Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


NUDLI

2008.01.14

Hozzávalók:

A tésztához: fél kg krumplinyomón áttört főtt krumpli (újkrumpli nem jó hozzá!) langyosra hűtve vagy ennek megfelelő mennyiségű langyos vízzel püré sűrűségűre kevert krumplipehely, 20 dkg rétesliszt (vagy 15 dkg sima liszt + 5 dkg búzadara), 2 evőkanál étolaj, 1 tojás, csipetnyi só, a tálaláshoz pirított zsemlemorzsa vagy cukros mák, cukros dió és porcukor.

 

Kép

 

A nudlikészítésről képekkel illusztrált részletes leírást találsz itt: NUDLIKÉSZÍTÉS.

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy puha tésztát kell kapnunk, ami összegyúrva az edény falától elválik.

Fontos:

A krumplik lisztfelvevő képessége nagyon különböző. Előfordulhat, hogy több liszt kell a tésztához. De nehogy túl sok lisztet gyúrjunk bele, mert akkor kőkemény lesz a nudli. A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy elég-e a 20 dkg liszt, ha "próbanudlit" főzünk. Egy kis fazékban forraljunk vizet, a tésztából csípjünk le egy diónyi darabot, sodorjuk nudlivá, és dobjuk a gyöngyözve forró vízbe. Ha a nudli megtartja a formáját és néhány perc múlva szépen feljön a víz tetejére, akkor jó a tészta, ne gyúrjunk bele több lisztet semmiképpen. Ha szétesik a vízben, akkor kell még bele liszt.

Ha morzsás nudlit készítünk, két evőkanál olajat teszünk egy mély serpenyőbe, beleszórunk negyed kiló zsemlemorzsát, és állandóan kevergetve megpirítjuk. (Tényleg állandóan keverni kell, mert különben odaég.) Ha megpirult, levesszük a tűzről és félretesszük.

Ha mákos vagy diós nudlit készítünk, daráljuk meg a mákot vagy diót, keverjük össze porcukorral.

Tegyünk fel egy nagy fazék vizet egy csipetnyi sóval a tűzre.

A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkán nagyjából téglalap formára nyújtjuk.

Ezután kb. 2-2,5 cm széles csíkokra vágjuk.

A csíkokat egyenként hosszú, 7-8 mm vastag hurkává sodorjuk. A tésztahurkát 4-5 cm hosszú darabkákra vágjuk.

A nudlikat forrásban levő vízbe rakjuk, aztán a lángot mérsékeljük úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Miután a nudlik feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig főzzük, aztán pirított zsemlemorzsára vagy (ha mákos vagy diós nudlit készítünk) olvasztott vajra szedjük és beleforgatjuk őket.

A morzsás nudlit porcukorral, a mákosat/diósat, cukros darált mákkal/dióval bőven megszórva tálaljuk.

 

Tipp:

Én a pirított zsemlemorzsába egy mokkáskanál fahéjat és két csomag vaníliás cukrot szoktam keverni. A nudlikat pedig néha nem porcukorral, hanem édes instant kakaóporral szórom meg. Próbáld ki! Nagyon finom.

A morzsás és diós nudli mellé adhatsz valamilyen finom baracklekvárt is.

 

Kép


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Recept

(Zsoka, 2011.05.06 11:13)

Szia,

Köszönöm, hogy megosztottad a nudli receptjét, ugyanis idáig nekem nem igazan sikerült, nem tudom miért. Most ezt a receptet is kipróbáltam és nagyon finom lett, sőt maradt meg pár darab és az is puha maradt, nem száradt meg. A kisfiamnak készítettem aki imádta.

Krumpli

(Szamóca, 2011.04.26 12:04)

Szia Kedves Tigrisliliom!
Köszönöm szépen, hogy fölhívtad a figyelmemet erre a fontos dologra!

a nudlitészta

(Tigrislilom, 2011.04.25 12:33)

Szia Szamóca!
Légy szíves írd ki azt is, hogy újkrumpliból meg se próbálja senki!!!!
Sajnos csak miután megcsináltam és kidobtam, hívtam fel kedves ismerősömet, aki felvilágosított, hogy azért ragadt az egész(vághatatlan, nyújthatatlan!!!) még kb. 1 kiló liszt után is (amitől meg kemény lett a végén), mert csak piros héjú régi krumpliból lehet csinálni.
Egyébként szeretem a receptjeidet, sok finomat főztem, sütöttem már innen, pl. a krumplis kenyered isteni.
Üdv,
Tigrislilom :)