Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PUNCS KUGLÓF

2008.01.11

Hozzávalók (egy 20-22 cm átmérőjű kuglófformához):

25 dkg vaj, 15+5 dkg porcukor, 3 tojás, 2 dl tejszín, 35 dkg liszt, fél dl + két evőkanál tej, 1 kiskanál sütőpor, néhány csepp puncs- vagy rumaroma, 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 púpos evőkanál főzős puncs ízű pudingpor, egy tábla (10 dkg) csokoládé mogyorónyi darabokra vágva, 5 dkg mazsola, 5 dkg áfonya vagy meggy (meggybefőtt).

A díszítéshez: olvasztott csokoládé és csokoládégyöngyök.

 

 

Kép

 

 

Elkészítés:

A vajat jól kikeverjük 15 dkg cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is simára keverjük a krémet. Hozzákeverjük a tejszínt. A sütőport összeszitáljuk a liszttel, és a tojásos krémhez keverjük.

Az így kapott tésztát három részre osztjuk (egy-egy részt átkanalazunk két másik tálba).

A kakaóport föloldjuk két evőkanál tejben és az egyik adag tésztába keverjük úgy, hogy az egész tészta egyszínű barna legyen.

A puncsos pudingport fél deci tejben oldjuk fel. Öntünk hozzá pár csepp puncs- vagy rumaromát, és egy másik adag tésztába keverjük. Ebből egy rózsaszín tésztát kell kapnunk.

A barna tésztába belekeverjük a csokidarabokat, a rózsaszínbe a mazsolát, a sárgába a meggyet vagy áfonyát.

A tésztát egy alaposan kivajazott kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy felváltva teszünk a formába egy kanál sárga, egy kanál barna, egy kanál rózsaszín tésztát, és így tovább.

A kuglófformát előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük, a tetejét letakarjuk egy alufóliadarabbal, és kb. 1 óra alatt megsütjük a kuglófot. (Hogy készen van-e, úgy ellenőrizhetjük, hogy hústűt vagy villát szúrunk mélyen a közepébe. Ha a kihúzott tűre/villára nem tapad ragacsos massza, elkészült a sütemény.)

A kész kuglófot olvasztott csokoládéval vonjuk be és csokoládégyöngyökkel díszítjük.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

puncsos kuglóf

(Kati, 2012.05.16 09:21)

Magyom tetszik, holnap megcsinálom, köszönöm a receptet

Puncs kuglóf

(Szamóca, 2010.03.07 11:56)

Szia!
Nagyon sajnálom. :(((
Sajnos a gázsütőkhöz egyáltalán nem értek. Nekem egyszer volt, de egyáltalán nem tudtam sütni benne. Gázsütőben én is elrontottam szinte mindent.
Pedig tudom, hogy sokan tudnak bánni vele. Nekem nem megy.
Azon gondolkodom, mit tudnál kezdeni a kuglóffal.
Esetleg valamilyen puncsos sütit csinálni, és abba használni tölteléknek. Van itt, az oldalon is puncsszelet recept. A kuglóf tésztáját összemorzsolod, összedolgozod az ízesítőkkel, és betöltöd a lapok közé.
Így nem vész kárba, és szerintem finom is lenne.

Puncs kuglóf

(Zuzmó, 2010.03.07 11:35)

Szia Szamóca!
Hát ezt a kuglófot nagyon elrontottam. Nagyon nehéz és tömör lett, a héja kőkemény, a belseje bodag. Egyáltalán nem jött fel, pedig tettem bele sütőport (talán többet is mint egy kiskanálnyi). Nagyon bánt, mert annyi anyag van benne, ráadásul már beharangoztam a családnak, és szinte élvezhetetlen. Gázsütőm van, és 4-5-ön kezdtem sütni, aztán levettem 4 alá, ez lehetett a gond, ugye? Túl alacsony tűzön sütöttem. Pedig ízre finom lenne, ha lazább lenne, és őrült jól is néz ki. :-((

Tejszín

(Szamóca, 2009.06.10 19:39)

Habtejszín, de folyékony állapotban keverem a tésztába. (Mint a muffinoknál.)
Nagyon jó, hogy kérdezel. Inkább kérdezzen az ember tízszer, mint hogy elrontsa a sütit.

tejszín

(Zsuzsa, 2009.06.10 19:21)

Szia, ez nagyon jó néz ki, a hétvégén megcsinálom. Egy kérdésem van: a tejszínt folyékony állapotban teszed bele vagy habként? Egyáltalán habtejszín vagy főző?
Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de nem egyértelmű.