Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TEJ- ÉS TOJÁSMENTES MUFFIN

2012.09.15

Ennek a süteménynek az a lényege, hogy végtelen módon variálható. Elő a fantáziával és a merészséggel! Alkosd meg a saját muffinodat! Az alaprecept mellé adok néhány tippet is a továbbgondolkodáshoz.

 

p1260101-ddd.jpg

 

ALAPRECEPT

 

Hozzávalók (2 dl-es bögrével mérve):

- 2 bögre liszt,
- fél bögre (barna) cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer (pl. xilit),
- fél bögre olaj,
- 1 bögre víz (de egy része lehet gyümölcslé, kávé vagy más folyadék is),
- fél bögre ízesítő (pl. darált dió, mogyoró, mandula, kókuszreszelék, zabpehely...),
- fél bögre aszalt gyümölcs vagy mazsola vagy tejmentes csokoládédarabka,
- 1 púpos kávéskanál sütőpor,
- ízlés szerinti fűszer (pl. pár csipet őrölt fahéj, egy vaníliarúd kikapart magjai, kakaópor, reszelt citrushéj...)


Elkészítés:

 

A hozzávalókat csomómentesen összekeverjük. (Nem szabad sokáig keverni!) A tésztát 12 muffinkosárkába kanalazzuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A megsült muffinok tetejét díszíthetjük tejmentes csokoládéval, porcukorral, kakaóporral, gyümölccsel, marcipánnal vagy bármi mással, ami ízben illik a sütemény ízesítőihez.

 

 

CSOKOLÁDÉS MUFFIN

 

Hozzávalók (2 dl-es bögrével mérve):

2,5 bögre liszt, fél bögre barna cukor, fél bögre olaj, 1 bögre víz, fél bögre tejmentes csokoládédarabka, 1 púpos evőkanál kakaópor, 1 púpos kávéskanál sütőpor, pár csipet őrölt fahéj.


Elkészítés:

A lisztet egybeszitáljuk a kakaóporral, fahéjjal és sütőporral. A többi hozzávalót is belekeverjük. (Nem szabad sokáig keverni!) A tésztát 12 muffinkosárkába kanalazzuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

MANDULÁS, MOGYORÓS VAGY DIÓS MUFFIN

 

Hozzávalók (2 dl-es bögrével mérve):

1,5 bögre liszt, fél bögre (barna) cukor, fél bögre olaj, 1 bögre víz, 1 bögre finomra darált mandula vagy mogyoró vagy dió, fél bögre nagyobb darabokra aprított mandula vagy mogyoró vagy dió, 1 púpos kávéskanál sütőpor, pár csipet őrölt fahéj, fél citrom vagy narancs reszelt héja.


Elkészítés:

A hozzávalókat csomómentesen összekeverjük. (Nem szabad sokáig keverni!) A tésztát 12 muffinkosárkába kanalazzuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

MAZSOLÁS MUFFIN

 

Hozzávalók (2 dl-es bögrével mérve):

2 bögre liszt, fél bögre (barna) cukor, fél bögre olaj, háromnegyed bögre víz, fél bögre zabpehely, fél bögre mazsola negyed bögre rumos vízbe áztatva, 1 púpos kávéskanál sütőpor, negyed kávéskanál őrölt fahéj, 1 narancs reszelt héja.


Elkészítés:

A hozzávalókat csomómentesen összekeverjük. (Nem szabad sokáig keverni!) A tésztát 12 muffinkosárkába kanalazzuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

  

 

MARCIPÁNOS MUFFIN

 

Hozzávalók (2 dl-es bögrével mérve):

1,5 bögre liszt, fél bögre (barna) cukor, fél bögre olaj, 1 bögre víz, 1.5 bögre finomra darált mandula, 15 dkg marcipán, 1 púpos kávéskanál sütőpor, pár csipet őrölt fahéj.


Elkészítés:

A marcipánt 12 egyforma nagyságú részre osztjuk, és minden darabkából kis golyót formázunk.

A többi hozzávalót csomómentesen összekeverjük. (Nem szabad sokáig keverni!) A tésztát 12 muffinkosárkába kanalazzuk úgy, hogy először minden formába egy-egy kanál tésztát teszünk. Erre jön egy-egy marcipángolyó, amit betakarunk a többi tésztával.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

  

p1240877-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

liszt

(Hanna, 2013.04.10 20:25)

Milyen lisztre van a recept? Teljes kitörlésűvel is keverhetem a sima búza fehér lisztet 50-50%ban? Vagy csak sima fehérrel lesz jó?
A választ erőre is köszönöm!

Re: liszt

(Kata, 2014.03.25 14:54)

Milyen lisztre van a recept? Teljes kitörlésűvel is keverhetem a sima búza fehér lisztet 50-50%ban? Vagy csak sima fehérrel lesz jó?
A választ erőre is köszönöm!

Re: liszt

(Gyöngyi, 2014.09.21 16:27)

Szia,
Én tönkölylisztből készítettem és nagyon finom lett. Spar-os bio tönkölybúza fehér liszt. Sajnos én érzékeny vagyok a finomlisztre és a kukoricára is így én a sütőport is lecseréltem szódabikarbónára.