MARCIPÁNOS SAKK SZELET
Hozzávalók:
A tészta sütéséhez egy kb. 25 x 20 cm-es tepsi.
A sötét tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál rétesliszt, 4 evőkanál kristálycukor, egy evőkanál cukrozatlan kakaópor.
A világos tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál vaníliás cukor.
Az öntethez: 2 dl víz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 dl mandulalikőr (vagy két evőkanál vízszínű - nem zöld! - mandulaaroma fél dl vízben feloldva, ha kisgyerekeknek készül a torta).
20 dkg marcipán, kb. 2 dl kenhető sűrűségű baracklekvár.
Elkészítés:
A világos tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. A tésztát egy 25 x 20 cm-es tepsibe öntjük, és 180 fokon megsütjük. (Pár perc alatt megsül.) A megsült piskótát kihűtjük.
A sötét tésztát majdnem ugyanúgy készítjük, mint a világosat. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. A tésztát egy 25 x 20 cm-es tepsibe öntjük, és 180 fokon megsütjük. (Pár perc alatt megsül.) A megsült piskótát kihűtjük.
Az öntethez a hozzávalókat a likőr kivételével fölforraljuk. A keveréket öt percig főzzük, aztán levesszük a tűzről, hozzáöntjük a likőrt és félretesszük.
A kétféle tésztát 25 cm hosszú, négy centiméter széles csíkokra vágjuk. (Értelemszerűen mindkét színből öt ilyen csíkot kell kapnunk.)
A tésztacsíkokat váltakozó színekben baracklekvárral egymáshoz ragasztjuk. Ezután a süteményt kanállal apránként meglocsolgatjuk a likőrös öntettel úgy, hogy az öntet jól beszívódjon a tésztába, és mindenhová jusson belőle. (A legkönnyebben úgy tudjuk ezt elérni, ha a süteményt egy magas falú, 25 cm hosszú, kb. 13 cm széles tepsibe rakjuk (olyanba, amiben kenyeret szoktak sütni), és abban locsoljuk meg az öntettel.)
A süteményt ezután 1-2 órát hideg helyen (pl. hűtőgépben) állni hagyjuk.
A marcipánból porcukrozott gyúródeszkán egy a süteményt körbeérő nagyságú téglalapot nyújtunk.
A süteményt kívülről is bekenjük vékonyan baracklekvárral. Bevonjuk a marcipánnal. Ízlés szerint díszítjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ezt el fogom készíteni Húsvétra,nagyon dekoratív,,,és szerintem finom is .
Erről a sütiről
(Ági, 2012.04.03 11:55)