SZILVÁS PITE
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű pitéhez):
A tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor (vagy ennek megfelelő süthető édesítőszer), fél citrom reszelt héja, negyed mokkáskanál őrölt fahéj.
A töltelékhez: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 5 dkg porcukor (vagy ennek megfelelő süthető édesítőszer), 1 evőkanál étkezési keményítő, 30-40 dkg kimagozott szilva, negyed mokkáskanál őrölt fahéj. A sütemény telejére: mandulaforgács (kihagyható).
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit minél gyorsabb mozdulatokkal összegyúrjuk (hogy a vaj ne olvadjon nagyon meg a kezünk melegétől), és fél órára hűtőgépbe tesszük.
A pihentetés után a tésztát nagyjából 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. A tésztára sütőpapírt terítünk, a sütőpapírra száraz babot vagy borsót szórunk, és a tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Az elősütés végén a babot/borsót a sütőpapírral együtt kiemeljük.
Közben a megmosott szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk. Az elősütött tésztát kirakjuk a fél szilvákkal.
A tejszínt összekeverjük a tojássárgákkal, a keményítővel és a cukorral.
A szilvákat vékonyan meghintjük őrölt fahéjjal, aztán leöntjük őket a tejszínes öntettel és megszórjuk mandulával.
A süteményt ezután a 180 fokos sütően 20-25 perc alatt készre sütjük.
Felvágás előtt 30 percig pihenni hagyjuk.
Tipp:
Ezt a süteményt természetesen más gyümölccsel (pl. sárga barackkal, szederrel, málnával, eperrel) is elkészítheted.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ez nagyon durván finom!!! Egymás után kétszer sütöttem meg. Ez az igazi omlós tészta !!!!!
szilvás pite
(Szilvi, 2012.08.15 19:48)