Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


SOMLÓI GALUSKA - AZ IGAZI SOMLÓI GALUSKA RECEPTJE!

2008.01.09

 

Kép

  

Hozzávalók:
A sima piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rétesliszt.

A kakaós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozatlan kakaópor).

A diós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál darált dió.

  

Kép

 

Elkészítés:
A piskóták készítése nagyjából megegyezik (természetesen külön-külön készítjük a tésztát a háromféle piskótához):
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, miközben fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Aztán a nagyon keményre vert fehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, miközben tovább verjük a habot a habverővel. Végül laza mozdulatokkal, kanállal csomómentesen beleforgatjuk a habba a lisztet.
A kakaós piskótánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a ezt a kakaós lisztet forgatjuk végül a tojáshabba.
A diós piskótánál pedig a liszttel összekevert diót dolgozzuk a habba végül.

A piskótát kétféleképpen süthetjük meg:

1.) A különböző piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2.) A háromféle tésztából egy evőkanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különböző tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük.

A megsült tésztát rácsra borítva kihűtjük.

  

Kép

  

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
4 dl + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 1 evőkanál vaj, (1 csomag vaníliás cukor).

Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 4 deci tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.
 

Hozzávalók a csokoládéöntethez:
30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 4 dl tejszín, 1/2 dl rum (vagy egy kiskanál rumaroma), 10 dkg porcukor.

A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük. Amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a rumot.

Hozzávalók a somlói galuska összeállításához:
2 dl rum (vagy 2 dl vízben elkevert egy evőkanál rumaroma), 10 dkg porcukor, 20 dkg darabosra (véletlenül sem finomra!) vágott vagy darált dió, 20 dkg válogatott, megmosott jó minőségű mazsola.

A mazsolát legalább negyed órára áztassuk be a a porcukorral elkevert rumba, aztán szűrjük le, a cukros rumot és a rumos mazsolát külön-külön tegyük félre.

Hozzávaló a díszítéshez: cukorral felvert habtejszín.

  

Kép

  

A somlói galuska összeállítása:
Ha egy formában, együtt sütöttünk a különböző tésztákból egy piskótát, akkor vágjuk a piskótakorongot vízszintesen három egyforma vastagságú szeletre.

Egy lapot helyezzünk vissza a sütéshez használt tortaforma vagy tepsi aljára. Locsoljuk meg a mazsola áztatására használt rum harmadával. Aztán kenjük rá a vaníliakrém harmadát. A vaníliakrémre pedig szórjuk rá a mazsola és a dió felét. Ezután helyezzünk a formába egy újabb piskótalapot. Óvatosan nyomkodjuk le. Öntözzük meg ezt is a rum harmadával, kenjük be a vaníliakrém harmadával, szórjuk meg a dió és mazsola maradékával, aztán fedjük be az utolsó tésztalappal. Ezt a lapot is nyomkodjuk le, öntözzük meg a maradék rummal.

Ezután kétféleképpen folytathatjuk a munkát attól függően, hogy hogyan szeretnénk tálalni a somlóit:

1.) A legfelső tésztalapra rákenjük a maradék vaníliakrémet.

2.) Az eddig összeállított süteményről levesszük a kapcsos tortaforma oldalát, és nem csak a sütemény tetejét, de az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel, a krémet szépen elsimítjuk, a tetejét pedig felezett diószemekkel vagy reszelt csokoládéval díszítjük. Így tortaként is tálalhatjuk a somlóinkat.

A kész süteményt hűtőszekrénybe tesszük legalább 1-2 órára, hogy az ízei összeérjenek.

A tálalásnak is legalább kétféle módja van:

1.) Egy nagyobb evőkanállal jókora darabokat szaggatunk a tésztából úgy, hogy egy-egy tányérra, tálkába mindenféle tésztából jusson. Minden adagot bőven meglocsolunk rumos csokoládéöntettel és cukros tejszínhabbal díszítünk.

2.) A süteményt tortaként is szeletelhetjük. Minden tányérra egy szelet kerül. A szeleteket öntjük le a csokiöntettel, aztán tejszínhabrózsát nyomunk rájuk.

 

Valószínűleg elég bonyolultnak tűnik első látásra ez a recept, de tulajdonképpen egyáltalán nem nehéz az igazi somlói galuska elkészítése. És bőven megéri a fáradságot, hogy végre ne a manapság elterjed, somlóinak csúfolt száraz, sütőporízű pudinggal leöntött szivacskockát együk.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Somlói

(Marika, 2013.10.25 15:18)

A recept tökéletes,nagyon finom!!!

