PALACSINTA
A palacsinta elkészítésének millió módja van, nekem az alábbi recept vált be:
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 4 tojás, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 4 dl tej, 5-6 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz, csipetnyi só.
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk. (Folyékony legyen, de ne forró.) Összekeverjük a tejjel.
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, aztán apránként a tejet, majd a vizet, miközben a tésztát nagyjából csomómentesre keverjük. (A tésztához adott víz mennyisége attól függ, hogy ki milyen vékonyan szereti a palacsintát. Érdemes próbasütést végezni.)
A tésztából (esetleg enyhén olajozott) serpenyőben palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat ízlés szerint megtöltjük.
Tipp:
Ha sós tölteléket teszel a palacsintába, a tésztából természetesen hagyd ki a vaníliás cukrot!
Palacsintatölteléknek próbáld ki a házi nutellát! A receptet it találod meg: NUTELLA HÁZILAG.
HAGYOMÁNYOS PALACSINTATÉSZTA
Hozzávalók (12 palacsintához):
2 tojás, 24 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz), csipetnyi só, olaj a palacsintasütő kenéséhez.
Elkészítés:
Simára keverjük a tojásokat a tejjel, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet és a sót. Ha teljesen sima, a szódavízzel hígítjuk. A palacsintasütőt fölhevítjük, kevés olajjal kikenjük, kis merőkanálnyi palacsintatésztát merünk bele, megforgatjuk, hogy a tészta mindenütt bevonja a serpenyő alját, aztán erős tűzön addig sütjük, míg a tészta enyhe rázásra el nem válik a palacsintasütő aljától, ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
Tipp:
Édes palacsintánál 1 teáskanál cukrot vagy vaníliás cukrot is adhatunk a tésztához, de így könnyebben leragad. Ha a tészta szakadozik, még egy tojássárgáját keverjünk bele.