Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


KAKAÓS ÉS DIÓS CSIGA

2008.01.18

Hozzávalók:

50 dkg liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja (kihagyható).
A töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj (kihagyható).

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót és a reszelt citromhéjat, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát langyos helyen kelesztjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vaj negyed részét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát megint letakarva kelesztjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj utolsó egynegyedével, aztán egyenletesen beszórjuk a kakaós töltelékkel. Ezután, mint a bejglit, föltekerjük, majd éles késsel egy centi vastag körszeleteket vágunk belőle.

Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól 4-5 centi távolságra. Előmelegített közepes hőfokú sütőben (a sütő típusától függően 180-200 fokon) megsütjük őket.

Tipp:
Ha sietsz, a hajtogatást kihagyhatod. Az első kelesztés után 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, bekenjük vajjal, megszórjuk a töltelékkel, feltekerjük, összevágjuk, sütjük. Így is nagyon finom.

 

p1380337-dd.jpg

p1610596-dd.jpg

p1300602-dd.jpg

p1360860-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

evike1974@gmail.com

(Schlégl Èva, 2014.10.02 07:02)

Nagyon jól nèz ki

evike1974@gmail.com

(Schlégl Èva, 2014.10.02 06:59)

Nagyon finomnak làtszik

csiga

(Csaiga, 2009.10.24 16:54)

A felső kép nem bolti kakaós csiga? Csak mert nem hasonlít az alsóra! Kicsit becsapásnak érzem, bár a reci biztos jó!

Re: csiga

(Etus, 2013.05.09 15:55)

A felső kakaós csiga az alsó pedig diós! Képhez oda van írva! :)

fagyasztás

(Edit, 2010.02.18 15:43)

Le lehet fagyasztani a tésztát?

Re: fagyasztás

(Henike, 2012.07.14 22:38)

A kakaóval együtt is lelehet fagyasztani?

kakaós csiga tekerés

(mumus xDDD, 2011.04.17 08:41)

hogy tudom a kakaós csigát feltekerni ez az 1 gondom lenne:$

kalacsok

(Misi, 2011.04.09 22:38)

nem ertem hogy tojas nelkul hogy lehet finom kalacsotb keszitteni.Tenyleg ezek a kalacsreceptek nem tartalmaznak tojast?

Elkészitettem

(Gaby, 2010.10.13 20:12)

Megcsináltam, már alig vártam, hogy kész legyen, de nem sikerült ugy, ahogy vártam :(A tészta kiszáradt,és valamelyik le is ragadt a sütőpapirra. De amugy finom :)

Slálálálálálálááááá

(medvedisznóember, 2010.05.06 15:02)

remélem sikerülni fog:s

Kelesztés

(Szamóca, 2010.03.21 16:53)

Szia!
Én rögtön sütöm őket.

kelesztési idő

(Buzablans, 2010.03.21 16:51)

Kedves Szamóca!
A tepsire rakott csigákat szoktad még valamennyit keleszteni, vagy azonnal berakod az előmelegített sütőbe?

Fagyasztás

(Szamóca, 2010.02.18 15:54)

Igen, le lehet fagyasztani. De szobahőmérsékleten, lassan kell fölengedni.

Csillának

(Szamóca, 2010.02.05 16:22)

Nagyon örülök, hogy ízlett!

Kakaós csiga

(Szamóca, 2010.02.05 16:22)

Szilvi, remélem, jól fog sikerülni!

csiga

(szilvi, 2010.02.02 18:00)

Annyian dícséritek,hogy én is meg fogom csinálni!!

csiga

(Csilla, 2009.12.07 06:50)

Szuper! Ilyen finom kakaós és diós csigát még nem ettem mint amit ennek a receptnek az alapján sütöttem!

Szamócának.

(carpi, 2009.10.25 19:27)

Hát akkor 1 nap rámenne, és a töltelék kiperegne.A tésztának igazi rondaság kinézete lenne.:) Tehát KATASZTRÓFÁLIS. De sok jóindulatú""" levelet kapnál. :)

Carpinak

(Szamóca, 2009.10.25 07:13)

Képzeld, a férjem végtelenül meglepődött, amikor meglátta, hogy a kakaós csiga tésztáját egyben tekerem föl, és utána vágom csigákra. Azt gondolta, minden egyes csigát egyenként töltenek meg és tekergetnek föl. :DDD
Képzeld el a pékségben egyenként föltekerni ötezer kakaós csigát! :DDDDDDD

Csiga.

(Carpi, 2009.10.25 04:56)

Ez nem bolti!!! Hogy honnan tudom??? Rutin,tapasztalat, és nem vagyok vak. Vettem elég boltit a lányomnak. A boltiak nem ennyire egyformák, és a tekercsek több helyen elválnak egymástól. Ezeket itt gondosan tekerték, és nem kapkodva mint a pékek készítik.