ŐSZIBARACK SÜTI
Margit néném receptje alapján
Hozzávalók:
A tésztához: 75 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál ecet, (esetleg kis tej).
A töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl rum, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár.
A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor, marcipánlevelek, csokidarabkák.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát, az ecetet, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis tejet adjunk apránként hozzá. Egy jól gyúrható, könnyen formázható masszát kell kapnunk.
A tésztából lapos tallérokat formázunk, és egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 10-12 perc alatt világosra sütjük.
A megsült sütemények belsejét karalábévájóval, hegyes kis késsel vagy éles szélű mokkáskanállal kikaparjuk az aljuk felőli oldalon. (Vigyázat, nagyon könnyen törnek, óvatosan kell dolgozni velük!)
A kikapart tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a töltelék hozzávalóit, és egybegyúrjuk.
Két-két üreges tésztafélgömböt összeragasztunk a töltelékkel.
Az egyberagasztott gömböket kis ételfestékkel megszínezzük, aztán kristálycukorba hempergetjük.
Díszíthetjük őket csokidarabkákból formált szárakkal és marcipánlevelekkel.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Szamóca!!!!!!!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a sütit mennyivel kell fogyasztás előtt elkészíteni ? meddig lehet tárolni?
Anitának
(Szamóca, 2010.12.21 19:39)
Szia Anita!
Igen, lakodalmakba tényleg gyakran sütötték (gondolom, most is sütik), de nálunk máskor is készül, mert nagyon finom. :)
Nagyon szép karácsonyt kívánok neked is!
Őszibarack
(Szamóca, 2010.12.21 19:37)
Szia Laci!
Nagyon örülök, hogy végül jól sikerült! Gratulálok!
Nagyon szép karácsonyt kívánok!
Anita
(Laci, 2010.12.21 16:44)
Próbáld ki mi történik ha egy pohárba egy kis csipet szódabkarbónára egy pár csepp ecetet öntessz.
Hát azt csinálja a tésztában is:)
De ebbe a receptbe nem kell és szerintem a neten található receptek közül ez a NO1!!!
Öszibarack:)
(Anita, 2010.12.21 14:56)
Láttom más is nézte az ecetet miért kell bele?
Én bele tettem, holnap fogom tölteni!
Annyira emlékszem erre a sütire gyermekkorban ,nálunk lakodalmas süti volt ez. Tavaly csináltunk de, nagyon nagy lett most olyan cukik:)
KELLEMES KARÁCSONYT!
Na ugye!
(Laci, 2010.12.20 16:32)
Szia!
Skerült és szuper lett!
Igaz, hogy 180C-n sült 10 percet és még 10-et 210C-n de hibátlan lett.
Ha nem mondod a légkeverést biztosan megint elrontottam volna - KÖSZÖNÖM!!! - és persze ha a receptben nincs ecet akkor ugye nem kell beletenni de azt hittem attól nagyobb, lazább lesz. Én sajna ilyen mohó vagyok:(
Köszönöm.
Boldog ünnepeket.
Laci.
Köszi
(Laci, 2010.12.18 20:19)
Ez gyors válasz volt :))))
Köszönöm.
Majd megírom, hogy skerült a második kör.
Szia.
Őszibarack
(Szamóca, 2010.12.18 20:11)
Szia Laci!
Sajnos nem tudom biztosan, hogy mi lehetett a baj.
A leírásod alapján egy komoly különbséget találtam ahhoz képest, ahogy én csinálom: én soha nem sütöm légkeveréssel.
A légkeveréstől kívül nagyon hamar megkeményedik a süti, és aztán már nem tud tágulni anélkül, hogy megrepedne.
Talán ez volt a gond.
Sütikeee
(Varga Józsefné!!!!!!!!!!!!, 2010.11.02 17:48)
Nagyon finom ez a süti mindenkinek ízlett!!!!!!!!!!!
és neked is???Szomszédomnak is ajánlottam!!!és neki is ízlett!!!Nagyon gusztusos!!!! olyan mint a barack!!
mást nem írok
barack süti
(Katalin, 2010.05.04 09:35)Köszönöm a receptet,már kétszer sütöttem meg és óriási sikert arattam vele!Kedvenc sütiim egyike,de szerintem majdnem mindenkinek bejön!Ezzel a házi recepttel pedig finomabb mint egy cukrászdai!!!!Köszönöm.
ŐSZIBARACK SÜTI
(Horváth Árpád, 2010.04.28 21:08)Nagyon szupi egy éve keresem a receptet amit anyám gyerekkoromban csinált, de sajnos 1 éve meghalt és a receptet magával vitte. Mindig segítettem neki a süti elkészitésénél
Őszibarack
(Szamóca, 2010.03.29 13:03)
Kedves Magdi!
Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam.
Isten nyugtassa a nagymamádat békében!
őszibarack
(Molnár Magdi, 2010.03.28 18:58)1975-ben elhunyt nagymamám kedvenc sütije volt, nagyon örülök, hogy megtaláltam a receptet, köszönöm!
Őszibarack
(Szamóca, 2010.03.08 07:11)Kedves Ildi, remélem, sikerül kellemes meglepetést szerezni neki!
Köszönet
(lidi, 2010.03.06 22:06)
Szamóca!
Köszönöm,hogy válaszoltál!
Áprilisban lesz a fiam szülinapja,ez lesz a meglepi!
Üdv.
Lidi:)
Őszibarack
(Szamóca, 2010.03.06 08:43)
Kedves Lidi!
Nem szaggatom a tésztát. Kézzel formázok belőle kis gömböket, amiket aztán szilva formájúra nyomok.
Sülés közben a tészta a szódabikarbónától megemelkedik, megnő. Ezzel nyerik el a fél barackok a formájukat.
kompjuterol
(valentina, 2010.03.06 00:20)nagyon finom ez a suti. gratulalok ez egy 5-os. puszi mindenkinek
ABARACKOS SÜTIRŐL
(KATI, 2011.04.19 11:46)