ŐSZIBARACK SÜTI
Margit néném receptje alapján
Hozzávalók:
A tésztához: 75 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál ecet, (esetleg kis tej).
A töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl rum, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár.
A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor, marcipánlevelek, csokidarabkák.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát, az ecetet, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis tejet adjunk apránként hozzá. Egy jól gyúrható, könnyen formázható masszát kell kapnunk.
A tésztából lapos tallérokat formázunk, és egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 10-12 perc alatt világosra sütjük.
A megsült sütemények belsejét karalábévájóval, hegyes kis késsel vagy éles szélű mokkáskanállal kikaparjuk az aljuk felőli oldalon. (Vigyázat, nagyon könnyen törnek, óvatosan kell dolgozni velük!)
A kikapart tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a töltelék hozzávalóit, és egybegyúrjuk.
Két-két üreges tésztafélgömböt összeragasztunk a töltelékkel.
Az egyberagasztott gömböket kis ételfestékkel megszínezzük, aztán kristálycukorba hempergetjük.
Díszíthetjük őket csokidarabkákból formált szárakkal és marcipánlevelekkel.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Sziasztok!
Odáig stimmel a dolog,hogy összegyúrom!
Nyújtod és szaggatod?
Vagy kézzel formázod a pogácsákat?
De hogyan lesz púpos....a süléstől?
Mindenki érti.......vagy csak Én vagyok benga?
Őszibarack hozzávalói
(Szabó Erzsébet, 2010.01.08 08:26)
Gyerekkoromban drága anyukám gyakran sütötte, de az alábbiak szerint:
20 dkg zsírt 30 dkg porcukorral 2 tojás sárgájával, 2 dl tejjel,3 ek. liszttel, fél ek. szódabikarbónával összekevert, 2 órát pihentette, majd 75 dkg lisztet hozzáadva gyúrta össze. A többi ua. Nem morzsálódik annyira, mintha vajjal készülne. Próbáljátok ki!
Szamócának
(icu, 2009.12.17 11:01)
Kedves Szamóca!
Amikor pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradék széleiket is megsütöm. Aztán összetöröm, dúsítom darált dióval,kakaóporral,baracklekvárral, porcukorral, rumaromával ízesítem. Ezzel töltöm meg.
Icunak
(Szamóca, 2009.12.16 17:49)
Kedves Icu!
Nagyon aranyos vagy.
Tudod, mit árulj el? Ha dióhéjra teszitek, és nincs a belsejéből kikapart tésztamorzsa, akkor miből csináljátok a tölteléket?
Őszibarack süti
(Icu, 2009.12.16 17:46)
Szia! Én is megsütöttem a barackot esküvőnkre.Én papírhéjú felezett dióhéjra raktam, csak egy átka van ,hogy hamar tönkre mennek a dióhéjak, igaz én beáztattam vízbe időnként.
Ahogy te sütötted én is kipróbálom. Biztosan nagyon jó úgy is.Egyébként nagyon guszták a sütik, egy cukrászt is megcsúfolhatsz.nagyon ügyes vagy gratulálok.
Erzsinek
(Szamóca, 2009.12.16 12:51)
Szia Erzsi!
Nagyon jó ötlet. Köszönöm szépen!
A dióhéjat bevajazod vagy csak simán rányomod a tésztát?
őszibarack
(Erzsi, 2009.12.16 12:49)Nagyon szép,ez a süti.Én fel dió hajra szoktam nyomni a tésztát és nincs baj a közepe ki kaparásával.A dióhajat lehet mosni szárítom és elrakom évekig használható.
Cukor
(Szamóca, 2009.12.14 20:21)
Szia!
Azért ragad a sütire a cukor, mert cukrozás előtt "festi be" az ember a színezős vízzel, és attól picit nedves a tészta.
Nem olvad le róla a kristálycukor.
Nagyon sok sikert a süti elkészítéséhez!
őszibarack
(Szemi, 2009.12.14 20:16)
Sziasztok!
