SEMLA - tradicionális svéd sütemény
Hozzávalók:
A tésztához: 45 dkg liszt, fél csomag (2-3 dkg) élesztő, 5 dkg (por)cukor, 5 dkg vaj, 3 dl langyos tej, csipetnyi só, csipetnyi őrölt kardamom (vagy őrölt fahéj). Én bele szoktam még reszelni fél citrom héját is. Nem árt neki. :) A kenéshez: egy tojás villával fölverve.
A töltelékhez: 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg porcukor, fél del tejszín vagy tej valamint 4-5 dl tejszín 2-3 evőkanál porcukorral és két csomag habfixálóval habbá verve.
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a tej felében egy kanál cukorral megfuttatjuk. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik.) A vajat megolvasztjuk. Hozzáadjuk a maradék langyos tejet.
A lisztet a sóval, a maradék cukorral és a kardamommal egy tálba szórjuk. Beleöntjük az olvasztott vajat, aztán a felfuttatott élesztőt. Belereszeljük a citromhéjat. Aztán az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk, amit letakarva 45-50 percig kelesztünk, majd lisztezett deszkára borítjuk. Tizenkét egyforma nagyságú részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, aztán letakarva megint kelesztjük 20-30 percig.
A megkelt zsemléket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. (Hagyjunk közöttük némi távolságot, mert megnőnek!) A tetejüket megkenjük enyhén felvert tojással és 220-230 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük őket. (Ha túl hamar barnul a tetejük, letakarjuk alufóliával.) Amikor megsültek a zsemlék, hagyjuk őket kihűlni. Ezután levágjuk a tetejüket, és félretesszük.
Az alsó, nagyobb zsemledarabokból kikanalazzuk a tészta közepét úgy, hogy körben maradjon meg a tésztából kb. 1 cm.
A kikanalazott tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a mandulát, 10 dkg porcukrot és fél dl tejet vagy tejszínt, aztán az egészet jól összekeverjük, összegyúrjuk. Egynemű, marcipánszerű masszát kell kapnunk, amit tizenkét részre osztunk, és visszatöltünk a zsemlékbe a kikapart tészta helyére.
A tejszínből porcukorral és habfixálóval kemény habot verünk, és habrózsát nyomunk a mandulatöltelék tetejére. A habrózsákra ráillesztjük a zsemlék kalapját.
A süteményt végül megszórhatjuk porcukorral.
Tipp:
A tejszínhabot csak közvetlenül tálalás előtt nyomd a süteményre!
Svédországban a zsemlékről levágott felső kis részt gyakran háromszög formára vágják, és úgy illesztik vissza a süteményre. De divat süteményszaggatóval különböző formákat (szívet, virágot) szaggatni a tésztakalapból.
Vannak, akik meleg tejbe állítva tálalják.
A semla tradicionális svéd sütemény legalább 500 éves múlttal. Nagyon sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, aztán elterjedt az egész lakosság körében. A farsang végén húshagyó kedden ették, mert az egyház erre a napra korlátozta a fogyasztását. Ma már máskor is kapható, az egyik legkedveltebb, legelterjedtebb svéd sütemény lett. Évi 50 milliót vásárolnal belőle a svédek, és legalább ennyi kerül ki az otthoni konyhákból is.
A semla fölbukkan számos irodalmi műben, filmben, dalban és képzőművészeti alkotáson. Vannak semla-versenyek. Sőt, létezik Semla Akadémia, mely éberen őrködik, hogy megóvja a semlát az újító szándékoktól és az olyan "durva" ötletektől, hogy csokival vonják be vagy áfonyakrémmel töltsék meg.