Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MÉZESKALÁCS

2008.01.15

p1610294-dd.jpg

 

Hozzávalók: 1,5 dl méz,  1 dl cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 6 dl liszt, 1 csomag mézeskalácsfűszer, 1 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés:

A mézet összekeverjük a cukorral és a mézeskalácsfűszerrel, aztán felforraljuk. Ha felforrt, levesszük a tűzről, belekeverjük a szódabikarbónát, és hagyjuk pezsegni. Hozzákeverjük a vajat, a tojást, majd a lisztet. A tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap különböző formákat szaggatunk belőle, aztán világosbarnára sütjük. (Vigyázat, nagyon gyorsan megsül! A sütési idő 5-6 perc.)

Tipp:

A mézeskalácsok díszítésére fehér cukormázat használok. Ennek elkészítéséhez finom szemű porcukrot keverek simára langyos vízzel. Fontos, hogy a vizet nagyon óvatosan, kiskanalanként, majd cseppenként adom a cukorhoz, mert meglepően kevés kell.

   

Kép 

p1100399-dd.jpg

 

Tipp:

A kiszaggatott mézeskalácsokat sütés előtt nagyon vékonyan átkenhetjük tojássárgájával, és olajos magvakat (diót, mandulát, mogyorót...) ragaszthatunk rájuk díszítésként!

 

p1470593-dd.jpg

 

  

MÉZESKALÁCS II.

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg porcukor,  2 tojás, 5 dkg puha vaj, 2 dl méz, 2 kiskanál szódabikarbóna, 1 kis mokkáskanál őrölt fahéj, fél kis mokkáskanál őrölt szegfűszeg.

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és néhány órára (ha lehet, egy éjszakára) hűtőgépbe tesszük.
A pihentetés után lisztezett gyúródeszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, különféle szaggatókkal kiszaggatjuk, aztán elmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. (Vigyázat, nagyon hamar megsül, és ha megég, keserű lesz!)

Olvasztott csokoládéval, cukormázzal, gyöngycukorral, aszalt gyümölccsel díszíthetjük.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mézes keksz??

(Danka, 2014.12.18 06:48)

Szia!

Első körben szeretném megköszönni ezt a sok csodálatos receptet. Pár éve innen sütöttem meg az első süteményeimet, és mindig nagy sikerük volt, ez sokat számított abban, hogy így megszerettem a sütést. :)
Nem volt kérdés, hogy honnan fogom megsütni életem első mézeskalácsát...
Gyönyörű lett a tészta, nagyon elégedett voltam vele. Annyi csak, hogy akármennyire is próbáltam hamar kikapkodni, nekem olyan kekszre hasonlító, ropogós lett. Nem tudom, hol ronthattam el, vagy egyáltalán milyennek kellene lennie(az első változatot készítettem el). Nem is lettek nagyon vékonyak, hogy arra foghatnám. Szerencsére a baráti társaságból sokan a svéd mézeskalácshoz vannak szokva, ami pont ilyen, szóval végül telitalálat lett. Köszönöm szépen a receptet!! :)

Mosolygós ünnepeket kívánok!

Danka

mézeskalács

(Manna, 2014.11.27 22:50)

Köszönöm!

mézeskalács

(Manna, 2014.11.27 16:22)

Szia!Ebből a tésztából házikót is lehet csinálni?Vagy ahhoz túl puha?

Re: mézeskalács

(Szamóca, 2014.11.27 19:14)

Szia!
Igen, lehet, de akkor süsd kicsit tovább, de vigyázz, hogy azért ne égesd meg!

Sütőpapír

(Szamóca, 2010.12.13 21:00)

Szia!
Igen, minden süteményt sütőpapíron sütök.
Alufix sütőpapírt szoktam használni, Nekem még nem ragadt oda semmihez.

mézeskalács sütése?

(Petra, 2010.12.10 08:43)

Kedves Szamóca!

