Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MIGNON

2008.01.15

PUNCSMIGNON

Hozzávalók:

A tésztához: 12 tojás, 12 evőkanál kristálycukor, 12 evőkanál rétesliszt.

A töltelékhez: baracklekvár, 2 dl rum (vagy 1,5 dl vízben feloldott egy üveg rumaroma) , 5 dkg porcukor.

A bevonathoz: 25 dkg porcukor, néhány csepp élénkpiros szörp vagy ételfesték.

   

p1560076-dd.jpg

 
 

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.

A habos tésztát három részre osztva három sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (a tepsi mérete kb. 25 x 30 cm), és 180 fokra előmelegített sütőben egymás után megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.) A megsült piskótalapokat kihűtjük.

A legcsúnyább piskótát kisebb darabokra tépjük, és meglocsoljuk a porcukorral elkevert rummal úgy, hogy mindenütt átnedvesedjen.

Az egyik piskótalapot visszatesszük a tepsibe, vékonyan megkenjük baracklekvárral. Egyenletesen elterítjük rajta a rumos piskótát. A megmaradt piskóta egyik oldalát is baracklekvárral kenjük meg, és a lekváros oldalával a rumos rétegre borítjuk, majd valamilyen nehezékkel lepréseljük. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk.

Ezután a megtöltött süteményt óvatosan felfordítva tálcára borítjuk, és kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk.

A bevonathoz a porcukrot egy kis tálba öntjük, és apránként, szinte cseppenként hozzáöntjük a szörpöt vagy ételfestéket és némi langyos vizet. Éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. Jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)
A kis kockákat ezzel a mázzal vonjuk be.

A tetejüket marcipánnal, cukordrazséval vagy kandírozott gyümölccsel díszíthetjük. 

 

Tipp:

A rumos öntetbe keverhetünk némi kakaóport is.

 

 

 

CSOKOLÁDÉS MIGNON

Hozzávalók:

A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A csokoládékrémhez: 2,5 dl tejszín, 2 tábla (20 dkg) jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg porcukor.

A bevonathoz: 25 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor.

  

p1560083-ddd.jpg

  

Elkészítés:

A csokoládékrémhez a tejszínt tűzálló edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. Forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük.

A hűtési idő letelte után a krémet kivesszük a hűtőből. Habverőgéppel habos krémmé keverjük.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.)

A megsült piskótalapot kihűtjük, majd két egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. Az egyik téglalapot megkenjük a csokoládékrémmel, aztán beborítjuk a másik lappal, amit óvatosan a krémre nyomkodunk.

Ezután a megtöltött süteményt kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk.

A bevonathoz a porcukrot és a kakaóport egy tálba öntjük és apránként, szinte cseppenként vizet öntünk hozzá, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)
A kis kockákat ezzel a mázzal vonjuk be.

A tetejüket marcipánnal, cukordrazséval, olvasztott csokoládéval,cseresznyeszemekkel díszíthetjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mignon sűtiről

(Margo, 2011.07.16 20:54)

Nagyon finom lett! máskor nagyobb adagot kell sütni mert olyan kapos volt .kőszőnőm szépen...

Mignon

(Jatka, 2011.01.22 20:56)

Nagyon fincsi lett! Máskor is meg fogom csinálni!

Köszi!

Máz

(Szamóca , 2010.05.13 19:04)

Szia!
Rámerem a mázt egy kiskanállal a mignon tetejére, az oldalára lefolyót pedig elkenem körben egy vajazó késsel.

máz

(Dia, 2010.05.13 18:48)

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy HOGYAN vonod be a mignont? Csak mert olyan szép egyenletes mindegyiken a cukormáz? Olvastam olyat, hogy először az oldalait kell bekenni, majd a tetejét. És olyat is, hogy belemártani a kiskockákat. Te hogy szoktad?

Tejszín

(Szamóca, 2010.02.08 20:53)

Szia Hajni!
Én jobban szeretem a hagyományos habtejszínt, de ha te a Hulalát szereted, jó bele az is.

Tejszín fajta?

(Hajni33, 2010.02.08 16:14)

Mignom kérdés. Szia szeretném megkérdezni milyen fajta tejszínt használsz a hulala jó? Köszi üdv

mignon

(Szilvi, 2010.02.05 16:15)

köszönöm,és ki fogom próbálni!!

Mignon

(Szamóca, 2010.02.05 12:19)

Szia Szilvi!
A legegyszerűbben úgy csinálhatsz citrom-, puncs- vagy vaníliakrémet, ha a megfelelő ízű főzős pudingporból sűrű pudingot főzöl a szokásoshoz képest fele mennyiségű tejjel. Aztán a sűrű pudingot habosra kevered vajjal és (ha kell) porcukorral.

mignon

(Szilvi, 2010.02.02 15:17)

szia!Köszi,hogy válaszoltál!Citrom,vagy vanília,puncs krémre gondoltam,mert a fiaim nem szeretik a csokisat!Köszii!!

Mignon

(Szamóca, 2010.02.01 11:13)

Szia Szilvi!
Bármilyen tortakrémmel megtöltheted, amit szeretsz.
Van konkrét ötleted, hogy milyet szeretnél?

mignon

(Szilvi, 2010.01.31 16:37)

Megsütném szívesen,de nem csokisat.Tudnál nekem másfajta krémet ajánlani?