Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


MÉZES SZELET

2008.01.15

mezes-szelet-025-aa.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt,

10 dkg cukor,

10 dkg vaj,

3 evőkanál tej,

2 evőkanál méz,

1 tojás sárgája,

1 kiskanál sütőpor.

A krémhez:

5 dl tej,

5 evőkanál búzadara,

20 dkg vaj,

4-5 evőkanál cukor,

1 vaníliarúd (vagy 2-3 csomag vaníliás cukor).

Egy kis üveg sárgabarack lekvár.

A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé.

     

Elkészítés:

A tésztához a tejet, a mézet, a cukrot és a vajat nagyon kis lángon vagy gőz fölött, állandóan kevergetve összemelegítjük. Amikor az egész egybeolvadt, levesszük a tűzről. Belekeverjük a sütőporral összeszitált lisztet és a tojást. Az így kapott tésztából lisztezett deszkán két nagy vagy négy kisebb lapot nyújtunk, és a tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. (Én két nagy gáztepsiben sütöm a tésztát, aztán a megsült, kihűlt lapokat félbevágom, így kapok négy réteget a sütihez.)

A krémhez a tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, beleszórjuk a búzadarát, és állandóan kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg a tejbegríz besűrűsödik. (Nem szabad abbahagyni a keverést, mert odaég és/vagy becsomósodik.) Mikor besűrűsödött, belekeverjük a cukrot, és levesszük a tűzről. Félretesszük hűlni. Néha megkeverjük. Amikor már éppen csak kicsit langyos, belekeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.

Süteményes tálra fektetünk egy mézes lapot. Megkenjük baracklekvárral. A lekvár tetején egyenletesen elosztjuk a tejes-vaníliás krém egyharmad részét. Erre egy mézes lap, megint lekvár, megint krém, újra mézes lap, lekvár, krém következik. Végül beborítjuk a süteményt az utolsó mézes lappal, amit olvasztott csokoládéval vonunk be.

A süteményt szeletelés előtt néhány órát - még jobb, ha legalább egy éjszakát - hideg helyen pihentetjük.