RUGELACH
Hozzávalók:
25 dkg túró, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt (én fele sima, fele réteslisztből csinálom, de jó hozzá csak sima liszt is), 15 dkg porcukor, csipetnyi só.
Elkészítés:
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. A tésztát négy részre osztjuk, négy gömbbé formázzuk. A tésztagömböket egyenként 2 mm vastag körlappá nyújtjuk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögre vágjuk. Minden háromszög végébe egy-egy kiskanál tölteléket teszünk, és a tésztát kis kiflivé tekerjük. A föltekert kifliket 180 fokon megsütjük.
Sötés előtt a kiflik tetejét megkenhetjük villával fölvert tojással vagy sülés után a még forró süteményt megforgathatjuk porcukorban.
A töltelékhez: 25 dkg mák, mandula, mogyoró vagy dió, 15 dkg kristálycukor, másfél dl víz, mazsola (kihagyható), egy citrom reszelt héja, egy pici mokkáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
A vizet a cukorral fölforraljuk, aztán belekeverjük a többi hozzávalót, majd kihűtjük.
Tölthetjük a süteményt gesztenyével, fahéjas cukorral, mazsolával, sütésálló lekvárral vagy aszalt szilvával is.