Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


RÉTES - az igazi

2014.07.17

Hozzávalók:

 50 dkg rétesliszt, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír, 4 dl langyos víz, só. A kenéshez: olvasztott vaj vagy zsír. A szóráshoz: liszt.

Elkészítés:

A gyúródeszkára öntött liszt közepébe nyomott mélyedésbe öntjük a langyos vajat vagy zsírt és a tojást. Csipetnyi sót szórunk rá, és a langyos vízzel lágy tésztát gyúrunk. Teljesen simára, hólyagosra dolgozzuk. Akkor jó, ha elválik a gyúródeszkától és a kezünktől, és nem szakad.
Ezután a tésztát lisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, a deszkát és a kezünket pedig alaposan megmossuk és megszárítjuk.

A megszáradt deszkát meghintjük liszttel. Rátesszük a tésztát, és kereszt alakban négy egyforma részre vágjuk. Minden tésztadarabot kis golyóvá gyúrunk, külön-külön tálkákba teszünk, nagyon vékonyan lekenünk zsírral / vajjal és letakarunk. A tésztát ilyen módon fél órát állni hagyjuk.

Előveszünk egy tiszta, nagyméretű abroszt. Leterítjük vele a konyhaasztalt. Az abroszt vékonyan meghintjük liszttel.
Az első tésztadarabot a kezünkkel óvatosan széthúzogatjuk, a kézfejünkkel elkezdjük nyújtani, majd az abrosz közepére tesszük. A kézfejünkkel alányúlva óvatosan tovább nyújtjuk körben. A kezünket folyamatosan lisztezzük. A tésztát addig nyújtjuk, húzzuk, míg hártyavékony nem lesz.

A szélén általában marad egy vastagabb csík, azt levágjuk, letépjük. (Később esetleg néhány csepp vizet hozzáadva összegyúrjuk, pihentetjük, újra nyújtjuk.)

A kinyújtott tésztát óvatosan emeljük kissé meg, hogy levegő menjen alá, és hagyjuk néhány percig állni. (De nehogy megszáradjon!)

Ezután tölthetjük: langyos vajjal / zsírral és tejföllel megkenjük, megszórjuk a töltelékkel, és az abrosz segítségével feltekerjük.

A többi tésztával is ugyanígy járunk el.

A megtöltött rétest sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, megkenjük zsiradékkal és tejföllle, majd aranybarnára sütjük.

  

p1580839-ddd.jpg

 

 

TÖLTELÉKEK

 

TÖKÖS-MÁKOS

Hozzávalók:

50 dkg megtisztított, kimagozott tök (főzőtök), 20-25 dkg mák, 15 dkg porcukor, néhány csipet őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1-2 csipet só.

Elkészítés:

A tököt legyaluljuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Nagyon enyhén megsózzuk, egy tál fölött műanyag szűrőbe tesszük, és kb. 2 órát csöpögni hagyjuk Ezután alaposan kinyomkodjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Megtöltjük vele a rétest, és megsütjük.


KÁPOSZTÁS

Hozzávalók:

Egy közepes fej fehér káposzta, cukor, só, őrölt bors, 1-2 evőkanál étolaj.

Elkészítés:

A káposztát legyaluljuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

Közepes lángon az olajon fél percig kevergetünk egy evőkanál cukrot. Hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran megkeverve aranybarnára pirítjuk. Ha kell, még némi cukorral, sóval, borssal ízesítjük, kihűtjük, és megtöltjük vele a rétestésztát, majd megsütjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.