Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ALMÁS PITE RESZELT TÉSZTÁBÓL

2008.01.30

Hozzávalók (egy kb. 25 x 35 cm-es tepsihez):

A tésztához: 50 dkg liszt (lehet 30 dkg fehér és 20 dkg teljes kiőrlésű liszt is), 15 dkg cukor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, egy kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja.

A töltelékhez: 2 kg alma, az alma édességétől függően 10-20 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola (a mazsola kihagyható). Aki nem szereti, ha túl vastag a töltelék a pitében, az csak fele mennyiséget készítsen.

A sütemény tetejére: 10 dkg mandulaforgács.

  

Kép

  

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk, egybegyúrjuk, aztán negyed órára mélyhűtőbe tesszük.

A töltelékhez az almát megtisztítjuk, kimagozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk, aztán egy fazékba rakjuk a cukorral együtt, és gyakran kevergetve főzni kezdjük, mikor az alma levet eresztett, hozzáadjuk a mazsolát és az őrölt fahéjat.

Amikor az alma puhulni kezd (5-6 perc), belekeverünk egy csomag vaníliás pudingport, és azzal tovább keverjük, amíg az almalé eltűnik, és a keverék sűrűsödni kezd.  Ekkor levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". (Aki nem túl leves almát használ, az csak egy pudingport főzzön a krémbe, a másodikat már ne adja hozzá!)

Ha nem szilikonos a tepsink, kikenjük vajjal.

A tészta kétharmadát nagy lyukú reszelővel egyenletes vastagságban a tepsi aljára reszeljük.

A tésztát 10 percre előmelegített közepesen forró (180 fok körüli) sütőbe toljuk.

Ezután kivesszük, és rákanalazzuk az almát.

A megmaradt tésztát az alma tetejére reszeljük úgy, hogy mindenhova jusson. A tészta tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal.

A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a tetejük, takarjuk le alufóliával!)

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Almás pite

(Judit, 2013.06.14 12:58)

Szuper recept, köszönjük! Egyszerű és nagyon finom! Sokszor elkészítettem már és mindenkinek nagyon ízlett, aki evett belőle. Érdemes nagy adagot készíteni belőle, mert 1-2 nap múlva is ugyanolyan finom (már ha marad belőle).

Almáspite

(Angi, 2010.12.21 16:31)

Sziasztok,tegnap megsütöttem és isteni lett,oly annyira,hogy a kedves párom mára elfogyasztotta az egész tepsi sütit,pedig nem is igazán kedveli a süteményeket.
Köszönöm a receptet,olcsó,gyors és egyszerü,tuti siker
pusszantás

süti

(Tünde, 2010.11.27 15:13)

Szia!
Volt itthon 3 almám meg egy kisebb szögletes őzgerincformám, hát belefogtam! Isteni lett :)

Tepsi

(Szamóca , 2010.09.16 19:53)

Szia!
Ezt a mennyiséget egy elég nagy (kb. 35 x 40 cm-es) tepsiben sütöttem.

kérdés

(dagmar, 2010.09.16 09:17)

Megkérdezhetem, hogy kb. mekkora tepsiben sütötted? Köszi

pite

(Sári néni, 2009.11.18 07:21)

Eddig ez a kedvenc sütim tőled. Nagyon sok itteni sütit megsütöttem már, mindegyik jól sikerült, nagyon szeretem az oldalt.
Ez a süti kivételesen finom és a készítése is nagyon egyszerű. Köszönöm a receptet.

almás

(Jutka néni, 2009.11.16 07:25)

Ezt is kipróbáltam már és nagyon ízlett, ajállom mindenkinek, nagyon egyszerű elkésziteni és nagyon finom.

Almás pite

(Katica, 2009.11.11 06:17)

Nem is tudnám összeszámolni hány receptedet sütöttem és főztem már meg. Minden tökéletesen sikerül. Köszönöm a részletes és érthető leírásokat és a gyönyörű fotókat. Igyekszem én is a fotókon látható módon tálalni, a vendégeim legnagyobb örömére, aztán bezsebelem a sok dicséretet helyetted. :DDDD
Tegnap kipróbáltam ezt az almáspitét is. Mondhatom kitűnő. És nagyon egyszerű elkészíteni. Mindenkinek csak ajálani tudom.

Almáspite

(Ildikó, 2009.11.09 21:50)

Nagyon guszta az almásod!:o)