Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MEGGYESPITE MUFFINFORMÁBAN

2008.01.15

Hozzávalók (12 minitortához):

A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, egy kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor.

A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, 10-15 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.

  

Kép

 

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk, egybegyúrjuk.
A töltelékhez a meggybefőtt levét összekeverjük 1 csomag pudingporral, a cukorral és a fahéjjal. Az így kapott keveréket egy lábasba öntjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor levesszük a tűzről. A besűrűsödött krémbe beleöntjük a meggyet. Aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. (Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg".)
Ha nem szilikonos a sütőformánk, kikenjük vajjal. (Egyáltalán nem baj, ha nem rózsa- vagy napraforgóformában sütjük a minitortákat. A hagyományos muffinforma is tökéletesen megfelelő.)
A morzsatészta kétharmadát egyenletes vastagságban a forma mélyedéseinek aljára és oldalára nyomkodjuk úgy, hogy minden mélyedés közepén egy üreget kapjunk.. A tésztaüregekbe belekanalazzuk a pudingos, meggyes krémet.
A megmaradt tésztából 12 egyforma nagyságú gombócot formázunk, amiket akkora körlappá lapítunk, ami befedi a sütik tetejét. A tésztakorongokat a sütikre nyomkodjuk-tapasztjuk. Aztán 2-3-szor megszurkáljuk mindegyiket villával.
A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a tetejük, takarjuk le alufóliával!)


Tipp:
Ezt a süteményt megsüthetjük más töltelékkel is:

TÚRÓSPITE MUFFINFORMÁBAN

ALMÁSPITE MUFFINFORMÁBAN

 

Kép

 

 

A sütemény ilyen szilikonformában készült:

Kép

Ez a sütemény természetesen megsüthető hagyományos muffinformában is. Éppen olyan finom lesz úgy is, mintha virágformában sütnénk. Viszont ha hagyományos muffintepsiben sütöd, előfordulhat, hogy kisebbek a tepsi mélyedései, mint a virágformánál. Emiatt lehet, hogy marad valamennyi az elkészített tésztából. A megmaradó tésztát véletlenül se dobd ki! Csinálj belőle kekszet! Nagyon finom vajaskekszed lesz.

A megmaradt tésztából formázz egy 3-4 cm átmérőjű hengert, tedd 5-10 percre a mélyhűtőbe, aztán vágd 6-7 mm vastag szeletekre, az így kapott korongokat rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, előmelegített 220 fokos sütőben süsd kb. 10-12 percig (amíg a szélük kicsit barnulni nem kezd), ekkor vedd ki a sütőből, várj kb. 10 percet (mert frissen sülve még lágyak), utána tálalhatod a finom vajaskekszet. De ha későbbre szánod, tedd őket kihűtve egy jól záródó süteményesdobozba, és teához, kávéhoz vegyél elő egyet-egyet. Még finomabbá teheted a sütidet, ha a hengerré formázás előtt darabos diót vagy csokoládét, esetleg mazsolát, asztalt gyümölcsöt gyúrsz bele.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Meggyes pite

(Szamóca, 2010.03.06 08:08)

Szia!
Sajnos én még nem próbáltam napokra eltenni. Mindig azonnal elfogy.

Kérdés

(kiskanál, 2010.03.03 19:45)

Szia!
Szerinted eltartható-e valami lezárt dobozban, ha szombaton készítem el, és hétfőn vinném ajándékba?
Köszönöm: kiskanál

Muffinforma

(Szamóca, 2009.06.21 09:44)

Szia!
Innen tudsz rendelni ilyen formát:
http://www.soregi.com/#?id=4&c=606&p=623&page=1

muffinforma

(Zsuzsa, 2009.06.20 07:34)

Szia

fantasztikus ez a forma, nagyon szeretnék ilyen muffinformát, hol lehet venni? én még sehol nem láttam.

Cseresznye

(Szamóca, 2009.05.27 10:03)

Szia!
Természetesen megsütheted cseresznyével vagy a szintén most érő eperrel is.

ez a süti

(Fanny, 2009.05.27 07:38)

Ezt a sütit meg lehet csinálni cseresznyével is?

Virágpiték

(Szamóca, 2009.03.25 14:07)

Szia Sepi!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett.
Úgy tűnik, ez egy jól eltalált süti.
A pitéket szinte mindenki szereti. Ilyen formában viszont jobban kézbevehetők, mint hagyományosan, szeletelve.

virágpiték

(Sepi, 2009.03.21 11:30)

megsütöttem ezt a meggyest és az almást is
fantasztikusan finomak!
köszönöm!
sokat fogok még jönni hozzád ;)

Sütőforma

(Csíkné Bátyai Rozália, 2009.03.17 21:45)

KÖSZÖNJÜK!!!!!
PUSZI

Formák

(Szamóca, 2009.03.17 13:10)

Ideraktam a recept aljára a sütőformák fényképét is.
Többféle áruházlánc forgalmazza ezeket a formákat, de kaphatók a konyhaeszközöket árusító szaküzletekben is.
(Persze a hagyományos muffintepsiben sütött sütik semmivel sem rosszabbak a virágalakúaknál. :D)

KÉRÉS

(KATIKA, 2009.03.17 10:33)

HOL LEHET ILYEN FORMÁKHOZ HOZZÁJUTNI????ÜDV. KATIKA

Sütőforma

(Csíkné Bátyai Rozália, 2009.03.16 22:37)

Viki!
Ezek milyen formák? Nem ismerem, és nem is értem hogy lesz ilyen formájú!!!!
Puszillak:Roszkó