Nagyon szép ez az őszibarackos süti. A cukorba forgatásról szeretném megkérdezni, hogy mitől ragad rá a tésztára a cukor? És hogyhogy nem olvad le róla egy idő után? Csak azért kérdezem, mert pl. ha porcukorban kell valamit megforgatni, akkor az egy idő után leolvad. A Kristálycukor nem fog??
Tuti biztos hogy meg fogom csinálni a hétvégén, csak ebben a részében nem vagyok annyira biztos. A többi könnyen fog menni :)
Sütés
(Szamóca, 2009.12.03 13:03)
Szia Csilla!
180 fokos előmelegített sütőben szoktam sütni simán, légkeverés nélkül. Nagyon hamar megsülnek.
Arra vigyázz majd nagyon, hogy amikor kikapirgálod a gombócok belsejét, ne törjenek el. Elég törékeny a tészta.
Sok sikert a sütéshez!
Köszönöm szépen a kedves szavakat!
őszibarack
(Csilla, 2009.12.03 12:46)
Kedves Szamoca!
Örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt, na és persze vele együtt a sok csodás sütiket.Én is régóta keresem az őszibarack receptet de hála neked most megtaláltam A kérdésem csak annyi lenne hány fokos sütöben kell sütni? Előmelegített sütőbem? Alsó-felső vagy légkeverés? Bocsi de még kezdő háziasszony vagyok!
További sok sikeres sütést kívánok!
Olgának
(Szamóca, 2009.11.11 17:14)
Szia Olga!
Ha szeretnél máskor is visszatalálni erre az oldalra, mentsd el a "Kedvencek"-be!
őszibarack
(olga, 2009.11.11 16:49)Heuréka! Tök jó hogy véletlenül megtaláltam,régóta keresem,de persze a számítógéphez nem értek lehet hogy többé meg se talállak titeket /végre rájöttem az írásjelekre/ na szóval köszönet a közzétett receptért! Bárcsak még megtalálnálak máskor is Benneteket!
őszibarack
(Katica, 2009.11.11 06:31)Nagyon hálás vagyok hogy közzé tetted ezt a receptet, évekig kerestem. Kipróbáltam több netes receptet, de mindegyik hibás volt, mert nem sikerült a sütemény. A legtöbbnél kőkemény lett. Ezt a receptet már félve próbáltam ki, ugráltam örömömben, hogy tökéletesen sikerült, pont olyan szuper lett, mint amilyenre gyerekkoromból emlékszem. Azóta többször elkészítettem. Köszönöm szépen!
Katinak
(Szamóca, 2009.09.01 20:03)
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt a barackokkal.
Csodállak érte, hogy van energiád ennyiszer megsütni.
Én gyerekkorom óta imádom ezt a sütit.
A nagynéném sütötte mindig. (Isten éltesse őt sokáig!)
Köszönöm
(Kati, 2009.09.01 19:13)
Kedves Szamóca.
Nagyon köszönöm még egyszer a receptet. Két szer is kellett azóta csinálnom , és mindenki a csodájára járt. Megkóstoltam egyet ennyi maradt nekem, az is kikelet menekítenem, nagyon finom a tésztája párnap múlva és együtt a töltelékkel igazán finom volt.
Gratulálok!
(Szamóca, 2009.08.27 04:55)
Hú, ez a karalábévájós ötlet nagyon jó! Zseni vagy! Köszönöm szépen! Be is írom a receptbe.
Én egy lezárható süteményes dobozban szoktam tárolni a barackokat tálalásig.
Tovább drukkolok, hogy siker legyen a süti.
A házasulóknak pedig sok boldogságot kívánok!
Megcsináltam.
(Kati, 2009.08.27 00:03)
Kedves Szamóca.
Megcsináltam ma a sütiket és mese szép lett, igaz a tied gyönyörű, de elsőnek nem lett rossz. Kicsit nagyobbak lettek, de mindegy így is szépek. Pedig azt hittem , hogy kicsik lesznek. Azt nem tudom még milyen ízűek, majd szombaton kiderül. Le lehet őket takarni fóliával? Én a közepét a tésztának karalábé vájóval szedtem ki, nagyon könnyű volt így. Köszönöm a receptet.
Szia
Kati
Forma
(Lidi, 2010.03.05 23:16)