18

Hozzávalók:

50 dkg liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja (kihagyható).
A töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj (kihagyható).

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót és a reszelt citromhéjat, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát langyos helyen kelesztjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vaj negyed részét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát megint letakarva kelesztjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj utolsó egynegyedével, aztán egyenletesen beszórjuk a kakaós töltelékkel. Ezután, mint a bejglit, föltekerjük, majd éles késsel egy centi vastag körszeleteket vágunk belőle.

Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól 4-5 centi távolságra. Előmelegített közepes hőfokú sütőben (a sütő típusától függően 180-200 fokon) megsütjük őket.

Tipp:
Ha sietsz, a hajtogatást kihagyhatod. Az első kelesztés után 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, bekenjük vajjal, megszórjuk a töltelékkel, feltekerjük, összevágjuk, sütjük. Így is nagyon finom.

 

p1380337-dd.jpg

p1610596-dd.jpg

p1300602-dd.jpg

p1360860-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Évának

(Szamóca, 2009.10.24 19:19)

Sajnos nem elég "bolti", mert semmi állományjavító, ízfokozó vagy emulgeálószer nincs benne. :DDD

Bóti csiga!!!!

(Éva, 2009.10.24 19:13)

Akkorát nevettem! Ez a hét legjobb vicce!

Vicces

(Szamóca, 2009.10.24 17:47)

Kedves Csaiga, gondolod, veszek egy tucat bolti kakaós csigát, hogy lefényképezzem?
Ugye ez vicc volt?
Éppen a föntit sütöttem ma. Próbáld ki, mert nagyon jó.