Somlói

(Edit, 2012.05.21 11:54)

Szia!
És ha én tortaformába csinálom akkor hanyasba 24 vagy 26 vagy 28?

somlói

(Dia 2, 2011.06.04 13:53)

Szia!
Téglalap alakú tepsibe szeretném sütni ,egyenként a tésztákat.
Kb. mekkora méretűbe csináljam?
35*20 és 30*20 ilyen méretű kisebb tepsijeim vannak.
Focipálya tortát szeretnék a tesómnak.
Még valami: ha a végén keverem a tojásfehérjét a többi összekevert cuccba ,akkor más állagú piskótát kapok?
Köszönöm a választ. DIA

Somlói

(Dia, 2010.11.10 16:43)

Szia Szamóca!
Szerintem fantasztikus a recept! Odáig vagyok érte! Én kipróbáltam és tényleg nagyon finom, mindenkinek ízlett!
Köszönöm szépen!

Somlói

(Szamóca, 2010.11.04 17:55)

Szia Helga!
Szívből gratulálok a sikeredhez és köszönöm szépen a kedves szavaidat, de a dicséret természetesen téged illet.
Nagyon sok sikert a krémeshez is! Mi nagyon szeretjük.

somlói

(Helga, 2010.11.04 11:48)

Kedves Szamóca!
Nagy lelkesedéssel és talán még ennél nagyobb izgalommal áltam neki életem első somlói galuskájának.
A sok használhatatlan és fantáziamentes recept után végre rábukkantam a Tiédre. Akkora sikere volt, hogy holnapra újra meg kell csinálnom.(HURRÁ!!) Csodás az ízvilága, a csokiöntetet én 70%-os csokiból csináltam, a mazsolán és a dión kívül még narancshéjat(cukros lében eltett) is raktam bele. Mindenki agyon dicsérte, ami inkább a Te érdemed, de én büszkén zsebeltem be az összes gratulációt. Köszönöm a remek receptet! A következő a krémes lesz.

Somlói

(Szamóca, 2010.10.31 08:52)

Szia Süni!
Igen, valóban jóval kevesebb időm jut mostanában netezni.
Remek a recepted. Ki fogom próbálni én is.
Köszönöm szépen!

Somlói méééég..:D

(Süni, 2010.10.31 06:18)

Egy alkalommal láttam a tv-ben(már nagyon régen,még a most divatos főzőshow-k előtti időkben),egy cukrászmester megmutatta az "igazi" Somlói galuskát!:-) Hasonló volt a fenti recepthez,Ő is három piskótát sütött,egy nagy gáztepsiben,egy kakaósat,egy simát,és egy diósat.
A krém is hasonló volt,de Ő a piskótalapokat miután meglocsolta rummal,megkente baracklekvárral is,azt megszórta dióval,és erre ment rá a krém. Állás után kanállal szagatott a tányérra,rá csokiöntet,és tejszinhab.
Gondoltam ,na most én is kipróbálom így.El is készítettem a leírtak alapján,kiszedtem a gyerekenek(3 felnőttt fiam van,akkor még kisebbek voltak),azt mondták,nagyon finom,de követelték vissza a régit.:-)
Nekik jobban bejön az,amikor már eleve fel van tépkedve a piskóta,és így minden oldalról jól megszívják magukat a kis darabok a mindenféle jóval,amir ráöntök.Neki az "száraz" volt,az enyémhez képest.Így maradtam a réginél.:-)A diót is az ő kérésükre hagyom ki belőle,mert egyik fiú sem szereti.
Viszont az engem is kiakaszt,amikor valaki babapiskótát meglocsol rummal,mazsolával, leönti porból főzött pudinggal,és azt Somlóinak nevezi.:-/

Somlói galuska..:-)

(Süni, 2010.10.31 06:00)

Szia Szamóca!
Rég láttalak a Sütigyár oldalán,gondoltam,megnézlek itt.:-)
Hát,igen,sokszor tovább tart leírni egy receptet,mint megsütni.:-) És,valóban igaz, ahány ház,annyi szokás,mindannyijunknak mást jelent egy-egy sütemény.

