SVÉD FAHÉJAS CSIGA
Hozzávalók (24-25 darabhoz):
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 2,5 dl tej, 1 kocka (5 dkg) élesztő, csipetnyi só, 1 kiskanál őrölt kardamom, 1 kiskanál cukor.
A töltelékhez: 5 dkg puha vaj, 15 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer, 1 evőkanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
A langyos tejben a kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg az élesztős tej tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, az puha vajat és az őrölt kardamomot, aztán az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (Ha a tészta túl kemény, kis langyos vizet adhatunk még a tésztához.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a töltelékhez való vajat összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
A megkelt tésztát 3-4 mm vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és föltekerjük, mint a bejglit. Aztán két centivastag szeleteket vágunk belőle. A levágott darabkákat papírkosárkákba tesszük, aztán még fél órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Tipp:
A megsült csigákat még forrón kend le egy kis tejjel! Nagyon finom foszlóssá válik tőle.