Engem érdekelne, hogy a a mézeskalácsokat sütőpapíron sütöd? Pár hete a nővéremnek leragadt a papírra, nedves szivaccsal vakargattuk le:(

Áginak

(Szamóca, 2009.12.25 08:03)

Szia!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a mézeskalács.
Nálunk már el is fogyott. :)))

sikerült

(Ági, 2009.12.24 19:27)

Kedves Szamóca,
végül is sikerült a mézeskalács, nagyon finom puha lett. A 2 éves lányom is segített. :)
Köszi a receptet. (Azért ha lesznek dekás mértékegységek, legközelebb azt használnám.)
Boldog karácsonyt!
Ági

Pocahontasnak

(Szamóca, 2009.12.24 06:14)

Szia!
Szeretetteli, boldog karácsonyt kívánok neked és a családodnak!

Áginak

(Szamóca, 2009.12.24 06:13)

Remélem, sikerülni fog a mézeskalácsod!
Köszönöm szépen, hogy elmondtad a gondjaidat, igyekszem javítani ennek alapján a recepten.
Boldog, békés karácsonyt kívánok!

megkeveredtem

(Ági, 2009.12.23 23:52)

Jaj, lehet hogy elrontottam? Ma este kevertem be a tésztát, majd reggel kiderül, hogy mi lesz.
Az első receptet akarom megcsinálni, de 10 dkg cukrot tettem bele. Van egy nagy mércés poharam és nem azt a jelzést néztem, amin a folyadékot kellett volna. A 6 dl liszttel ugyanígy jártam, 60 dekát akartam beletenni, de közben észrevettem, hogy az nem egyenlő 6 dl-el.
Nekem segítene, ha egy recepten belül súlymértékek szerepelnének, mérlegem van, viszont a félliteres mérőpohár aljáról kivakargatni a másfél deci mézet nem egyszerű.
Ha legközelebb megsütöd, lemérhetnéd a hozzávalókat a kezdők kedvéért. :)
Nekem pedig drukkolj reggel, hogy sikerüljön a mézes. Igy melegen úgy nézett ki, mint a csiriz, ennek ilyennek kell lennie?
Köszi. :)

mézeskalács

(Pocahontas, 2009.12.23 23:22)

Köszönöm szépen és szívesen.:) A recept alapján készült mézessüti utolsó darabját most falta föl a nagylányom.:)

Boldog, fahéj illatú karácsonyt mindenkinek!

Fűszer

(Szamóca, 2009.12.22 10:48)

Szia!
A kiskanál ebben az esetben mokkáskanálnyit jelent.
Köszönöm szépen, hogy felhívtad a figyelmemet erre a hiányosságra!

Mézeskalács

(Pocahontas, 2009.12.21 23:15)

Kedves Szamóca! Nem kaptam mézeskalács fűszert. Ehelyett használhatom a mézeskalács II. ben leírt keveréket, azaz 1 kiskanál fahéj, fél kiskanál szegfűszeg? Amikor azt írod, hogy kiskanál az teaáskanálnyi vagy mokkáskanálnyi mennyiséget jelent?

Köszönöm a segítséget:)

Mézeskalács

(Szamóca, 2009.12.20 08:51)

Szia Márti!
Azért szoktam kicsit vastagabbra nyújtani a tésztát, hogy ne száradjon ki nagyon. Ha te vékonyabban szereted, nyújthatod vékonyabbra is. De akkor még rövidebb a sütési idő.
A sütőd erősségétől függően 180-200 fokon jó sütni.

sütés

(Márti, 2009.12.19 12:37)

Szia Szamóca!
Az első variációt szeretném megsütni. Azt is 4-5 mm-re kell nyújtani, és 200 fokon sütni?

Mézeskalács

(Szamóca, 2009.12.15 14:52)

Szia Marika!
Nálunk is az első változat a kedvenc. :)
Hatalmas mennyiség fogy belőle mindig.
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett!

vélemény

(Marika, 2009.12.15 14:48)

Az első variációt sütöttem meg, valóban nagyon finom és puha lett. Rögtön elfogyott, másnap már dupla mennyiséget kellett készítenem.