Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TÚRÓSPITE MUFFINFORMÁBAN

2008.01.07

Hozzávalók (12 minitortához):

A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor.

A töltelékhez: 50 dkg túró, 10-15 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), 5 dkg mazsola.

  

Kép

  

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk, egybegyúrjuk.
A töltelékhez a túrót összekeverjük 2 csomag pudingporral, a cukorral és a megmosott mazsolával.
Ha nem szilikonos a sütőformánk, kikenjük vajjal. (Egyáltalán nem baj, ha nem rózsa- vagy napraforgóformában sütjük a minitortákat. A hagyományos muffinforma is tökéletesen megfelelő.)
A morzsatészta kétharmadát egyenletes vastagságban a forma mélyedéseinek aljára és oldalára nyomkodjuk úgy, hogy minden mélyedés közepén egy üreget kapjunk.. A tésztaüregekbe belekanalazzuk a pudingos, túrós krémet.
A megmaradt tésztából 12 egyforma nagyságú gombócot formázunk, amiket akkora körlappá lapítunk, ami befedi a sütik tetejét. A tésztakorongokat a sütikre nyomkodjuk-tapasztjuk. Aztán 2-3-szor megszurkáljuk mindegyiket villával.
A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a tetejük, takarjuk le alufóliával!)


Tipp:
Ugyanezt a süteményt megsüthetjük más töltelékkel is:

MEGGYESPITE MUFFINFORMÁBAN

ALMÁSPITE MUFFINFORMÁBAN

  

Kép

 

 

A sütemény ilyen szilikonformában készült:

 

Kép

  

Ez a sütemény természetesen megsüthető hagyományos muffinformában is. Éppen olyan finom lesz úgy is, mintha virágformában sütnénk. Viszont ha hagyományos muffintepsiben sütöd, előfordulhat, hogy kisebbek a tepsi mélyedései, mint a virágformánál. Emiatt lehet, hogy marad valamennyi az elkészített tésztából. A megmaradó tésztát véletlenül se dobd ki! Csinálj belőle kekszet! Nagyon finom vajaskekszed lesz.

A megmaradt tésztából formázz egy 3-4 cm átmérőjű hengert, tedd 5-10 percre a mélyhűtőbe, aztán vágd 6-7 mm vastag szeletekre, az így kapott korongokat rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, előmelegített 220 fokos sütőben süsd kb. 10-12 percig (amíg a szélük kicsit barnulni nem kezd), ekkor vedd ki a sütőből, várj kb. 10 percet (mert frissen sülve még lágyak), utána tálalhatod a finom vajaskekszet. De ha későbbre szánod, tedd őket kihűtve egy jól záródó süteményesdobozba, és teához, kávéhoz vegyél elő egyet-egyet. Még finomabbá teheted a sütidet, ha a hengerré formázás előtt darabos diót vagy csokoládét, esetleg mazsolát, asztalt gyümölcsöt gyúrsz bele.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ötletesek és gyönyörűek :)

(Kera, 2010.06.03 10:26)

Nagyon finom a pite, megsütöttem én is, köszönet a receptért. Nem lettek ugyan ilyen szépek, de finomak.

Hol sikerül venned ilyen guszta formákat?

Üdvözöllek: Era