Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KOSZORÚ

2012.03.04

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg túró, 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, egy vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor), csipetnyi só, fél citrom reszelt héja, 1 dl étolaj (napraforgó), kb. 1,5 dl tej.

A töltelékhez: 25 dkg dió, 2 tojásfehérje, 10-15 dkg cukor, fél kávéskanál őrölt fahéj, 10 dkg mazsola (kihagyható).

A kenéshez: 2 tojássárgája, 3 evőkanál tej.


p1130223-dd.jpg

 

Elkészítés:

A túrót szitán áttörjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, sót, citromhéjat, olajat és 25 dkg szitán áttört túrót. Az egészből - a tejet apránként beleöntve - sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (A tejet azért adjuk apránként a tésztához, mert a lisztek folyadékfelvevő képessége különböző. Lehet, hogy kicsit kevesebb vagy kicsit több tej kell, mint másfél deci.)

Az elkészült tésztát egy órára folpackba vagy nejlonzacskóba csomagolva hűtőgépbe tesszük.

A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, óvatosan belekeverjük a mazsolát, diót, fahéjat.

A pihentetés végeztével a tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Mindkét adagot 30 x 60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztadarabokat öt egyforma széles, 60 cm hosszú csíkra vágjuk.

Minden tésztacsík közepére hosszában diótölteléket halmozunk. (Legegyszerűbb sima végű habzsákból csíkot nyomni a tészta közeébe.) A tésztát a töltelékre hajtjuk, összenyomkodjuk, és hosszú hengert formázunk a tésztából. A tésztahengert félbehajtjuk, és a két szárát összefonjuk, majd a végeit összenyomva koszorút formázunk belőle. A tetejét megkenjük tejjel kikevert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.