RÉTES - egyszerű házi réteslapból
Kisgyerekkorom óta ámulattal nézem, ahogy édesanyám hagyományos, húzott réteslapot készít, de én nem vagyok olyan ügyes, mint ő, ezért nekem inkább ez az egyszerűbb változat vált be. Próbáld ki te is!
Hozzávalók:
30 dkg + 1 púpos evőkanálnyi rétesliszt, 1,75 dl tejföl, 1 tojás, 10 dkg puha vaj, csipetnyi só. Plusz fél maréknyi liszt a gyúródeszka szórásához és 3-4 evőkanál olvasztott vaj és tejföl a kenéshez.
Elkészítés:
30 dkg lisztből, egy egész tojásból és egy kis pohár (1,75 dl) tejfölből csipetnyi sóval tésztát gyúrunk. (Optimális esetben puha tésztát kapunk.)
A puha vajat összekeverjük egy púpos evőkanál liszttel.
A tésztát lisztezett deszkán minél vékonyabbra nyújtjuk (2 mm), aztán egyenletes vastagságban rákenjük a lisztes vajat. A tésztát ezután feltekerjük, úgy mint a bejglit.
A tésztatekercset ezután négy részre vágjuk. A négy tésztadarabot egyenként fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőgépbe tesszük.
Az egy órás pihentetés után a tésztadarabokat egyenként elővesszük, minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk, olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megtöltjük, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A rétesek tetejét vékonyan bekenjük tejföllel vagy olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. Sülés után a süteményt porcukorral megszórjuk.
TÖLTELÉKEK
MÁKOS
Hozzávalók: 30 dkg őrölt mák, 15 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 1 dl tej.
Elkészítés: A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk egy deci tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.
DIÓS
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 1 dl tej.
Elkészítés: A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk egy deci tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.
ALMÁS
Hozzávalók: 1 kg alma, az alma édességétől függően 15-20 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.
Elkészítés: Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük vagy kis kockákra vágjuk, egy fazékba rakjuk a cukorral együtt, és gyakran kevergetve főzni kezdjük. Amikor az alma puhulni kezd (5-6 perc), belekeverünk egy csomag vaníliás pudingport, és azzal tovább keverjük, amíg az almalé eltűnik, és a keverék sűrűsödni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". (Aki nem túl leves almát használ, az csak egy pudingport főzzön a krémbe, a másodikat már ne adja hozzá!) A tölteléket felhasználás előtt kihűtjük.
MEGGYES
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy vagy 2 üveg meggybefőtt, az meggy édességétől függően 20-25 dkg cukor (A befőtthöz értelemszerűen kevesebb), két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.
Elkészítés: A meggyet egy fazékba öntjük egy csomag vaníliás pudingporral elkevert cukorral együtt, és kevergetve főzni kezdjük. Amikor a keverék sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". A tölteléket felhasználás előtt kihűtjük.
TÚRÓS
Hozzávalók: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, egy csomag vaníliás pudingpor (főzős), 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag vaníliás cukor), fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható).
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük. (A pudingpor a sülés közben "fő meg".)
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ez annyira jól hangzik, hogy legszivesebben már most neki kezdenék, de sajnos már este van és nincs mindenem hozzá.De alig várom hogy beszerezzem a hozzávalókat és meg csináljam, ugy sorba mindegyiket, mert mind nagyon guszta:
Köszönöm ezt a kitúnő receptet és persze az összes többit, egyik jobb mint a másik!!
Üdv Vicus
Mákos Rétes
(Vicus, 2011.01.20 18:51)