Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PÁRNA FÁNK

2008.01.11

Hozzávalók:

70 dkg liszt, 4 dl tejföl, 4 tojás, 10 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor. Étolaj a sütéshez. A fánkok tetejére porcukor.

 

Kép

 

  

Elkészítés:

A tejfölbe belekeverjük a tojásokat, a sót és a vaníliás cukrot.

A tejfölös keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és robotgép dagasztókarjával az egészből sima tésztát gyúrunk. A tésztát 3-4 percig dagasztjuk.

Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, az olvasztott vaj egyharmad részével megkenjük és összehajtogatjuk. (A tésztahajtogatásról itt találsz részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.)

A hajtogatás után a tésztát fél órát pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, megkenjük vajjal és hajtogatjuk.

Megint fél óra pihentetés következik.

Újra kinyújtás, kenés, hajtogatás.

Végül még fél óra pihentetés.

Ezután a tésztát 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. 4-5 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk.

A tésztadarabokat mérsékelten forró, olajban aranybarnára sütjük.

Sülés közben a fánkok egy része kinyílik, előfordul, hogy némelyik ketté is válik. Mindegyiknek jól kitömött párna formájúra föl kell dagadnia.

A megsült fánkokat megszórjuk porcukorral.

Tálalásnál adhatunk hozzá lekvárt vagy gyümölcsöntetet.

 

Kép

 

GYÜMÖLCSÖNTET

 

Hozzávalók: 25 dkg gyümölcs, a gyümölcs édességétől függő mennyiségű cukor, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítés: A gyümölcsöt és a cukrot egy fazékba rakjuk. Egy deci vizet öntünk rájuk. A cukros gyümölcsöt fölforraljuk, 2-3 percig kevergetve főzzük, majd 2 evőkanál étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel még egy percig forraljuk.

Az öntetet melegen is, hidegen is adhatod a fánkhoz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Párna fánk

(Szamóca, 2010.04.19 11:52)

Vicus, nagyon örülök, hogy nálad is bevált ez a süti.

Párna Fánk

(Vicus, 2010.04.16 17:14)

Szia,remekül sikerült a párnafánk,a felét csöröge alakúra készítettem,mert én is épp arra gondoltam,hogy a tésztája arra is hasonlít.Mind a kétféle finom volt és mutatós,mindenkinek ízlett,még sokszor fogom készíteni.
Köszönöm!

Párna fánk

(Szamóca, 2010.04.15 11:58)

Szia Vicus!
Köszönöm szépen a kedvességedet! :)
Remélem, jól fog sikerülni a fánk!
Egy picit talán a leveles tésztára és talán a csöröge fánkra emlékeztet. Valahol a kettő között van az íze és állaga.
Mi nagyon szeretjük.

Párna Fánk

(Vicus, 2010.04.13 14:45)

Nagyon örülök ennek a receptnek,alig várom,hogy kipróbáljam,mert ez nagyon jó hétköznaponként,mikor nem túl édeset ennénk,de azért jó lenne valami kis nasi.
Nagyon köszönöm a sok ízletes receptet,sokkal jobb kedvel sütök-főzök,mióta olvasom ezeket az oldalakat,mindig találok valami különlegest és mégis egyszerűt.És még egyszer fogadd hálás köszönetemet!