Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


ŐSZIBARACK SÜTI

2008.01.12

Margit néném receptje alapján

Hozzávalók:

A tésztához: 75 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál ecet, (esetleg kis tej).

A töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl rum, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár.

A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor, marcipánlevelek, csokidarabkák.

  

Kép

 

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát, az ecetet, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis tejet adjunk apránként hozzá. Egy jól gyúrható, könnyen formázható masszát kell kapnunk.

A tésztából lapos tallérokat formázunk, és egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 10-12 perc alatt világosra sütjük.

  

Kép

 

A megsült sütemények belsejét karalábévájóval, hegyes kis késsel vagy éles szélű mokkáskanállal kikaparjuk az aljuk felőli oldalon. (Vigyázat, nagyon könnyen törnek, óvatosan kell dolgozni velük!)

A kikapart tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a töltelék hozzávalóit, és egybegyúrjuk.

  

Kép

 

Két-két üreges tésztafélgömböt összeragasztunk a töltelékkel.

Az egyberagasztott gömböket kis ételfestékkel megszínezzük, aztán kristálycukorba hempergetjük.

  

Kép

 

Díszíthetjük őket csokidarabkákból formált szárakkal és marcipánlevelekkel.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Forma

(Lidi, 2010.03.05 23:16)

Sziasztok!
Odáig stimmel a dolog,hogy összegyúrom!
Nyújtod és szaggatod?
Vagy kézzel formázod a pogácsákat?
De hogyan lesz púpos....a süléstől?
Mindenki érti.......vagy csak Én vagyok benga?

Recept

(Szamóca, 2010.01.08 09:56)

Kedves Erzsébet!
Köszönöm szépen a receptet!

Őszibarack hozzávalói

(Szabó Erzsébet, 2010.01.08 08:26)

Gyerekkoromban drága anyukám gyakran sütötte, de az alábbiak szerint:
20 dkg zsírt 30 dkg porcukorral 2 tojás sárgájával, 2 dl tejjel,3 ek. liszttel, fél ek. szódabikarbónával összekevert, 2 órát pihentette, majd 75 dkg lisztet hozzáadva gyúrta össze. A többi ua. Nem morzsálódik annyira, mintha vajjal készülne. Próbáljátok ki!

Icunak

(Szamóca, 2009.12.17 11:19)

Így már értem. :)
Köszönöm!

Szamócának

(icu, 2009.12.17 11:01)

Kedves Szamóca!

Amikor pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradék széleiket is megsütöm. Aztán összetöröm, dúsítom darált dióval,kakaóporral,baracklekvárral, porcukorral, rumaromával ízesítem. Ezzel töltöm meg.

Icunak

(Szamóca, 2009.12.16 17:49)

Kedves Icu!
Nagyon aranyos vagy.
Tudod, mit árulj el? Ha dióhéjra teszitek, és nincs a belsejéből kikapart tésztamorzsa, akkor miből csináljátok a tölteléket?

Őszibarack süti

(Icu, 2009.12.16 17:46)

Szia! Én is megsütöttem a barackot esküvőnkre.Én papírhéjú felezett dióhéjra raktam, csak egy átka van ,hogy hamar tönkre mennek a dióhéjak, igaz én beáztattam vízbe időnként.
Ahogy te sütötted én is kipróbálom. Biztosan nagyon jó úgy is.Egyébként nagyon guszták a sütik, egy cukrászt is megcsúfolhatsz.nagyon ügyes vagy gratulálok.

Erzsinek

(Szamóca, 2009.12.16 12:51)

Szia Erzsi!
Nagyon jó ötlet. Köszönöm szépen!
A dióhéjat bevajazod vagy csak simán rányomod a tésztát?

őszibarack

(Erzsi, 2009.12.16 12:49)

Nagyon szép,ez a süti.Én fel dió hajra szoktam nyomni a tésztát és nincs baj a közepe ki kaparásával.A dióhajat lehet mosni szárítom és elrakom évekig használható.

Cukor

(Szamóca, 2009.12.14 20:21)

Szia!
Azért ragad a sütire a cukor, mert cukrozás előtt "festi be" az ember a színezős vízzel, és attól picit nedves a tészta.
Nem olvad le róla a kristálycukor.
Nagyon sok sikert a süti elkészítéséhez!

