Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


OMLÓS DIÓS PÁRNÁK

2008.01.13

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg liszt, 2 evőkanál hideg víz.
A töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 evőkanál étkezési keményítő (ha nincs, jó helyette a finomliszt is), egy mokkáskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja.
A sütemény tetejére: a tojások sárgája villával kissé fölverve, porcukor.

  

Kép

 

Elkészítés:

A lisztet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a vajjal és a vízzel. Az így kapott tésztát egy órára hűtőgépbe tesszük.

A töltelékhez a diót megdaráljuk, összekeverjük a cukorral, keményítővel, fahéjjal és citromhéjjal. A tojások fehérjét habbá verjük, és belekeverjük a dióba.

A pihentetés után elővesszük a hűtőgépből a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán egy 42 x 36 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A téglalapot 6 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk.

Minden négyzet közepébe egy mokkáskanálnyi tölteléket teszünk. A tésztát óvatosan ráhajtjuk háromszög alakban. Az így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket fölvert tojássárgájával megkenjük, és 180-200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük őket. (Akkor jó, ha kicsit barnulni kezd a széle.)

A megsült süteményeket még forrón megszórjuk porcukorral. Lapátkanállal alájuk nyúlva emeljük át őket a tepsiből a tálaló tálra. (Vigyázat, a sütemények nagyon omlósak, könnyen törnek!)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A süteményről.

(Hajdaráné Mariska Petőfibányáról., 2011.03.13 11:50)

Amit kipróbáltam és isteni finom volt.
Nagyon köszön ezt a receptet. A családban mindenkinek izlet.
Köszönöm.

Omlós diós párnák

(Dóri, 2010.05.02 12:27)

Kedves Szamóca,

megsütöttem. Elképesztően finom! Mák és lekvár lett a töltelék. Nagyon szépen köszönöm ezt a remek receptet! Örülök, hogy rátatáltam az oldaladra:)

A diós párnákról

(Gyurka, 2009.11.12 22:07)

Gyermek koromban Édesanyám valami hasonlót szokott csinálni. Tölteléknek diót, mákot, gesztenyét vagy lekvárt használt. Nagyon szerettük. Ki fogom próbálni a receptedet.
Köszönöm szépen.

Ilonkának

(Szamóca, 2009.11.05 09:54)

Kedves Ilonka!
Lekvárral még nem próbáltam ki. Mákkal viszont igen. Ugyanúgy készítettem a mákos tölteléket, mint a diósat. Mákkal is nagyon finom.

Ilonka

(Anatal Ilona, 2009.11.04 16:55)

Omlós diós párnák

Ki fogom próbálni, szeretem az egyszerű recepteket. Szerintem hasonló lehet a tésztája mint a hókiflinek. Nem tudom lehet-e más töltelékkel pl. lekvár elkészíteni?

recepi sutemény

(varadi.margo@citromail.hu, 2009.11.03 16:04)

imádom suteményról bocsi

Olginak

(Szamóca, 2009.10.30 20:35)

Tényleg nagyon finom.
De arra vigyázz, hogy nagyon omlós, nagyon törékeny a tészta.

omlós dios párnák

(Olgi, 2009.10.30 20:27)

Szerintem,amilyen egyszerű elkésziteni,épp olyan ficsi lehet...kiprobálom.Köszi.