Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


PUNCS SZELET

2008.01.11

Hozzávalók a tésztához (egy közepes, 25 x 35 cm-es tepsihez):
Fél kiló finomliszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2-3 deci tej, egy csipet só.
A töltelékhez:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl rum + 1 dl víz (vagy 2 dl vízben feloldott 2-3 kiskanál rumaroma), a kakaó minőségétől függően 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3-4 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár).
A tetejére:
15 dkg porcukor, meggyszörp vagy pár csepp ételfesték.

  

Kép

  

Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, és összemorzsoljuk a vajjal. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, és három lapban külön-külön megsütjük.
A töltelékhez a vajat kikeverjük a cukorral, kakaóval és a lekvárral. Az egyik megsült tésztalapot apróra tördeljük, és leöntjük a vízzel elkevert rummal. Hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a rumot. (A másik két lapot is körbevághatjuk, hogy szép legyen a szélük, és a leeső darabokat a töltelékhez keverhetjük.) A vajas keveréket egybeforgatjuk a rumos tésztadarabkákkal.
Az egyik megmaradt süteménylapot egy tálcára tesszük. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, befedjük a másik lappal, és óvatosan lenyomogatjuk.
A bevonathoz a porcukrot egy tálba öntjük és apránként, szinte cseppenként piros ételfestékkel megfestett vizet vagy  piros színű szörpöt öntünk, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne túl folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)

A süteményt ezzel a mázzal vonjuk be. Mikor a máz szilárdulni kezd, éles késsel jelöljük be a szeletek helyét. Ezután hagyjuk a süteményt legalább egy éjszakán át állni, hogy az ízek összeérjenek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sütés

(egy háziasszony, 2012.06.10 17:57)

Nem egyszerűbb egyszerre megsütni a tésztát és utána harmadolni?

Puncs szelet

(Szamóca, 2010.04.14 13:00)

Mónika, remélem, végül nem lett túl vékony!

kicsi lesz a süti :(:(:(

(mónika, 2010.04.02 15:35)

szia! most itt aról van a szó hogy vékony lesz !! és ha igen akor menyire lesz? csak enyit akarrok

remélem jó lesz

Boszinak

(Szamóca, 2010.02.28 08:07)

Szia!
Nagyon sajnálom, hogy lapos lett a süti. :(

Puncs szelet

(Boszi, 2010.02.25 17:43)

Szia!
Megsütöttem... Nem tudom miért, de nekem ez a mennyiség, ekkora tepsiben amit írsz, nagyon vékonyka sütit adott ki.:((( Alig látszik a töltelék, ami ráadásul egészen barna lett ennyi kakaótól. Az íze jó, de a töltelék mennyiségét a kétszeresére kell majd növelnem, hogy mutasson is...

Puncs szelet

(Szamóca, 2010.02.05 19:02)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett!

papagáj imádó

(letícia, 2010.02.05 18:59)

nagyon nagyon finom és megsütöttük még a tetejét megszórtuk csokival.