Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ŐSZIBARACK SÜTI

2008.01.12

Margit néném receptje alapján

Hozzávalók:

A tésztához: 75 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál ecet, (esetleg kis tej).

A töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl rum, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár.

A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor, marcipánlevelek, csokidarabkák.

  

Kép

 

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát, az ecetet, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis tejet adjunk apránként hozzá. Egy jól gyúrható, könnyen formázható masszát kell kapnunk.

A tésztából lapos tallérokat formázunk, és egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 10-12 perc alatt világosra sütjük.

  

Kép

 

A megsült sütemények belsejét karalábévájóval, hegyes kis késsel vagy éles szélű mokkáskanállal kikaparjuk az aljuk felőli oldalon. (Vigyázat, nagyon könnyen törnek, óvatosan kell dolgozni velük!)

A kikapart tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a töltelék hozzávalóit, és egybegyúrjuk.

  

Kép

 

Két-két üreges tésztafélgömböt összeragasztunk a töltelékkel.

Az egyberagasztott gömböket kis ételfestékkel megszínezzük, aztán kristálycukorba hempergetjük.

  

Kép

 

Díszíthetjük őket csokidarabkákból formált szárakkal és marcipánlevelekkel.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ABARACKOS SÜTIRŐL

(KATI, 2011.04.19 11:46)

Szia Szamóca!!!!!!!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a sütit mennyivel kell fogyasztás előtt elkészíteni ? meddig lehet tárolni?

Anitának

(Szamóca, 2010.12.21 19:39)

Szia Anita!
Igen, lakodalmakba tényleg gyakran sütötték (gondolom, most is sütik), de nálunk máskor is készül, mert nagyon finom. :)
Nagyon szép karácsonyt kívánok neked is!

Őszibarack

(Szamóca, 2010.12.21 19:37)

Szia Laci!
Nagyon örülök, hogy végül jól sikerült! Gratulálok!
Nagyon szép karácsonyt kívánok!

Anita

(Laci, 2010.12.21 16:44)

Próbáld ki mi történik ha egy pohárba egy kis csipet szódabkarbónára egy pár csepp ecetet öntessz.
Hát azt csinálja a tésztában is:)
De ebbe a receptbe nem kell és szerintem a neten található receptek közül ez a NO1!!!

Öszibarack:)

(Anita, 2010.12.21 14:56)

Láttom más is nézte az ecetet miért kell bele?
Én bele tettem, holnap fogom tölteni!
Annyira emlékszem erre a sütire gyermekkorban ,nálunk lakodalmas süti volt ez. Tavaly csináltunk de, nagyon nagy lett most olyan cukik:)
KELLEMES KARÁCSONYT!

Na ugye!

(Laci, 2010.12.20 16:32)

Szia!
Skerült és szuper lett!
Igaz, hogy 180C-n sült 10 percet és még 10-et 210C-n de hibátlan lett.
Ha nem mondod a légkeverést biztosan megint elrontottam volna - KÖSZÖNÖM!!! - és persze ha a receptben nincs ecet akkor ugye nem kell beletenni de azt hittem attól nagyobb, lazább lesz. Én sajna ilyen mohó vagyok:(
Köszönöm.
Boldog ünnepeket.
Laci.

Őszibarack

(Szamóca, 2010.12.18 20:32)

Nagyon drukkolok, hogy jó legyen!

Köszi

(Laci, 2010.12.18 20:19)

Ez gyors válasz volt :))))
Köszönöm.
Majd megírom, hogy skerült a második kör.
Szia.

Őszibarack

(Szamóca, 2010.12.18 20:11)

Szia Laci!
Sajnos nem tudom biztosan, hogy mi lehetett a baj.
A leírásod alapján egy komoly különbséget találtam ahhoz képest, ahogy én csinálom: én soha nem sütöm légkeveréssel.
A légkeveréstől kívül nagyon hamar megkeményedik a süti, és aztán már nem tud tágulni anélkül, hogy megrepedne.
Talán ez volt a gond.

Sütikeee

(Varga Józsefné!!!!!!!!!!!!, 2010.11.02 17:48)

Nagyon finom ez a süti mindenkinek ízlett!!!!!!!!!!!
és neked is???Szomszédomnak is ajánlottam!!!és neki is ízlett!!!Nagyon gusztusos!!!! olyan mint a barack!!
mást nem írok

Sütésről

(Krisztina, 2010.09.11 13:58)

Nagyon finomak

barack süti

(Katalin, 2010.05.04 09:35)

Köszönöm a receptet,már kétszer sütöttem meg és óriási sikert arattam vele!Kedvenc sütiim egyike,de szerintem majdnem mindenkinek bejön!Ezzel a házi recepttel pedig finomabb mint egy cukrászdai!!!!Köszönöm.

ŐSZIBARACK SÜTI

(Horváth Árpád, 2010.04.28 21:08)

Nagyon szupi egy éve keresem a receptet amit anyám gyerekkoromban csinált, de sajnos 1 éve meghalt és a receptet magával vitte. Mindig segítettem neki a süti elkészitésénél

Őszibarack

(Szamóca, 2010.03.29 13:03)

Kedves Magdi!
Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam.
Isten nyugtassa a nagymamádat békében!

őszibarack

(Molnár Magdi, 2010.03.28 18:58)

1975-ben elhunyt nagymamám kedvenc sütije volt, nagyon örülök, hogy megtaláltam a receptet, köszönöm!

Őszibarack

(Szamóca, 2010.03.08 07:11)

Kedves Ildi, remélem, sikerül kellemes meglepetést szerezni neki!

Köszönet

(lidi, 2010.03.06 22:06)

Szamóca!
Köszönöm,hogy válaszoltál!
Áprilisban lesz a fiam szülinapja,ez lesz a meglepi!
Üdv.
Lidi:)

Őszibarack

(Szamóca, 2010.03.06 08:43)

Szia Valentina!
Köszönöm szépen!

Őszibarack

(Szamóca, 2010.03.06 08:43)

Kedves Lidi!
Nem szaggatom a tésztát. Kézzel formázok belőle kis gömböket, amiket aztán szilva formájúra nyomok.
Sülés közben a tészta a szódabikarbónától megemelkedik, megnő. Ezzel nyerik el a fél barackok a formájukat.

kompjuterol

(valentina, 2010.03.06 00:20)

nagyon finom ez a suti. gratulalok ez egy 5-os. puszi mindenkinek