MEGGYES PITE
Hozzávalók (egy nagy gáztepsihez):
Az alsó tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja, 2 dl tej, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 tojássárgája.
A töltelékhez: 2 kg kimagozott meggy vagy 2 üveg befőtt magozott meggy, 2 csomag vaníliás főzős pudingpor, 20-30 dkg cukor (a meggy édességétől függően, természetesen a befőttbe kevesebb, mint a friss meggybe), 1 kiskanál őrölt fahéj.
A felső tésztához: 2 tojás, az alsó tésztából kimaradt 2 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál darált dió, fél kiskanál őrölt fahéj.
A sütemény tetejére: fél maréknyi durvára darált dió, porcukor.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag világosbarna hab képződik).
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal. Aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztává kevejük. A tésztát langyos helyen fél órát kelesztjük.
Ezalatt a meggyet egy fazékba öntjük. Az egyik befőtt levében (ha friss meggyet használunk, a meggy kifolyt levét vízzel kiegészítjük 2 dl-re) csomómentesen kikeverjük az egyik pudingport, és a meggyhez öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a másik pudingport is, de tovább már nem főzzük (ez a pudingpor majd sülés közben "fő meg"). A meggyes tölteléket félretesszük, hogy kihűljön.
A felső tésztához a két egész tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. A tojásfehérjéket egy mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a másik tésztából megmaradt két tojásfehérjét is, és a négy kanál cukor folyamatos hozzáadásával kemény habot verünk. Beleöntjük a két tojássárgáját, és tovább verjük még legalább három percig. A darált dióba belekeverjük a lisztet és a fahéjat, és a fahéjas diót óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba.
Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazunk.
Az aljába egyenletes vastagságú rétegben belenyomkodjuk az alsó tésztát. Erre ráöntjük, rákenjük a meggyes tölteléket. A töltelék tetején pedig elosztjuk a diós habot. A habot megszórjuk durvára vágott dióval.
A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben a legalsó rácsra tesszük, és sütni kezdjük. Kb. negyed óra múlva a tetejét egy alufólialappal letakarjuk, hogy meg ne égjen. A sütési idő kb. egy óra.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon finom lett, köszönöm.
sutemeny
(lili, 2011.03.26 05:12)nagyon szep sutemeny es bizonyara nagyon finom is koszonjuk a szep es jo receptet
meggyes pite
(Aranka, 2014.01.27 22:56)