Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KÉPVISELŐFÁNK

2008.01.18

Általában nem szoktam grammra pontosan mérni, de ennél a receptnél nem árt a pontosság.

Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl (25 dkg) víz, csipetnyi só, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 4 egész tojás.
A tepsi kikenéséhez étolaj (vagy sütőpapír).
Hozzávalók a sárga krémhez:
fél liter + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 10 dkg vaj, (1 csomag vaníliás cukor)
Valamint: fél liter habtejszín, 2 csomag habfixáló, 10 dkg porcukor.

  

Kép

  

Elkészítés:
Felforraljuk a vizet. Amikor forr, belekeverjük a vajat és a csipetnyi sót. Mikor a vaj elolvadt, beleöntjük a lisztet, és gyorsan csomómentesre keverjük (addig, amíg az egész massza elválik az edény falától). Levesszük a tésztát a tűzről, és egyenként alaposan belekeverünk 4 egész tojást (legegyszerűbb géppel). A fánktésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és diónyi halmokat nyomunk belőle egy kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól 5-6 centi távolságra, majd előmelegített 220 fokos sütőben megsütjük a fánkokat (kb. 15 perc). (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert ha kinyitjuk, a tészta belül nem lesz üreges és ragacsos marad!)

  

p1040958-dd.jpg

  

A sárga krém elkészítése:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a fél liter tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk a vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.

A kihűlt fánkokat félbevágjuk. Az aljukat megtöltjük a sárga krémmel. A krém tetejére tejszínhab-rózsákat nyomunk, aztán ráillesztjük a fánktészta tetejét.

A képviselőfánkokat karamellel, olvasztott csokival, porcukorral díszíthetjük.

 

A KARAMELL ELKÉSZÍTÉSE

 

Hozzávalók:

A karamellmázhoz: 20 dkg cukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál vaj.

Elkészítés:

A cukrot egy teflonserpenyőben állandóan kevergetve fölolvasztjuk. Mikor teljesen fölolvadt, hozzáadjuk az ecetet és a vajat, és gyors mozdulatokkal az egészet egyneműre keverjük. (Vigyázat, habzik!)

Az így kapott karamellt, egy kanállal a fánkokra csorgatjuk.

 

Tipp:

Ha nem a ropogós, törős fajtájú karamellt akarod használni, hanem tejkaramellt, a fölolvadt, megbarnult cukorhoz önts kb. 1,5 dl forró tejet (vigyázat, ez tényleg nagyon habzik!), állandóan kevergetve nagyon pici lángon sűrűsítsd be, aztán mikor egynemű krémmé olvad, akkor vedd le a tűzről, és keverd bele a vajat.

  

p1190121-dd.jpg


 

Ha szereted a képviselőfánkot, készíts képviselőfánk tortát! A receptet itt találod meg: St. HONORÉ TORTA.

 

kepviselofank-torta-29-039-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

képviselőfánk

(Ervin, 2012.11.23 14:36)

sikerült: jó kis recept:)

fánk

(Eszti, 2010.11.24 13:53)

Mindenki azt mondta hogy ilyet nem tudok megcsinálni mert túl nehéz..
De aztán anyum megkóstolta és azt mondta, hogy jobb mint a cukrászdai:D
Köszi a receptet!

Képviselőfánk

(répafül, 2010.10.17 17:33)

Szia Viki!
Köszönöm a receptet!-) Eddig is sütöttem képviselőfánkot, de ilyen könnyű, légies, finom még soha nem volt-) A karamell recept is kiváló!-) Tudtam, hogy mindig Te hozzád kell jönni-)))

Erzsinek

(Szamóca, 2009.12.14 21:13)

Nagyon szépen köszönöm a receptet!

Képviselőfánk.

((Erzsi), 2009.12.10 16:59)

A krémjét én,így csinálom.1/2l tej,5 tojás,3 evőkanál liszt,a tojássárgáját kikeverem 3 evőkanál lisztel,és kevés tejjel,a megmaradt tejet felteszem forrni,ha fel forrt hozzá öntöm a kikevert tojásokat,és sűrűre főzőm.
A tojás fehérjét 8 evőkanál cukorral,gőzfőlőt kemény habbá verem,ha kihűlt a főzőt krém a kettőt összekeverem,2cs vaníliás cukrot adok hozzá.

