Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TARKABARKA

2008.01.07

Kép Hozzávalók:
A piskótalaphoz (egy nagy gáztepsihez): 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

Az egyik őzgerincben sütött piskótához:

4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.

Az másik őzgerincben sütött piskótához:

4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, 1 kiskanál rumaroma.

A csokis töltelékhez:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 10 dkg vaj, a csokoládé édességétől függően porcukor, pár csepp rum vagy rumaroma.

A vaníliás töltelékhez:

2 dl tejszín (vagy egy Hulala növényi tejszín), fél csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor.

Kell még 2-3 evőkanál porcukor, 1,5 dl víz és 2-3 evőkanál rum.

 
A piskótalap elkészítése:
     A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
     A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül tíz perc alatt megsül.)
     Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk  kihűlni.

 Az őzgerincben sütött piskóták elkészítése ugyanúgy történik, mint a piskótalapé, azzal a különbséggel, hogy a kakaós tésztánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a kakaós lisztet egyben keverjük végül a tojáshabba, a rumos tésztánál pedig a tojássárgákkal együtt adjuk a rumaromát a tojáshabhoz.

Az összekevert tésztát egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc-formába öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.

A megsült és kihűtött rumos és kakaós őzgerincet függőlegesen hosszában három részre vágjuk. A másfél deci vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a rumot, és ezzel az öntettel meglocsoljuk a rumos és a kakaós piskótadarabokat, aztán úgy ragasztjuk össze őket a vaníliás krémmel, hogy két rumos piskótacsík közé középre kerüljön egy kakaós és fordítva: két kakaós közé egy rumos.

A vaníliakrém elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, kb. 1 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)

A csokoládés krémhez a csokoládét megolvasztjuk. Belekeverjük a vajat, a cukrot és a rumot. Az így kapott keveréket hűtőgépben teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgép habverőjével habosra keverjük.

A piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokikrémet, aztán középen kettévágjuk.

Mindkét csokoládékrémes téglalap egyik szélére ráfektetünk egy-egy megtöltött őzgerincet, és a piskótalapba göngyöljük őket úgy, hogy a piskótalap körbeérje az őzgerincben sült tésztát.

Az így elkészült süteményt egy-két órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek, aztán felszeletelve tálaljuk.

 

Tipp:

A sütemény tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval.

   

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szeretem a süteményeket

(Edit, 2012.08.08 22:03)

szeretem a süteményeket

(Edit, 2012.08.08 22:02)