Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


NARANCSOS KALÁCS

2008.01.14

Az ötletet nagyon szépen köszönöm Ancsának!  

Hozzávalók:

A tésztához: 35 dkg liszt, 1 kiskanál cukor, 5 dkg puha vaj, 1 narancs reszelt héja és leve, 1 tojássárgája, 1 dl langyos tej, 3 dkg élesztő, 25 db édesítőtabletta (pl. Canderel), csipetnyi só.

A mázhoz: 1 tojásfehérje, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg mandulaforgács.

 

narancsos-kalacs-028-dd.jpg

  

Elkészítés:

A kiskanálnyi cukrot beleszórjuk a langyos tejbe, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, belereszeljük a narancshéjat.

A narancs levét kifacsarjuk. A narancslében feloldjuk az édesítőtablettákat.

Az édesítőtablettás narancslét, a vajat, a tojássárgáját és végül az élesztős tejet is a liszthez adjuk.

Az egészből sima, puha tésztát gyúrunk.

A tésztát letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, betesszük a sütőformába (süthetjük sütőpapírral bélelt őzgerinc formában, tortaformában, de egy nagyon-nagyon alaposan kivajazott tűzálló tálban is).

A formában a tésztát még fél órát kelesztjük.

Ezalatt a tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük. Belekeverjük a mandulaforgácsot, és a fél óra lejárta után ezt a keveréket a tészta tetejére kenjük.

Ezután a süteményt hideg sütőbe tesszük. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, és a süteményt 45-50 percig sütjük. (Valószínű, hogy a teteje hamarabb barnulni kezd. Ekkor alufóliával takarjuk le.)

Ha megsült, a tetejét kandírozott narancsszeletekkel díszíthetjük.

    

Tipp:

Aki idegenkedik az édesítőtabletták használatától, az a tabletták helyett kb. 10 dkg cukrot használjon. De édesítővel sokkal könnyebb a kalács tésztája.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.