Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KALÁCS

2008.01.18

Margit néném receptje alapján

Hozzávalók:

60 dkg liszt, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kanál cukor, 4 dl langyos tej, 4 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 25 szem sütésálló (szacharin alapú) édesítőszer (aki nem akar édesítőszert használni, 10 dkg cukorral helyettesítheti, de édesítővel finomabb, könnyebb a tészta), csipetnyi só.
A kalács lekenéséhez pici langyos tej.

   

kalacs-felvagva-015-ee.jpg

 
Elkészítés:

Két tálkában 1-1 dl langyos tejben 1-1 kanál cukorral felfuttatunk fél-fél kocka élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
Egy kis tálban egy deci langyos tejben feloldunk 10 szem édesítő tablettát (vagy 4 dkg cukrot keverünk el). Egy másik tálkában szintén egy deci langyos tejben 15 tablettát oldunk fel (vagy 6 dkg cukrot keverünk el).
Előkészítünk két nagyobb tálat. Mindkettőbe beleszitálunk 30-30 dkg lisztet.  Az egyikhez hozzászitáljuk a kakaóport. Mindkét lisztbe beleborítunk 1-1 tálka élesztős tejet. A kakaós lisztbe öntjük a 15 édesítőtablettás (6 dkg cukros) tejet, a sima lisztbe a 10 tablettásat (4 dkg cukrosat). Mindkét keverékhez hozzáadunk 2-2 evőkanál étolajat és egy kis csipetnyi sót.
A tésztákat egyenként addig gyúrjuk, amíg elválnak a tál falától.

  

p1030537-dd.jpg

 
Ezután lisztezett deszkán egy fehér és egy barna egyforma nagyságú téglalapot nyújtunk a két tésztából. A két tésztalapot egymásra fektetjük, és feltekerjük, mint a bejglit vagy rétest.
Ezután a tésztahenger két végét egymáshoz illesztve karikát formázunk, amit vagy egy kivajazott tortaformába, vagy egy kivajazott koszorúformába rakunk. (De süthetjük hosszúkás kenyérformában is.)
A tésztát ezután másfél órát kelesztjük, majd megkenjük a tetejét egy kis langyos tejjel, és a hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra, és a kalácsot 35-40 perc alatt megsütjük. (Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.)

  

kalacs-felvagva-017-dd.jpg


Tipp:

Ugyanezt a kalácsot megsütheted úgy is, hogy csak a fehér tésztát készíted el dupla mennyiségben. Gyúrhatsz bele 10 dkg mazsolát vagy kis reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot is.

De elkészítheted úgy is, hogy a barna részbe nem kakaóport, hanem egy kanál őrölt fahéjat gyúrsz.

Vigyázz, mert a tészta nagyon megkel. Jó nagy formában süsd!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kalács

(Szamóca, 2009.07.22 19:37)

Jaj, nagyon drukkolok, hogy jó legyen!

Egyszerűen megtekertem a tésztát mielőtt összeragasztottam a két végét. Akkor éppen olyanom volt.

Koszorúforma

(Jucus, 2009.07.22 16:52)

Szia!
Most kel a kalácsom, remélem most sikerül. Csak még azt kérdezném, hogy mivel a koszorúforma alja a mintás és a teteje a kalácsnak sima, akkor neked hogyan lett ilyen, mint a képen?

Válasz Jucusnak

(Szamóca, 2009.07.16 21:21)

Ó, nagyon sajnálom. :(((

Kalács

(Jucus, 2009.07.16 20:26)

Hát, elkészült, de sajnos nem sikerült. A héja kőkemény, a belseje meg ragad. Pedig úgy sütöttem, ahogy a receptben volt.Mondjuk nagyon kemény volt a tészta. De nem adom fel, legközelebb megint megpróbálom megsütni.

Kalács

(Szamóca, 2009.07.16 15:34)

Remélem, hogy jó lesz így is, de tehettél volna bele még egy pici langyos tejet vagy vizet. Nálam nagyon puha szokott lenni a tészta. De ez erősen függ a lisztek folyadékfelvevő képességétől.
26 cm átmérőjű a formám.

kalács

(Jucus, 2009.07.16 15:21)

Szia!
Nekem a másfél-másfél deci tejjel nagyon nehezen nyújtható lett a tészta, főleg a kakaóst, alig birtam kinyújtani. Most kel a formában.Esetleg kellett volna még tennem hozzá tejet? Neked ez a koszorúformád milyen széles, mert az én tésztám nem érte körbe az enyémet.
Remélem azért sikerül majd.

Kalács

(Pisti, 2009.06.24 14:19)

Ez a kalács egyszerűen tökéletes

Kalács

(Szamóca, 2009.06.21 20:51)

Remélem, neked is ízlik majd! Mi nagyon szeretjük.

gyönyörü kaläcs

(mamoca, 2009.06.21 20:49)

Szia.megint valami szepet talältam es a recept alapjän finomat is,holnap meg kell süssem annyira guszta,köszi a receptet,csak igy toväbb

erről a kalácsról

(Jade, 2009.05.28 07:33)

Kipróbáltam tegnap ezt a kalácsot. Annyira finom hogy ma újra meg kell sütnöm.

Kalács

(Szamóva, 2009.05.26 07:53)

Szia Moncsi!
Ha ízlik ez a kalács, próbáld ki a többit is innen, az oldalról! :)

kalács

(Moncsi, 2009.05.25 22:10)

Köszönöm szépen a receptet, állandóan ezt a kalácsot kéri a család mióta először megsütöttem. Annyira finom!

Kalács

(Szamóca, 2009.05.15 09:34)

Köszönöm szépen Margit néni nevében is. :)

kalács

(Ildi, 2009.05.14 22:06)

Már nem is tudom hányadik sütidet csinálom meg. Mindegyik nagyon jó lett, de ez a kalács valami szenzációs!
Puszilom érte Margit nénit és téged is.

Tojás

(Szamóca, 2009.05.14 09:21)

Szia Pircsi!
Nem kell bele tojás.
Ezt a receptet így kaptam a nagynénémtől, tehát ebbe soha nem is kellett tojás, de egyébként is igyekszem a kelttésztákat tojás nélkül csinálni, mert sokkal finomabbak és tovább puhák úgy. (Persze vannak olyan kelttészták, amikbe kifejezetten kell a tojás. Pl. a fánkok.)

Margit néni kalácsáról.

(pircsi, 2009.05.14 08:27)

Nagyon tetszik ez a kalács, meg is fogom sütni. De hiányolom belőle a tojást. Kérdésem ki maradt belőle, vagy nem is kell bele?Köszike!

Kalács

(Szamóca, 2009.04.15 19:40)

Köszönöm! :)))
Tényleg nagyon finom ez a kalács. Eszméletlen módon könnyű és puha. Azt hiszem amiatt, hogy igazából nincs benne cukor. (Azt a kanálnyit "megeszi" az élesztő.)

Receptet vittem

(Saci, 2009.04.15 18:58)

Annyira szép ez a kalács, hogy legszívesebben elcsennék egy szeletet!
A receptet lementettem, kipróbálom. Amit az oldaladról készítettem, mind-mind sikert aratott a családomba. Imádom az oldaladat!:)


« előző

1 | 2 | 3