Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TAMÁS MENNYEI CSOKIS SÜTIJE

2008.01.07

A receptért köszönet Beleznay Tamásnak! 

 

Lehet, hogy első olvasás után kissé megdöbbentőnek tűnik ez a recept, de kipróbáltam, és az elkészült sütemény fergeteges sikert aratott.

Hozzávalók (3 dl-es bögrével mérve egy 25 x 30 cm-es magas falú tepsihez):

1 és háromnegyed bögre cukor, 1 és fél bögre liszt, 10 csapott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, fél bögre olvasztott vaj, háromnegyed bögre tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 2 csomag vaníliás cukor), háromnegyed bögre barnacukor, 1 és háromnegyed bögre meleg víz.

  

Kép

  

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

A sütőformát kibéleljük sütőpapírral. (A kivajazás nem igazán jó!)

Egy bögre cukrot összekeverünk öt evőkanál átszitált kakaóporral, csipetnyi sóval, a liszttel és a sütőporral. A tejbe belekaparjuk a vaníliarúd belsejét és beleöntjük az olvasztott vajat. A lisztes keveréket csomómentesre keverjük a tejessel, aztán az egészet a sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük.

A maradék cukrot és kakaóport összekeverjük a barnacukorral, és egyenletes vastagságban a sütőformába öntött krém tetejére szórjuk.

Most jön a legmeglepőbb rész!

A cukros kakaópor tetejére ráöntünk egy és háromnegyed bögre meleg vizet úgy, hogy a víz mindenhol ellepje a por tetejét.

A legfontosabb: a vizet tilos belekeverni a többi hozzávalóba!

A tepsit óvatosan betesszük az előmelegített sütőbe, és a süteményt egy órát sütjük.

Ne lepődj meg, a sütemény alja a sütés végre is krémes marad.

Ezután a megsült sütit kétféleképpen tálalhatod. 

Vagy kockákra vágod és nagyon óvatosan a sütikockák alá nyúlsz egy széles lapátkanállal, és a szeleteket óvatosan tányérra rakod. Így finom, ropogós lesz a teteje és krémes az alja.

  

Kép

  

Vagy a az egész süteményt nagyon gyors mozdulattal egy tálcára borítod, így az alja kerül fölülre. Óvatosan lehúzod róla a sütőpapírt, és így vágod kockákra. Így a tányéron a sütemény teteje lesz krémes.

Tálalásnál adhatsz hozzá tejszínhabot vagy savanykás gyümölcsöt.

Jó étvágyat!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Alchri sütije

(Szamóca, 2010.10.04 14:40)

Szia Gyöngyi!
Nem is tudom, hogy lehet, hogy én azt a receptet még nem vettem észre Erikánál. Mindjárt megnézem.

süti

(gyöngyi, 2010.10.04 10:35)

ez majdnem olyan, mint a csokitorta saját levében- alchritól. isteni. imádjuk