Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


LINZER

2008.01.17

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, csipetnyi fahéj vagy reszelt citromhéj.

Tölteléknek lekvár, nutella...

   

p1280435-dd.jpg

  

Elkészítés:

A vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Szintén gyorsan belegyúrjuk a többi alapanyagot. Aztán fél órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát.

Aztán lisztezett deszkán nyújtsuk ki, szaggassunk ki belőle különféle mintákat (ügyeljünk rá, hogy mindegyiknek párja legyen, mert a végén kettesével összeragasztjuk õket). A maradék tésztából hosszú hurkákat gyúrhatunk, és formázhatunk perecet, karikát.

A süteményeket kivajazott tepsibe rakjuk, elõmelegített sütõben (180°C) kb. 10-12 percig sütjük (a tésztának nem szabad megbarnulnia). Amikor megsült, összeragasztjuk őket valamilyen finom lekvárral, nutellával vagy csokoládékrémmel (10 dkg olvasztott csokoládét habosra keverünk 10 dkg vajjal és 1 evõkanál porcukorral).

A kiszaggatott sütemények tetejét sütés előtt bekenhetjük villával enyhén felvert tojásfehérjével, és durvára vágott diót, mandulát vagy mogyorót szórhatunk rájuk.

Ez a sütemény másnap a legfinomabb, amikor a tölteléktől a tészta egy kicsit megpuhul, de valószínűleg addigra már elfogy.

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tojás?

(Rita, 2012.12.19 14:53)

Az lenne a kérdésem, hogy akkor a Te változatodban akkor nincsen tojássárgája? Nyújtható ez a tészta, nem kell vele küzdeni hogy ne morzsolódjon szét? Köszünöm a választ!

Re: tojás?

(Szamóca, 2012.12.19 15:00)

Szia Rita!
Nem, nem kell bele tojás. És nyújtható, gyúrható a tészta. Ha esetleg túlságosan megkeményedne a hűtőben, akkor hagyd kicsit szobahőmérsékleten állni nyújtás előtt!

Re: tojás?

(Szamóca, 2013.12.30 18:43)

Nem nincs.
De ez nem az én változatom, hanem ez a linzer eredeti receptje.

a linzerhez szolnék hozzá

(szemák éva, 2013.12.30 18:30)

se tojás se sütőpor?

Re: a linzerhez szolnék hozzá

(Szamóca, 2013.12.30 18:42)

Szia!
Egyik sem kell bele. (Ha nem hiszed, nézz utána a neten az eredeti linzertésztának! Annyi az eredeti recept, hogy 3 rész liszthez adj 2 rész vajat és 1 rész porcukrot.)
Ha sütőport teszel bele, nem tartja meg a formáját, ha tojást, keményebb lesz.
Ha kicsit finomítani akarsz, inkább adj a tésztához némi finomra reszelt citromhéjat vagy fahéjat!

linzer

(babettsz, 2011.05.04 10:54)

A megfelelő vastagságot arra értettem,hogy fel jön e a tészta sütés közbe!Köszönöm válaszod,megvan az esti nasi!

Linzer

(Szamóca, 2011.05.03 18:49)

Szia!
Én kb. 3-4 milliméter vastagra nyújtom a tésztát. De nem tudom, hogy számodra mi a megfelelő vastagság.

linzer

(babettsz, 2011.05.03 12:44)

Szia!
A linzer tészták mindig is a kedvenceim voltak,sok rokonnál és barátnál ettem már,volt ahol vastag volt a tészta,és volt akinél inkább kekszhez hasonlított!Szeretném én is megsütni régóta,és ez a recept nagyon tetszik,csak egy tanácsra lenne szükségem:Milyen vastagra gyújtsam el a tésztát,hogy sütés után is megfelelő legyen a magassága?Előre is köszönöm!

Linzer

(Szamóca, 2010.11.24 20:00)

Szia Marika!
Ez az eredeti alap linzer recept: 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor, 30 dkg lisztenként 1 tojássárgája.
Ennyi.
Igazából nem kell bele más.
Azóta persze millió változata lett az alapreceptnek különféle ízesítőkkel.
Van, aki valóban tesz bele sütőport vagy szódabikarbónát. Én nem szoktam.

Süti készítés

(Marika, 2010.11.24 19:49)

Szia!
Nekem pont ilyen a linzer receptem de a tésztájába 1 kk szódabikarbóna is van írva. Ezzel szoktam készíteni kérdésem az,hogy nem hiányzik ez belőle szted mert Tiédbe nincs semmi /mármint,sütőpor,szódabikarbóna/
Köszönöm előre is Marika.

Juditnak

(Szamóca, 2009.10.15 19:38)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt!

Linzer

(Judit, 2009.10.15 19:06)

Szia!
Már sütöttem kenyeret,kiflit ma linzert a Te recepted alapján és mondhatom mind elfogyott még az nap!

Válasz Nórának

(Szamóca, 2009.05.26 10:16)

Szia!
Klassz, hogy neked is ízlett.
Sajnos a megbarnultak (ha nagyon megbarnulnak) már keksznek se nagyon jók, mert megkeserednek. Tényleg nagyon oda kell figyelni, mert csak pár perc a sütési idő.

Linzer

(Szamóca, 2009.05.26 10:13)

Kedves Marika Néni!
További jó sütés-főzést! Örülök, hogy bevált a recept.

Linzer

(Nóra, 2009.05.26 09:31)

Szia !

Tegnap megsütöttem!Nagyon finom!Mára kissé visszapuhult.
Bevált , megtartom.:-)))
Arra kell csak nagyon odafigyelni , hogy valóban ne barnuljon meg.Nekem 5-6 darab kicsit jobban megsült , de azt mint kekszet pusztították el a srácaim.
Köszönöm!

Nóra

linzer

(Marika néni, 2009.05.24 16:25)

Kedves Nóra!
Én már kipróbáltam ezt a receptet és nekem nagyon bevált. Ez alapján sütöm azóta az islert is, finom omlós a tésztája. Ezt a sonkkás sajtost én is megkeresem és kipróbálom ha azt mondod hogy nagyon jó. Én eddig csak édes süteményeket próbáltam erről az oldalról de az mind nagyon jó volt
Marika néni

Linzer

(Nóra, 2009.05.24 15:46)

Szia!

Nagyon szeretem a receptjeidet , ennek külön örülök,bár még nem próbáltam ki.
Több linzer tésztát csináltam már innen onnan kapott,hallott és olvasott receptekből , de őszintén szólva annyi energiával féltéglát is vehettem volna.Ugyanis mind kemény lett és maradt is.
Most ebben bízom...a fiam ballagására szeretnék végre egy fogyasztható , mi több finomat sütni!
Benned minden reményem!:-)))
Köszönöm a sok finomságot , eddig mind bejött!
Maximálisan!főleg a sonkás-sajtos hajtovány!
Nóra