Krém

(Szamóca, 2009.04.29 11:28)

Én hidegen szoktam belerakni a krémet. De persze lehet, hogy melegen jobb. Úgy még nem próbáltam.
Ha Hulalát használsz, azt rányomhatod egy nappal előbb is. Csak persze az egész fánkot be kell rakni a hűtőbe, ha már meg van töltve.

képviselőfánk

(Ildikó, 2009.04.29 11:15)

Köszönöm szépen a választ. Egyébként én mindig Hulalát használok, de akkor megpróbálom úgy, hogy ma csak a tésztáját sütöm meg. Valahol olvastam, hogy a sárgakrémet még melegen kell beletölteni. Így csináljam, és másnap rá a Hulalát, vagy inkább az egész töltést hagyjam holnapra?

Vaj

(Szamóca, 2009.04.29 11:02)

Igen, jó a margarin is. (De én nem használok margarint, csak vajat, ezért írok vajat a receptekbe.)
A liszttel a tűz fölött kell elkeverni a vízben felolvadt vajat (margarint). Látni fogod, hogy meddig keverd, mert egyszercsak összeáll az egész tészta egy sima, egybefüggő masszává, és elválik az edény falától (ez tényleg csak néhány perc), akkor kell levenni a tűzről.
A tojásokkal addig kevered, amíg a tészta fölveszi az összes tojást. Egy szép sárga, krémes állagú és egynemű tésztát kell kapnod.
A fánkok tésztáját nyugodtan megsütheted előző nap. Tölteni jobb frissen, mert a bolti tejszín hajlamos hamar összeesni, ami egyrészt csúnya, másrészt eláztatja a tésztát.
Tulajdonképpen az is egy lehetőség, hogy a vaníliakrémmel megtöltöd a fánkokat már előző nap, de a tejszínt csak tálalás előtt nyomod rájuk. A másik megoldás, ha előbb akarod elkészíteni az egész sütit, hogy nem hagyományos tejszínhabot használsz, hanem Hulala növényi tejszínt. A Hulala megtartja a formáját, nem esik össze.

képviselőfánk

(Ildikó, 2009.04.29 10:41)

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy margarin is jó, vagy csak teavaj? Ha jól értem, a liszttel is még tűz fölött kell összekeverni (kb. meddig?). És a tojásokkal meddig kevered?
Előtte való nap el lehet készíteni, vagy csak ne töltsem meg, mert elázik a tészta?

Szia Noémi!

(Szamóca, 2009.02.02 11:26)

Örülök, hogy nektek is ízlett! :)

kepviselofank

(noemi, 2009.02.02 11:03)

szia!nagyon finom ez a kepviselo fank,anyumeknak is nagyon izlett!!!

Szia Nelli!

(Szamóca, 2008.10.03 22:22)

Igazad van, tényleg érthetetlen így, mert nem írtam bele, hogy minek. A tepsit kell egy pici olajjal kikenni, ha nem használ sütőpapírt az ember. Mindjárt kijavítom.
Köszönöm szépen, hogy figyelmeztettél!
Igen, a meleg tésztába szoktam egyenként belekeverni jó alaposan a tojásokat. A sok keveréstől a tészta közben fokozatosan hűl.

Kérdés

(Nelli, 2008.10.03 21:05)

Szia!
azt írod a hozzávalóknál, kell bele olaj, de aztán a felhasználásnál nem írod hová és mikor kell beletenni.
Még sosem sikerült nekem ez a tészta, de most majd kipróbálom, hátha, bár már a feladás szélén vagyok.
A meleg tésztába kell belekeverni a tojást?

Szia Timi!

(Szamóca, 2008.10.03 10:06)

220 fokos előmelegített sütőben szoktam sütni. Kb. 15-20 perc, amíg szép barnára sülnek. (Piciket csinálok. Éppen csak diónyi tésztahalmokból. Olyan egy-falatra-bekapósak.)

Sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor a fánkocskák összeesnek, és nem lesznek üregesek.
(Az üregességről jut eszembe: ha valamelyiknek a belsejében mégis marad némi plusz tészta, egyszerűen szedd ki egy kiskanállal.)
Mivel picik, jó sok lesz a receptben megadott mennyiségből. Kb. 35-40 db.

Ha nagyobbakat (olyan cukrászdai méretűeket) szeretnél csinálni, akkor természetesen nagyobb tésztagömböket kell nyomni a tepsire és kicsit tovább kell sütni őket.

Kérdés

(Timi, 2008.10.02 21:20)

Szia! Nagyon jól néz ki a képviselőfánkod. Ki szeretném próbálni, csak az lenne a kérdésem, hogy hány fokon és mennyi ideig sütöd, és ebből a mennyiségből hány darab fánk lesz?
Köszi:
Timi