KAKAÓS ÉS DIÓS CSIGA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja (kihagyható).
A töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj (kihagyható).
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).
A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót és a reszelt citromhéjat, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát langyos helyen kelesztjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vaj negyed részét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát megint letakarva kelesztjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.
*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj utolsó egynegyedével, aztán egyenletesen beszórjuk a kakaós töltelékkel. Ezután, mint a bejglit, föltekerjük, majd éles késsel egy centi vastag körszeleteket vágunk belőle.
Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól 4-5 centi távolságra. Előmelegített közepes hőfokú sütőben (a sütő típusától függően 180-200 fokon) megsütjük őket.
Tipp:
Ha sietsz, a hajtogatást kihagyhatod. Az első kelesztés után 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, bekenjük vajjal, megszórjuk a töltelékkel, feltekerjük, összevágjuk, sütjük. Így is nagyon finom.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon jól nèz ki
csiga
(Csaiga, 2009.10.24 16:54)A felső kép nem bolti kakaós csiga? Csak mert nem hasonlít az alsóra! Kicsit becsapásnak érzem, bár a reci biztos jó!
Re: csiga
(Etus, 2013.05.09 15:55)A felső kakaós csiga az alsó pedig diós! Képhez oda van írva! :)
kakaós csiga tekerés
(mumus xDDD, 2011.04.17 08:41)
hogy tudom a kakaós csigát feltekerni ez az 1 gondom lenne:$
kalacsok
(Misi, 2011.04.09 22:38)nem ertem hogy tojas nelkul hogy lehet finom kalacsotb keszitteni.Tenyleg ezek a kalacsreceptek nem tartalmaznak tojast?
Elkészitettem
(Gaby, 2010.10.13 20:12)Megcsináltam, már alig vártam, hogy kész legyen, de nem sikerült ugy, ahogy vártam :(A tészta kiszáradt,és valamelyik le is ragadt a sütőpapirra. De amugy finom :)
kelesztési idő
(Buzablans, 2010.03.21 16:51)
Kedves Szamóca!
A tepsire rakott csigákat szoktad még valamennyit keleszteni, vagy azonnal berakod az előmelegített sütőbe?
Fagyasztás
(Szamóca, 2010.02.18 15:54)Igen, le lehet fagyasztani. De szobahőmérsékleten, lassan kell fölengedni.
csiga
(Csilla, 2009.12.07 06:50)Szuper! Ilyen finom kakaós és diós csigát még nem ettem mint amit ennek a receptnek az alapján sütöttem!
Szamócának.
(carpi, 2009.10.25 19:27)Hát akkor 1 nap rámenne, és a töltelék kiperegne.A tésztának igazi rondaság kinézete lenne.:) Tehát KATASZTRÓFÁLIS. De sok jóindulatú""" levelet kapnál. :)
Carpinak
(Szamóca, 2009.10.25 07:13)
Képzeld, a férjem végtelenül meglepődött, amikor meglátta, hogy a kakaós csiga tésztáját egyben tekerem föl, és utána vágom csigákra. Azt gondolta, minden egyes csigát egyenként töltenek meg és tekergetnek föl. :DDD
Képzeld el a pékségben egyenként föltekerni ötezer kakaós csigát! :DDDDDDD
Csiga.
(Carpi, 2009.10.25 04:56)Ez nem bolti!!! Hogy honnan tudom??? Rutin,tapasztalat, és nem vagyok vak. Vettem elég boltit a lányomnak. A boltiak nem ennyire egyformák, és a tekercsek több helyen elválnak egymástól. Ezeket itt gondosan tekerték, és nem kapkodva mint a pékek készítik.
evike1974@gmail.com
(Schlégl Èva, 2014.10.02 07:02)