Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SZILVÁS PAPUCS

2008.01.08

Hozzávalók:

1 adag élesztős leveles tészta (a receptjét itt találod meg: ÉLESZTŐS LEVELES VAJAS TÉSZTA), sütésálló szilvalekvár, 1 tojás villával fölverve, porcukor.

   

szilvas-papucs-7-018-dd.jpg

   

Elkészítés:

A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe egy-egy kanál lekvárt teszünk. A tészta egyik sarkát középre, a lekvárra hajtjuk, ezt a sarkot nagyon vékonyan megkenjük fölvert tojással, és ráhajtjuk a szemben levő sarkot. Kicsit rányomjuk. A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, és 220-230 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (A sütőt ne nyitogassuk közben, mert nem emelkedik meg a tészta!)

A megsült süteményt megszórjuk porcukorral.

   

Kép

   

 

DAUBNER SZILVÁS PAPUCS

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg darált tepertő, 1 csomag (5 dkg) élesztő, 3 dl tejföl, 10 dkg puha vaj, 2 mokkáskanál só, 3 mokkáskanál cukor, 1 dl langyos tej, szilvalekvár.

 

Kép

 

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk és megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)

A lisztet összegyúrjuk az élesztős tejjel, a vajjal, a sóval és a tejföllel. Az így kapott tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Rákenjük a tepertő egyharmad részét. Ezután a tésztát összehajtogatjuk, és 25-30 percig pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megint megkenjük tepertővel, megint pihentetjük, megint kinyújtjuk, megkenjük tepertővel, és még egyszer pihentetjük. A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A tésztát  ezután 3 mm vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk.  A négyzetek közepébe egy-egy kanál lekvárt teszünk. A négyzetek két szemközti sarkát középre, a lekvárra hajtjuk, és a sarkokat erősen összenyomjuk. A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, és 220-230 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (A sütőt ne nyitogassuk közben, mert nem emelkedik meg a tészta!)

 

Tipp:

Bármilyen furán hangzik is, a tésztába a sóval együtt szórhatsz 1-2 csipetnyi őrölt borsot is. A sütemények tetejét pedig sütés előtt megszórhatod mandulaforgáccsal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lekváros papucs

(Marcsi, 2010.11.01 18:56)

Biztos nagyon finom lehet holnap meg sütöm és meg írom, hogy sikerült puszi Marcsi