PANETTONE MUFFINFORMÁBAN
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg szobahőmérsékletű vaj, 4 tojássárgája, 5 dkg apróra vágott kandírozott citromhéj, 5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál durvára darált mandula, 2 evőkanál durvára darált dió, fél dl rum, 1 rúd vanília vagy két csomag bourbon vaníliás cukor, csipetnyi só. A sütemények tetejére porcukor.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, egy kanál cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut (a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A kiválogatott, megmosott mazsolát áztassuk be a rumba.
A liszt háromnegyedét egy nagy tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk. ide öntjük az élesztős tejet. A maradék liszttel befedjük. Legalább egy órát meleg helyen tovább kelesztjük. (De két órát is lehet.)
A puha vajat tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a csipetnyi sót és a vaníliarúd kikapart belsejét. (A visszamaradt vaníliarudat rakjuk egy jól záródó üvegbe, öntsünk rá cukrot, 1-2 hét múlva finom vaníliás cukrunk lesz.)
Az egészet keverjük habosra. Dolgozzuk bele egyenként a tojássárgákat.
A vajas keveréket az élesztős liszt kelesztési idejének lejárta után adjuk a liszthez, és robotgép dagasztóspiráljával gyúrjunk hólyagos tésztát belőle. Aztán letakarva egy órát kelesszük.
Ezután gyúrjuk át, adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, a dióféléket és a mazsolát a rummal együtt. Jól gyúrjuk egybe.
Egy muffintepsit béleljünk ki kis papírkosárkákkal. A tésztát osszuk 12 részre. Mindegyik tésztadarabból formázzunk gombócot, és a tésztagombócokat rakjuk a papírkosárkákba.
Ezután a tésztát megint pihentessük meleg helyen egy órát.
A sütőt melegítsük elő 170-180 fokra. A pannettone mffinokat kb. 15-20 perc alatt süssük meg. (Tűpróba!)
A megsült kalácskákat még melegen szórjuk meg porcukorral.