MÉZES SZELET
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
3 evőkanál tej,
2 evőkanál méz,
1 tojás sárgája,
1 kiskanál sütőpor.
A krémhez:
5 dl tej,
5 evőkanál búzadara,
20 dkg vaj,
4-5 evőkanál cukor,
1 vaníliarúd (vagy 2-3 csomag vaníliás cukor).
Egy kis üveg sárgabarack lekvár.
A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A tésztához a tejet, a mézet, a cukrot és a vajat nagyon kis lángon vagy gőz fölött, állandóan kevergetve összemelegítjük. Amikor az egész egybeolvadt, levesszük a tűzről. Belekeverjük a sütőporral összeszitált lisztet és a tojást. Az így kapott tésztából lisztezett deszkán két nagy vagy négy kisebb lapot nyújtunk, és a tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. (Én két nagy gáztepsiben sütöm a tésztát, aztán a megsült, kihűlt lapokat félbevágom, így kapok négy réteget a sütihez.)
A krémhez a tejbe kaparjuk a vaníliarúd belsejét, beleszórjuk a búzadarát, és állandóan kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg a tejbegríz besűrűsödik. (Nem szabad abbahagyni a keverést, mert odaég és/vagy becsomósodik.) Mikor besűrűsödött, belekeverjük a cukrot, és levesszük a tűzről. Félretesszük hűlni. Néha megkeverjük. Amikor már éppen csak kicsit langyos, belekeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.
Süteményes tálra fektetünk egy mézes lapot. Megkenjük baracklekvárral. A lekvár tetején egyenletesen elosztjuk a tejes-vaníliás krém egyharmad részét. Erre egy mézes lap, megint lekvár, megint krém, újra mézes lap, lekvár, krém következik. Végül beborítjuk a süteményt az utolsó mézes lappal, amit olvasztott csokoládéval vonunk be.
A süteményt szeletelés előtt néhány órát - még jobb, ha legalább egy éjszakát - hideg helyen pihentetjük.