Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MÉZES SZELET

2008.01.15

VIGYÁZZ! KÉSZ! FŐZZ!   - Mézi témája a 41. fordulóra a MÉZ!  

Hozzávalók:

A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor.

A krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál búzadara, 20 dkg vaj, 4-5 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd (vagy 2-3 csomag vaníliás cukor). Egy kis üveg sárgabarack lekvár.

A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé.

  

mezes-szelet-025-dddd.jpg

    

Elkészítés:

A tésztához a tejet, a mézet, a cukrot és a vajat nagyon kis lángon vagy gőz fölött, állandóan kevergetve összemelegítjük. Amikor az egész egybeolvadt, levesszük a tűzről. Belekeverjük a sütőporral összeszitált lisztet és a tojást. Az így kapott tésztából lisztezett deszkán két nagy vagy négy kisebb lapot nyújtunk, és a tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. (Én két nagy gáztepsiben sütöm a tésztát, aztán a megsült, kihűlt lapokat félbevágom, így kapok négy réteget a sütihez.)

A krémhez a tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, beleszórjuk a búzadarát, és állandóan kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg a tejbegríz besűrűsödik. (Nem szabad abbahagyni a keverést, mert odaég és/vagy becsomósodik.) Mikor besűrűsödött, belekeverjük a cukrot, és levesszük a tűzről. Félretesszük hűlni. Néha megkeverjük. Amikor már éppen csak klicsit langyos, belekeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.

Süteményes tálra fektetünk egy mézes lapot. Megkenjük baracklekvárral. A lekvár tetején egyenletesen elosztjuk a tejes-vaníliás krém egyharmad részét. Erre egy mézes lap, megint lekvár, megint krém, újra mézes lap, lekvár, krém következik. Végül beborítjuk a süteményt az utolsó mézes lappal, amit olvasztott csokoládéval vonunk be.

A süteményt szeletelés előtt néhány órát - még jobb, ha legalább egy éjszakát - hideg helyen pihentetjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.