PILLANGÓ KELTTÉSZTÁBÓL
Hozzávalók:
A tésztához:
Fél kiló liszt, csipetnyi só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 5 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, egy citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
Az alábbi töltelékek az egész tésztamennyiségre elegendőek, tehát ha például diós és mákos süteményt is akarunk sütni ugyanebből a tésztából egyszerre, akkor töltelékből csak az itt leírtak felére van szükségünk.
A kakaós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
30 dkg finomszemű kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 csomag csokoládés pudingpor vagy 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 kiskanál őrölt fahéj.
A diós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj.
A mákos töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg finomra darált mák, 1 kiskanál őrölt fahéj, aki szereti: mazsola.
Kell még 10 dkg olvasztott vaj és 1 egész tojás villával lazán felverve.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. (Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. )
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a fahéjat, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, belereszeljük a citromhéjat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a tésztából kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk. A téglalapot szilikonecsettel vagy kenőtollal bekenjük az olvasztott vajjal és beszórjuk a kakaós, a diós vagy a mákos töltelékkel.
Ezután feltekerjük, mint a rétest vagy a bejglit, éles késsel háromzsög alakban felvágjuk.
Ezután az így kapott tésztadarabok középen egy fakanállal lenyomjuk.
A süteményeket ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tepsit előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk és a süteményt kb. 30-40 percig sütjük (amíg a teteje barnulni nem kezd).
Tipp:
Ugyanebből a tésztából kakaós és diós csigát vagy apró kalácsokat is süthetünk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon mutatós,ötletes,finomság!Köszi!
Dió
(Szamóca, 2010.01.07 19:04)
Kedves Ilonka!
A diódarálómhoz különféle betétek vannak. Van, amelyik egészen finomra darál, van amelyik darabosabbra. Nálam hangulatfüggő, hogy ehhez a süteményhez melyiket használom. Ha te jobban szereted a nagyobb darabosat, csináld olyannal, de a finomra darált diós változat is nagyon finom.
pillangó kelttésztából
(Ilonka, 2010.01.07 19:00)
kedves Szamóca!
a képen a diós változaton úgy láttam ,nagyobb dió darabkák vannak a töltelékben, nincs teljesen megdarálva? van benne apróra vágott dió is? bár ez nagyon finom megpirúlva!
tehát azt kérdezem:darálni+darabosan?
köszönöm a választ! Ilonka
Válasz Hajninak
(Szamóca, 2009.07.18 19:44)
Szia!
Tulajdonképpen hasonlít a diós/kakaós csigához. Csak a formája más. Tényleg finom süti.
Pillangó kelttésztából!
(Hajni, 2009.07.18 19:17)
Hát ez megin olyan mutatós és látni is rajta hogy finom lehet!megfogom csinálni!
Köszi!
Pillangó kelt tésztából
(ILIKE, 2014.12.19 12:18)