TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók :
50 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 evőkanál cukor, só, 1 evőkanál olaj, 20 dkg zsemlemorzsa, porcukor .
Elkészítés:
Az áttört túrót a búzadarával, a tojásokkal, a két evőkanál cukorral és egy csipet sóval összekeverjük, aztán hűtőgépben állni hagyjuk legalább egy órát (de akár egy éjszakát), hogy a dara jól megszívhassa magát. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, amiket lobogva forró, enyhén sós vízben addig főzünk, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. (Ha bizonytalan vagy, hogy átfőttek-e a gombócok, ajánlatos egyet kettévágva megkóstolni.) Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és ebben forgatjuk meg a leszűrt gombócokat. Porcukorral, tejföllel, lekvárral, gyümölcsöntettel tálalhatjuk.
TÚRÓGOMBÓC MÁSKÉPP
Hozzávalók :
50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 8 dkg búzadara, 1 csomag vaníliáscukor, csipetnyi só, 1 evőkanál olaj, 20 dkg zsemlemorzsa, porcukor vagy tejföl a tálaláshoz .
Elkészítés:
A túrót összekeverjük a búzadarával, sóval, a tojások sárgájával (a tojásfehérjéket külön félretesszük). Az így kapott masszát lefedve legalább egy órára hűtőgépbe tesszük.
Közben egy evőkanálnyi olajon állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát.
A hűtési idő végén a tojásfehérjékből a vaníliás cukorral kemény habot verünk. A habot óvatosan a túrós masszába keverjük.
A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük. Miután följöttek a víz felszínére, még kb. 3-4 percig főzzük őket, aztán a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
A kész gombócokat porcukorral vagy tejföllel tálaljuk. De a túrógombóc nagyon finom sárgabarack lekvárral is.
TÚRÓGOMBÓC
nagyon egyszerűen, Nyárizápor receptje szerint
Hozzávalók (kb. 15 nagyobb gombóchoz):
Fél liter tej, 8 evőkanál búzadara, fél kg túró, egy csipet só, cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
A tejből és a búzadarából csipetnyi sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Mikor megfőtt, még melegen cukrot keverünk bele. (Formázható sűrűségűnek kell lennie.)
Ha készen van, belekeverjük a túrót (esetleg egy kis reszelt citromhéjat is). Gombócokat formázunk, és főzés nélkül pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Álomkönnyű és tuti nem esik szét főzés közben. A tejbegrízt, de akár az egész masszát is megcsinálhatod előző este is.
Tipp:
A túrógombócot zsemlemorzsa helyett darált dióba is forgathatod.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Bocsi,de nem ertem kristaly tisztan,hogy ezt a tejbengrizes masszat kell vagy nem kell fözni.Udv.Sanyi.
Re: Turogombocrol
(erika, 2016.02.02 13:56)
szia!
szeretnèm,megkèrdezni, hogy a gombocokat nemkel fozni?
koszonom szèpen a segitsègeteket!
erika
túrógombóc recept
(Ági, 2014.07.14 21:06)Ma elkészítettem, tökéletes a recept! Köszönöm szépen!
Túrógombóc egyszerűen
(Szamóca, 2010.02.20 10:20)
Szia Sanyi!
Benne van a receptben, hogy csak a tejbegrízt kell főzni, a gombócot már nem.
Túrógombóc
(Szamóca, 2010.02.19 10:47)
Szia Gabóca!
Nagyon szépen köszönöm a remek ötleteket!
Eddig inkább a szilvás, barackos vagy epres gombócot illetve a nudlit paníroztam mákba vagy dióba. Túrógombóccal még nem próbáltam. De biztosan nagyon finom.
túrógombóc
(Gabóca, 2010.02.19 10:34)
Ez a gombóc nagyon finom,de én meghempergetem darált
mákban,v.dióban(+porcukor).Így kevesebb a szénhidrát.
Ha ez nincs otthon,v.nem érek rá-akkor tejfölbe keverek porcukrot,fahéjat,darált szegfűszeget-és nyakon
öntöm! Próbáljátok ki,nagyon finom !
túrógombocról
(Marcsi, 2010.02.13 12:39)
Próbáldd meg zsemlemorzsa helyett az édes morzsát.darált keksz kell hozzá.Így sokkal finomabb.
Üdv.Marcsi
Turogombocrol
(Sanyi., 2010.02.17 19:27)