Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SZÓRT RÉTES - LUSTA RÉTES

2008.01.08

Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez): 

A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 kiskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só.

A sütemény tetejére: 4 dl tej, 2 db tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg puha vaj.

   

szort-retes-061-ddd.jpg

 
 

A töltelék:

1. változat: 50 dkg túró, 10 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja összekeverve.

2. változat másfél kiló vagy 2 nagy üveg (2 x 7 dl) kimagozott, jól lecsöpögtetett meggy vagy barack kiskanálnyi őrölt fahéjjal összekeverve.

3. változat: 50 dkg túró és a túróréteg tetejére 1 nagy üveg (7 dl) jól lecsöpögtetett meggy vagy barack.

4. változat: 50 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj, egy citrom reszelt héja összekeverve.

5. változat: 25 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja összekeverve, a tetejére pedig 2 nagy üveg (2 x 7 dl) kimagozott, jól lecsöpögtetett meggy vagy barack.

6. változat: 50 dkg darált mák, 1 kiskanál őrölt fahéj, egy citrom reszelt héja összekeverve.

7. változat: 25 dkg darált mák, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja összekeverve, a tetejére pedig 2 nagy üveg (2 x 7 dl) kimagozott, jól lecsöpögtetett meggy vagy barack.

   

szort-turos-retes-023-ddd.jpg

   

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit.

Robotgéppel habosra keverjük a tészta tetejére való tojást, cukrot, vajat és tejet.

Egy közepes nagyságú tepsit vajjal vastagon kikenünk vagy sütőpapírral kibélelünk.Beleszórjuk a lisztes keverék felét.

Ezután jön a töltelék egyszerűen egyenletes vastagságban rászórva a lisztes rétegre.

A töltelékre rászórjuk a lisztes keverék másik felét.

Végül az egészet - mindenhová elosztva! - leöntjük a tejes-tojásos öntettel, majd kb. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a folyadék jól átitassa. (A biztonság kedvéért, hogy mindenhova lefolyjon, meg is szurkálhatjuk villával.)

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük. Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral.

 

Tipp:

A sütemény tetejére sütés előtt szórhatsz mandulaforgácsot vagy darabosra vágott diót is.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

amával

(margica, 2011.11.13 11:51)

Valaki készített már reszelt almával?

rétes

(margica, 2011.11.13 11:22)

Nagyon köszönöm a töltelékek receptjét,egyébként valóban nagyon finom. Én a tökös-mákos változatát készítettem, ez is nagyon ízlett mindenkinek.

Málnás rétes

(Szamóca, 2010.05.15 16:12)

Szia!
Hogyan csinálod a málnásat?
Csak úgy beledobálod a málnát vagy teszel még bele valamit?

lusta rétes

(LIPODRESCH, 2010.05.15 16:03)

Klasszul összegyűjtötted!

Málnával is nagyon finom! :)

Kép

(Szamóca, 2009.12.27 10:04)

Csak hogy ne maradj tévedésben, elárulom, ez a fotó pontosan 2009. 12. 19-én 9 óra 19 perckor készült.
Bár nem hiszem, hogy ennek a recept szempontjából komoly jelentősége van. :D

szórt rétes

(földieper, 2009.12.26 15:07)

Nem baj, hogy ez a fénykép még tavaly valamikor készült és ezt ettétek a napokban? Itt valami sántít.

Szórt rétes

(Szamóca, 2009.12.19 21:51)

Lehet. Meg a nagymamám receptes füzetében is. És még ezer más helyen.
És ma a tányérunkon is szerepelt. Éppen ez, itt a képen. :)
Szép estét!

süti

(atbano, 2009.12.19 21:48)

Ez a recept szerepel Polcz Alaine-nél is, mint "lusta asszony rétese". :)