Nagyon remek ez a Somlói galuska recept,de sokszor nincs idő ennyire bonyolultan készíteni,na meg valljuk be,a mai világban nagyon sokan keresik a pénztárca kímélő megoldásokat is.
Az én Somlói galuskám jóval egyszerűbb,de szerintem az is nagyon finom.:-)
Kizárólag házi piskótából készítem,de csak egyfélét sütök,egy hagyományos sárgát.Amikor kihűl,darabokra tépkedem,és egy tál aljára rakom az egyharmadát.Ezután meglocsolom rummal,melegített baracklekvárral,és rumba áztatott mazsolával megszórom.Én,diót nem használok hozzá.Ezt követően,meglocsolom csokipudinggal,amit szintén házilag,tojássárgából,kakóporból,cukorból,tejből,és háztartási keményítőből főzök,nem porból.Ezután jön a következő adag piskóta réteg,rá rum,forró levár,rumos mazsola,és a csokipuding másik fele.A harmadik rétegre szintén rum,lekvár,mazsola,és erre vaníliapuding kerül,amit szintén nem porból,hanem tojássárgából,és vanílás cukorból(ha van itthon vaníliarúd,akkor abból,de a héjából magam is szoktam vaníliás cukrot készíteni),cukorból,tejből főzök,keményítővel.Ezt egy napig érlelem a hűtőben,és amikor kiszedjük,tálalásnál öntöm rá a csokiöntetet,amit kakaóporból,cukorból főzök,kevés vajjal,vagy margarinnal(attól függően,mi van itthon éppen),és ekkor nyomunk rá tejszínhabot.Sose veszek flakonosat,habszifonban készítem.

Üdvüzöllek: Süni

Vaníliakrém

(Mili, 2010.10.24 18:54)

Tapasztalatom szerint, ha véletlenül csomós a vaníliakrém a kicsi meleg tejjel újra átkeverem. A sodókat és a krémet a hosszúkás habverővel keverem a tűzhelyen. Nem tartom jó ötletnek a forró tűzhelyen az elektromos habverő használatát. Legfeljebb amikor a tűzhelyen félrehúzom.

Vaníliakrém

(Mili, 2010.10.24 18:49)

Vaníliakrém

(Szamóca, 2010.10.22 18:54)

Szia!
Sajnos nem tudom, mitől csomósodik össze. :(
Biztosan kevered állandóan.
Esetleg próbáld meg úgy, hogy elektromos habverővel kevered főzés közben, hátha úgy sima marad.
De mondok egy "szentségtörő" dolgot: ha ez a tojásos verzió nagyon nem jön össze, csinálj pudingos vaníliakrémet. Turbózd fel azt is egy vaníliarúd kikapart belsejével (belefőzve a tejbe). Szerintem semmivel sem rosszabb, mint a tojásos vaníliakrém. :)

sutemeny

(ancora, 2010.10.22 11:24)

Koszi szepen.
Lenne meg egy kerdesem.Mar tobbszor problatam eletemben a vaniliasodot elkesziteni vizgoz felett vagy lang felett,de kivetel nelkul mindig osszecsomosodott a tojas. Felek,most sem lesz ez maskepp,hacsaknem mondtok valami trukkot,hogy mitol is sikerul ez nektek... Lassan szoktam forralni,es nem hevitem forraspontig.
a.

somlóiról

(Erika, 2010.10.16 10:26)

Ez lesz a születésnapi meglepetésem a családnak holnap, azzal a változtatással, hogy a rum helyett narancslevet használok. Ez nálam már bevált.....

Rum

(Szamóca, 2010.10.08 12:13)

Tudod, ez is erősen ízlésfüggő.
Ha gyerek is eszik belőle, én se teszek bele rumot, csak aromát.
Bár nekem egy adagból is kijön vagy 10-12 tányérnyi, szóval akkor - ha az összes rumot beleteszi is az ember - már elég kevés alkohol jut egy-egy emberre.

somloi

(ancora, 2010.10.08 12:03)

koszonom,igy mar nyugodtabban fogok hozza.ha tenyleg iylen sok kell bele,en beleteszem.

koszonom.

Rum

(Szamóca, 2010.10.07 10:12)

Szia!
Nyugodtan csinálhatod kevesebb rummal is, vagy akár a rum mennyiségének megfelelő vízben feloldott rumaromával.
(De a kétszeres adag az már nem egy süteménynek felel meg, hanem kettőnek.)
Egyébként van még egy hasonlóan rumos receptem: a Morgan kapitány rumtortája.
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/tortak/morgan-kapitany-rum-tortaja
Az is nagyon-nagyon finom.
Remélem, nagy sikered lesz a somlóival!

somloi a baratomnak

(ancora, 2010.10.07 10:04)

sziasztok!
most keszulok ketszeres adagot kesziteni ebbol a finomsagbol,azaz 18 tojasbol.nem sok ebbe egy nagy uveg rum egy kicsit?! ot deci rum kell bele osszesen,a recept szerint.ilyet en meg nem hallottam,hogy egy sutemenybe egy egesz,nagy uveg rumot bele kelljen onteni...

somlóói

(nikolett , 2010.07.26 14:10)

Sziasztok! Én most fogom elkészíteni és remélem sikerülni fog! =)
Majd megírom hogy milyen sikert arattam vele itthon anyukáméknak :D

tortáról

(ágnes, 2010.06.18 19:29)

nagyon szépek és egy szerüjek