TÚRÓS ZAPEKANKA - orosz túrós sütemény
Hozzávalók (25 x 35 cm-es tepsihez):
1 kg túró, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt, 2 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, ízesítésként 1 citrom reszelt héja vagy néhány csepp vaníliakivonat, 20 dkg mazsola (elhagyható).
Elkészítés:
A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a szitán áttört túrót, majd a többi hozzávalót, végül belekeverjük a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát. A masszát sütőpapírral bélelt hőálló tálba vagy magas falú tepsibe simítjuk legalább 5-6 cm vastagon, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: ez a sütemény olyan az oroszoknak, mint nekünk az óvodai vagy „menzás” tejbegríz és a csokoládéöntetes piskóta. A gyerekkort idézi fel. Tálaláskor többnyire gyümölcsmártást, befőttet, édes tejfölt vagy sűrített tejet adnak hozzá. Az elkészítése nagyon egyszerű, gyors, a kész sütemény pedig nagyon finom.