Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


NARANCSOS CSOKIS KALÁCS

2013.01.26

Hozzávalók (egy 25-26 cm átmérőjű formához):

30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 5 dkg puha vaj, 2 narancs reszelt héja és leve, 1 tojássárgája, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládécsepp vagy apróra vágott csokoládé, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 vanílíarúd, csipetnyi só. A mázhoz: 1 tojásfehérje, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg mandulaforgács.
 

p1300118-dd.jpg


Elkészítés:

A tejbe egy kávéskanálnyi cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik). Belereszeljük a lisztbe a narancshéjat, hozzáadjuk a sót, a cukor felét, a tojássárgáját, a vajat, az élesztős tejet és a narancslevet, aztán az egészből sima, puha tésztát gyúrunk. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
A maradék cukrot összekeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival, a fahéjjal, a csokoládéval és a megmosott mazsolával.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és egy centi vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a mazsolás cukrot, aztán feltekerjük, mint a bejglit. Betesszük a sütőformába (süthetjük sütőpapírral bélelt tortaformában vagy nagyon alaposan kivajazott tűzálló tálban is). Még 30 percet kelesztjük. Közben a tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük. Belekeverjük a mandulaforgácsot, és a tészta tetejére kenjük.
A süteményt 180 fokos sütőbe tesszük, és 45-50 percig sütjük. (Ha a teteje hamarabb barnulni kezd, letakarjuk alufóliával.)
Langyosan és hidegen is nagyon finom. Kínáljunk mellé forró teát vagy kávét!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.