Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


RAKOTT RÉTES

2008.01.10

Hozzávalók (egy közepes tepsihez):

9 db réteslap, olvasztott vaj.

A túrós töltelékhez: fél kiló túró, 5 dkg mazsola, 25 dkg porcukor, fél csomag vaníliás pudingpor.

A mákos töltelékhez: 50 dkg darált mák*, 25 dkg cukor, 2 dl tej, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.

A meggyes töltelékhez: 2 üveg meggybefőtt, 2-3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor.

A sütemény tetejére: mandulaforgács és porcukor.

Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.

  

Kép

  

Elkészítés:

Először elkészítjük a töltelékeket.

A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, aztán összekeverjük a megmosott mazsolával, a porcukorral és a pudingporral.

A mákos töltelékhez a tejben lassú tűzön feloldjuk a cukrot, és a mákot, a mazsolát és a citromhéjat a forró cukros tejbe keverjük. A tölteléket kihűtjük.

A meggyes töltelékhez a meggy  levét leszűrjük. A 2 dl meggylében csomómentesen elkeverjük a pudingport, hozzáöntjük a meggyhez, fahéjjal és - a befőtt édességétől függően - cukorral ízesítjük,  és sűrősödésig főzzük. Hagyjuk kihűlni.

Egy akkora tepsit, amekkorák a réteslapok, sütőpapírral kibélelünk. Az aljára fektetünk egy réteslapot, amit szilikonecsettes vékonyan bekenünk olvasztott vajjal. Erre jön egy újabb réteslap, aztán megint kenés és egy harmadik réteslap.

Erre a réteslapra egyenletesen rákenjük a túrótölteléket.

A túrótöltelékre megint egy réteslap jön, amit vajjal bekenünk és egy másik réteslappal beborítunk.

Most következik a mákos töltelék, amit megint két réteslappal fedünk be úgy, hogy az elsőt megkenjük olvasztott vajjal.

A meggyes tölteléket terítjük a süteményre utolsónak. A tetejére ismét két réteslapot teszünk, de most a felsőt is bekenjük vajjal.

A sütemény tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal.

Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Tálalásnál a porcukrot szórunk a rétes tetejére.

 

Tipp:

Más töltelékekkel is tölthetjük a rétest. Nálunk jól bevált például a mákos-meggyes-diós, az almás-meggyes-diós, a diós-meggyes-gesztenyés is.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tökös-mákos

(Kati, 2012.07.31 15:00)

Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy van tuti tökös-mákos töltelék recepted?
Írd le légyszíves a keverési arányokat!

Köszi

Gesztenye

(Zsu, 2010.06.26 19:04)

A gesztenyét főtt, tört krumplival spékelik meg...hogy több legyen! Legalábis a nagyon gazdaságos formákat...és azokon érződik is, hogy valami nem kóser...:S A jobb minőségűek egyben drágábbak viszont szerintem finomak! :) Isteni a rétes! Köszi a receptet!!!

Rakott rétes

(Szamóca, 2009.09.28 14:44)

Nagyon finom is. Próbáld ki! Gyorsan, könnyen elkészíthető.

Rakott Rétes

(anazar, 2009.09.28 14:25)

Gyönyörű ez a Rakott Rétes!

:)))

(Szamóca, 2009.06.05 21:24)

Nagyon szép hétvégét neked is, Bazsi!

Gesztenye

(Szamóca, 2009.06.05 21:22)

Én erősen kétlem azt a hetvenvalahány százalékot. Másrészt aki pucolt már gesztenyét, az tudja, hogy milyen sok a kukacos. Szerinted azt a gesztenyemasszát gyártók kiválogatják? :SSS

Rakott rétes

(Bazsi, 2009.06.05 20:49)

Köszönöm a gyors választ!
Gesztenye ügyben nagyon egyet értek veled, a bolti gesztenyemasszák 72 - 75%-a gesztenye. A többi vajon mi lehet? Cukor és még...? :(
Kellemes hétvégét kívánok!

Rétes töltelék

(Szamóca, 2009.06.05 18:05)

Szia Bazsi!
A gesztenyés sütemények esetében én elég szélsőséges álláspontot képviselek, mert csak valódi gesztenyét használok, nem gesztenyemasszát. De természetesen gesztenyemassza is jó hozzá. Igazi főtt gesztenyéből egy cukorral, rummal ízesített pürét kell csinálni és kenhető, sűrű krémmé keverni egy kis tejszínnel. Ha gesztenyemasszát használsz, azt is kis tejszínnel kell kenhető krémmé keverni, esetleg cukorral utánízesíteni, ha nem elég édes.
Igen, a dióst úgy készítem, mint a mákost.
Az almást valóban hasonlóan a meggyeshez: pudinggal besűrítve. A reszelt almát fölrakom a tűzre, megcukrozom, őrölt fahéjjal megszórom, elkezdem főzni. Mikor már csak egy pici leve van, beleszórom a pudingport, jól elkeverem, egy percig kevergetve főzöm, amíg sűrűsödni kezd. Leveszem a tűzről, utánaízesítem cukorral, ha nem elég édes. Kihűtve töltöm a rétesbe.

Rakott rétes

(Bazsi, 2009.06.05 15:17)

Most találtam az oldaladra és csak gratulálni tudok!
Szeretném megkérdezni, hogy a rakott réteshez hogy csinálod a gesztenyés tölteléket? A diósat gondolom úgy mint a mákos részt és az almásat nagyjából úgy mint a meggyeset? Válaszodat köszönöm.

Rétes

(Szamóca, 2009.02.15 20:37)

Ha az egész rétest előző nap csinálod meg, annak sem lesz semmi baja másnapig. Nyugodtan megcsinálhatod előző nap is. Én mindig sokat csinálok egyszerre, és van, hogy csak 2-3 nap alatt fogy el. Addig a hűtőben tartjuk a túró miatt.
A töltelékek sem romlanak meg, ha előző nap csinálod őket, de megkötnek, és nehezen kenhetőek másnaposan.

Rétes

(Zuzmó, 2009.02.15 20:23)

Köszi, akkor fél adagot csinálok először. Még azt akartam kérdezni, hogy szerinted nem lesz semmi baja, ha a töltelékeket előző este csinálom meg? Nagyon kevés időm lesz aznap és még húst is kell sütnöm.

Rétes

(Szamóca, 2009.02.15 15:46)

Könnyebb megcsinálni, mint a hagyományos réteseket.
Én nagy tepsiben sütöttem. Ha nincs nagy családod, lehet, hogy fele mennyiséget csinálnod egyszerre.

Rakott rétes

(Zuzmó, 2009.02.15 15:39)

Még sosem csináltam rétest, de ez mindenképpen megcsinálom, őrületesen jó néz ki. Mekkora tepsiben sütötted? Nem sok ez a fél kg mák?

Szia! :)

(Szamóca, 2009.02.08 14:28)

Köszönöm! :)
De nem a szépsége a legfontosabb, hanem az íze. Az íze pedig csudajó. :)

Rakott rétes

(zsuzsigrín, 2009.02.08 13:21)

Gratulálok, gyönyörű lett!!
Hihetetlen,h.mennyire szabályosan elválnak a rétegek!
Mint a cukrászdában :)))