Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SZILVÁS PITE

2011.08.09

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű pitéhez):

A tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor (vagy ennek megfelelő süthető édesítőszer), fél citrom reszelt héja, negyed mokkáskanál őrölt fahéj.

A töltelékhez: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 5 dkg porcukor (vagy ennek megfelelő süthető édesítőszer), 1 evőkanál étkezési keményítő, 30-40 dkg kimagozott szilva, negyed mokkáskanál őrölt fahéj. A sütemény telejére: mandulaforgács (kihagyható).

 

101_0394-ee.jpg


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit minél gyorsabb mozdulatokkal összegyúrjuk (hogy a vaj ne olvadjon nagyon meg a kezünk melegétől), és fél órára hűtőgépbe tesszük.

A pihentetés után a tésztát nagyjából 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. A tésztára sütőpapírt terítünk, a sütőpapírra száraz babot vagy borsót szórunk, és a tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Az elősütés végén a babot/borsót a sütőpapírral együtt kiemeljük.

Közben a megmosott szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. Az elősütött tésztát kirakjuk a fél szilvákkal.

A tejszínt összekeverjük a tojássárgákkal, a keményítővel és a cukorral.

A szilvákat vékonyan meghintjük őrölt fahéjjal, aztán leöntjük őket a tejszínes öntettel és megszórjuk mandulával.

A süteményt ezután a 180 fokos sütően 20-25 perc alatt készre sütjük.

Felvágás előtt 30 percig pihenni hagyjuk.

  

101_0428-dd.jpg

 

Tipp:

Ezt a süteményt természetesen más gyümölccsel (pl. sárga barackkal, szederrel, málnával, eperrel) is elkészítheted.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szilvás pite

(Szilvi, 2012.08.15 19:48)

Ez nagyon durván finom!!! Egymás után kétszer sütöttem meg. Ez az igazi omlós tészta !!!!!