Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PANETTONE MUFFINFORMÁBAN

2008.01.11

Hozzávalók:

35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg szobahőmérsékletű vaj, 4 tojássárgája, 5 dkg apróra vágott kandírozott citromhéj, 5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál durvára darált mandula, 2 evőkanál durvára darált dió, fél dl rum, 1 rúd vanília vagy két csomag bourbon vaníliás cukor, csipetnyi só. A sütemények tetejére porcukor.

  

Kép

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, egy kanál cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut (a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A kiválogatott, megmosott mazsolát áztassuk be  a rumba.

A liszt háromnegyedét egy nagy tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk. ide öntjük az élesztős tejet. A maradék liszttel befedjük. Legalább egy órát meleg helyen tovább kelesztjük. (De két órát is lehet.)

A puha vajat tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, a csipetnyi sót és a vaníliarúd kikapart belsejét. (A visszamaradt vaníliarudat rakjuk egy jól záródó üvegbe, öntsünk rá cukrot, 1-2 hét múlva finom vaníliás cukrunk lesz.)

Az egészet keverjük habosra. Dolgozzuk bele egyenként a tojássárgákat.

A vajas keveréket az élesztős liszt kelesztési idejének lejárta után adjuk a liszthez, és robotgép dagasztóspiráljával gyúrjunk hólyagos tésztát belőle. Aztán letakarva egy órát kelesszük.

Ezután gyúrjuk át, adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, a dióféléket és a mazsolát a rummal együtt. Jól gyúrjuk egybe.

Egy muffintepsit béleljünk ki kis papírkosárkákkal. A tésztát osszuk 12 részre. Mindegyik tésztadarabból formázzunk gombócot, és a tésztagombócokat rakjuk a papírkosárkákba.

Ezután a tésztát megint pihentessük meleg helyen egy órát.

A sütőt melegítsük elő 170-180 fokra. A pannettone mffinokat kb. 15-20 perc alatt süssük meg. (Tűpróba!)

A megsült kalácskákat még melegen szórjuk meg porcukorral.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.