őszibarack

(Szemi, 2009.12.14 20:16)

Sziasztok!

Nagyon szép ez az őszibarackos süti. A cukorba forgatásról szeretném megkérdezni, hogy mitől ragad rá a tésztára a cukor? És hogyhogy nem olvad le róla egy idő után? Csak azért kérdezem, mert pl. ha porcukorban kell valamit megforgatni, akkor az egy idő után leolvad. A Kristálycukor nem fog??

Tuti biztos hogy meg fogom csinálni a hétvégén, csak ebben a részében nem vagyok annyira biztos. A többi könnyen fog menni :)

Sütés

(Szamóca, 2009.12.03 13:03)

Szia Csilla!
180 fokos előmelegített sütőben szoktam sütni simán, légkeverés nélkül. Nagyon hamar megsülnek.
Arra vigyázz majd nagyon, hogy amikor kikapirgálod a gombócok belsejét, ne törjenek el. Elég törékeny a tészta.
Sok sikert a sütéshez!
Köszönöm szépen a kedves szavakat!

őszibarack

(Csilla, 2009.12.03 12:46)

Kedves Szamoca!
Örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt, na és persze vele együtt a sok csodás sütiket.Én is régóta keresem az őszibarack receptet de hála neked most megtaláltam A kérdésem csak annyi lenne hány fokos sütöben kell sütni? Előmelegített sütőbem? Alsó-felső vagy légkeverés? Bocsi de még kezdő háziasszony vagyok!
További sok sikeres sütést kívánok!

Olgának

(Szamóca, 2009.11.11 17:14)

Szia Olga!
Ha szeretnél máskor is visszatalálni erre az oldalra, mentsd el a "Kedvencek"-be!

őszibarack

(olga, 2009.11.11 16:49)

Heuréka! Tök jó hogy véletlenül megtaláltam,régóta keresem,de persze a számítógéphez nem értek lehet hogy többé meg se talállak titeket /végre rájöttem az írásjelekre/ na szóval köszönet a közzétett receptért! Bárcsak még megtalálnálak máskor is Benneteket!

őszibarack

(Katica, 2009.11.11 06:31)

Nagyon hálás vagyok hogy közzé tetted ezt a receptet, évekig kerestem. Kipróbáltam több netes receptet, de mindegyik hibás volt, mert nem sikerült a sütemény. A legtöbbnél kőkemény lett. Ezt a receptet már félve próbáltam ki, ugráltam örömömben, hogy tökéletesen sikerült, pont olyan szuper lett, mint amilyenre gyerekkoromból emlékszem. Azóta többször elkészítettem. Köszönöm szépen!

Katinak

(Szamóca, 2009.09.01 20:03)

Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt a barackokkal.
Csodállak érte, hogy van energiád ennyiszer megsütni.

Én gyerekkorom óta imádom ezt a sütit.
A nagynéném sütötte mindig. (Isten éltesse őt sokáig!)

Köszönöm

(Kati, 2009.09.01 19:13)

Kedves Szamóca.

Nagyon köszönöm még egyszer a receptet. Két szer is kellett azóta csinálnom , és mindenki a csodájára járt. Megkóstoltam egyet ennyi maradt nekem, az is kikelet menekítenem, nagyon finom a tésztája párnap múlva és együtt a töltelékkel igazán finom volt.

Gratulálok!

(Szamóca, 2009.08.27 04:55)

Hú, ez a karalábévájós ötlet nagyon jó! Zseni vagy! Köszönöm szépen! Be is írom a receptbe.
Én egy lezárható süteményes dobozban szoktam tárolni a barackokat tálalásig.
Tovább drukkolok, hogy siker legyen a süti.
A házasulóknak pedig sok boldogságot kívánok!

Megcsináltam.

(Kati, 2009.08.27 00:03)

Kedves Szamóca.
Megcsináltam ma a sütiket és mese szép lett, igaz a tied gyönyörű, de elsőnek nem lett rossz. Kicsit nagyobbak lettek, de mindegy így is szépek. Pedig azt hittem , hogy kicsik lesznek. Azt nem tudom még milyen ízűek, majd szombaton kiderül. Le lehet őket takarni fóliával? Én a közepét a tésztának karalábé vájóval szedtem ki, nagyon könnyű volt így. Köszönöm a receptet.
Szia
Kati