Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MADELEINE - Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

2008.01.15

"A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta, éppúgy, mint a szerelem, s mint hogyha csak megtöltött volna valami értékes eszenciával: jobban mondva, az eszencia nem bennem volt, én voltam az. "

(Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában)

  

Kép

 
MADELEINE 1.


Hozzávalók:
3 egész tojás, 9 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg liszt, 10 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, egy kávéskanál citromhéj vagy lime-héj.

Elkészítés:
Az egész tojásokat gépi habverővel habosra verjük a cukorral (kb. 5 perc), aztán belekeverjük a vajat, majd a lisztet és a citrushéjat. Kivajazott madeleine-formában 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc allatt megsütjük.

 

 Kép


MADELEINE 2.

Hozzávalók:
15 dkg vaj, 12 dkg liszt, 4 egész tojás,12 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vaníliakivonat, csipetnyi só.

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
A sütőformákat kivajazzuk, kilisztezzük, sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Gépi habverővel habosra verjük a tojást egy csipetnyi sóval (kb. 5 perc), aztán tovább verve a habot, hozzáadjuk a cukrot, majd a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Ezután a lisztet is belekeverjük. Végül következik a vaj. Madeleine-formába öntjük és 10-12 perc alatt aranybarna szélűre sütjük.
Ha kihűlt megszórjuk vaníliás porcukorral.

Ha kakaós változatban akarjuk elkészíteni, a lisztbe belekeverünk 5 dkg cukrozatlan kakaóport.

Kép


MADELEINE 3.

Hozzávalók:
10 dkg olvasztott, de nem meleg vaj, 10 dkg finomliszt, 1 csipet só, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A madeleine-formát kikenjük vajjal. Robotgép habverőjével habosra keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és az egész tojásokkal. Belereszeljük a citrushéjat, beleforgatjuk a lisztet és a sót, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat. A tésztát ezután negyed órára hűtőgépbe tesszük. A negyed óra letelte után belekanalazzuk a madeleine-formába, és 10-12 perc alatt megsütjük. (Amíg egy-egy adag sül, a maradék tésztát mindig tegyük vissza a hűtőbe.)
Porcukorral meghintve tálaljuk.

*****


MADELEINE 4. - CSOKIS MADELEINE

Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 10 dkg vaj, 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 kiskanál vaníliakivonat.

Elkészítés:
A vajat a csokoládéval felolvasztjuk, aztán kihűtjük. A 3 tojást robotgéppel habosra verjük a cukorral. Hozzáöntjük a már kihűlt csokikrémet, és beleszitáljuk a lisztet. Fakanállal összekeverjük, végül beleöntjük a vaníliakivonatot.Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük a tésztát.Kivajazzuk a madeleine-formát. Megtöltjük a tésztával. Előmelegített sütőbe, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük a süteményeket. A formába hagyjuk őket kihűlni.

*****


MADELEINE 5.

Hozzávalók:
4 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 13 dkg vaj, 13 dkg rétesliszt.

Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával fehéredésig keverjük. A puha, de nem olvasztott vajat apránként beledolgozzuk, végül a lisztet beleszitáljuk. A madeleine-formát vékonyan kivajazzuk, és annyi tésztát töltünk mindegyikbe, hogy a feléig érjen, mert a tészta sütés közben megnő. A süteményt 200 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Fémdobozba zárva egy hétig is friss marad.

madeleine-032-ee.jpg


MADELEINE 6.

Hozzávalók:
3 tojás, 15 dkg porcukor, 12,5 dkg olvasztott, de nem meleg vaj, 15 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját pedig öntsük egy keverőtálba. Adjuk a tojássárgákhoz a porcukrot, és robotgép habverőjével keverjük habosra. Az olvasztott vajat is keverjük a cukros tojássárgájához, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és apránként a lisztet. Keverjük jól össze. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A félretett tojásfehérjéket verjük habbá, majd óvatosan forgassuk az előző keverékhez. Vékonyan vajazzuk ki a madelein-formát és nyomozsákkal töltsük meg. Tegyük előmelegített sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A Madeleine sütiről

(Madeleine , 2011.08.05 08:48)

Szeretnék Madeleine süteményt sütni,a recept meg van hozzá de nem kapok egy üzlethelyiségben sem egyetlen egy sütőformát.Már nagyon kiprobálnám ezt a süteményt,de nem tudom,hogy sütőforma nélkül lehete? A süteményt két okból probálnám ki:-a süteményt úgy hivják mint engem,
-a másik ok,hogy már nagyon megkostolnám ezt a sütireceptet.

Re: A Madeleine sütiről

(Forma, 2011.08.09 23:01)

Szia!
Muffinformában is megsütheted a tésztát.

Madeleine-forma

(Ani32, 2010.07.05 13:31)

Sziasztok!
Én a Corában vettem a Madeleine formát tavaly! Most is van, mindenféle, ami szem-szájnak ingere és a sütéshez szükséges formáktól kezdve a szufflé csészékig!

Forma

(Szamóca, 2010.03.29 13:05)

Szia Boglárka!
A háztartási boltokban és a szupermarketekben kapható ilyen forma. Szokott lenni szilikonból és fémből is.
De ha nem tudsz ilyet venni, akkor muffinsütőben is elkészítheted ezt a süteményt.

madeleine forma

(Boglárka, 2010.03.28 20:01)

Megszeretném kérdezni, hogy hol lehet vásárolni madeleine formát?

Madeleine

(Szamóca, 2010.03.14 12:48)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett. Mi is nagyon szeretjük, mert gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, de nagyon finom.

Madeleine

(Hopegirl, 2010.03.13 19:29)

Sya. Ez az első süti, amit az oldaladról kipróbáltam, már napok óta szemeztem vele.
Hmm, isteni lett :) A narancs-citrom héjas változatot készítettem el (kicsi muffinformába), majd csokimázba forgattam, és megszórtam kókusszal, ahogy az egyik képen is van.
Ízlett mindenkinek, ráadásul nagyon hamar elkészült :)
Kösy a receptet, és gratulálok ehhez a sok csodás finomsághoz :)

Muffinforma

(Szamóca, 2009.10.10 21:20)

Szerintem elkészíthető muffinformában is. De ha van, inkább kisebben.

Ildi

(Muffinforma?, 2009.10.10 16:18)

Szia Szamóca!Szerinted muffinformában elkészithető?

Süti

(Szamóca, 2009.10.02 19:33)

Szia!
Én a citrom- és narancshéjas változatot szeretem legjobban. De ez egyéni ízlés kérdése. :)

süti

(Lilien, 2009.10.02 19:02)

Szamóca, szerinted melyik a legfinomabb? Olyan nehéz választani, melyiket próbáljam ki :)

köszi :)

(Nagyné, 2009.07.12 14:55)

Madeleine-forma

(Szamóca, 2009.07.11 14:44)

Mindjárt teszek föl róla egy képet a recepthez.

forma

(Nagyné, 2009.07.11 12:32)

Szia!

Hogy néz ki a madelein forma?