RIZSFELFÚJT vagy RIZSKOCH
Hozzávalók:
20 dkg (ha lehet, kerek szemű) rizs, 5 dl tej, 15 dkg cukor, 4 tojás, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg mazsola (kihagyható).
Elkészítés:
A rizst megmossuk, egy olyan edénybe öntjük, ami lezárható, mikrohullámú sütőben használható és ami legalább 5-6-szor nagyobb térfogatú a rizs mennyiségénél. Egy-két csipetnyi sót adunk hozzá, majd felöntjük a rizs háromszorosának megfelelő mennyiségű forró vízzel. Az edényt lezárjuk. Mikrohullámú sütőbe rakjuk, és 15 percig maximális teljesítményen főzzük.
A 15 perc lejárta után kivesszük a rizst, ellenőrizzük, hogy mennyire főtt meg, mennyire szívta be a vizet. Ezután kivesszük a rizst. Ilyenkor valószínűleg már majdnem megfőtt és beszívta a vizet. Megkeverjük, hozzáadunk annyi tejet, amennyi bőven ellepi, belekeverünk 10 dkg cukrot, és megint visszatesszük 5 percre. Ezután megint megkeverjük, felöntjük tejjel, és még 5 percig főzzük. Ekkorra általában készen is van a tejberizsünk. (Úgy jó, ha nem túl száraz. Egyáltalán nem baj, ha marad a rizsszemek között némi tej. Sőt!) Annyi van még hátra, hogy belekeverjük a vaníliás cukrot.
Ezután a tejberizst félretesszük kihűlni.
A tojások sárgáját habosra keverjük a megmaradt 5 dkg cukorral, a fehérjékből kemény habot verünk.
A langyosra hűlt tejberizsbe belekeverjük a pudingport és a citromhéjat (valamint az alaposan megmosott mazsolát), aztán hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot.
A keveréket egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott és morzsával megszórt 20 x 30 cm-es, magas falú tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, takarjuk le alufóliával. De ha nem muszáj, jobb nem nyitogatni a sütőt túl gyakran!)
A kész felfújtat porcukorral megszórva, kockákra vágva gyümölcs- vagy csokoládéöntettel, esetleg szörppel meglocsolva tálaljuk.