MÁKOS PITE
Hozzávalók (egy 28-30 cm átmérőjű kerek formához):
A tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojássárgája.
A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, kb. 2 dl tej, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy liszt, fél kávéskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola (kihagyható).
A tetejére: 1 kis pohár (kb. 1,5 dl) tejföl, 1 tojás + a tésztából megmaradt tojásfehérje, 2 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk, aztán legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral. A darált mákot összekeverjük a fahéjjal, a liszttel, a citromhéjjal és a mazsolával, majd ráöntjük a forró tejet.
A tésztával kibélelünk egy piteformát úgy, hogy az oldalát is befedje. A máktölteléket elegyengetjük a mélyedésben.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Közben a tejfölt összekeverjük a tojássárgájával. A két tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, amit a tejfölbe forgatunk. A süteményt kivesszük a sütőből, elsimítjuk rajta a tejfölös krémet, és még 15 percig sütjük.
Kihűtve szeleteljük.