Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PILLANGÓ KELTTÉSZTÁBÓL

2008.01.11

Hozzávalók:

A tésztához:
Fél kiló liszt, csipetnyi só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  5 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, egy citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.

  

Kép


 

Az alábbi töltelékek az egész tésztamennyiségre elegendőek, tehát ha például diós és mákos süteményt is akarunk sütni ugyanebből a tésztából egyszerre, akkor töltelékből csak az itt leírtak felére van szükségünk.

A kakaós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
30 dkg finomszemű kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 csomag csokoládés pudingpor vagy 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 kiskanál őrölt fahéj.

A diós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj.

A mákos töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg finomra darált mák, 1 kiskanál őrölt fahéj, aki szereti: mazsola.

Kell még 10 dkg olvasztott vaj és 1 egész tojás villával lazán felverve.

 

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. (
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. )
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a fahéjat, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, belereszeljük a citromhéjat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a tésztából kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk. A téglalapot szilikonecsettel vagy kenőtollal bekenjük az olvasztott vajjal és beszórjuk a kakaós, a diós vagy a mákos töltelékkel.

  

Kép

  

Ezután feltekerjük, mint a rétest vagy a bejglit, éles késsel háromzsög alakban felvágjuk.

  

Kép

 

Ezután az így kapott tésztadarabok középen egy fakanállal lenyomjuk.

  

Kép

 

A süteményeket ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tepsit előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk és a süteményt kb. 30-40 percig sütjük (amíg a teteje barnulni nem kezd).

 

Kép

 

Tipp:
Ugyanebből a tésztából kakaós és diós csigát vagy apró kalácsokat is süthetünk.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pillangó kelt tésztából

(ILIKE, 2014.12.19 12:18)

Nagyon mutatós,ötletes,finomság!Köszi!

Dió

(Szamóca, 2010.01.07 19:04)

Kedves Ilonka!
A diódarálómhoz különféle betétek vannak. Van, amelyik egészen finomra darál, van amelyik darabosabbra. Nálam hangulatfüggő, hogy ehhez a süteményhez melyiket használom. Ha te jobban szereted a nagyobb darabosat, csináld olyannal, de a finomra darált diós változat is nagyon finom.

pillangó kelttésztából

(Ilonka, 2010.01.07 19:00)

kedves Szamóca!
a képen a diós változaton úgy láttam ,nagyobb dió darabkák vannak a töltelékben, nincs teljesen megdarálva? van benne apróra vágott dió is? bár ez nagyon finom megpirúlva!
tehát azt kérdezem:darálni+darabosan?
köszönöm a választ! Ilonka

Válasz Hajninak

(Szamóca, 2009.07.18 19:44)

Szia!
Tulajdonképpen hasonlít a diós/kakaós csigához. Csak a formája más. Tényleg finom süti.

Pillangó kelttésztából!

(Hajni, 2009.07.18 19:17)

Hát ez megin olyan mutatós és látni is rajta hogy finom lehet!megfogom csinálni!
Köszi!