Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


VAJASPÁNKÓ (КОЛОБОК) - mesekönyv módra

2019.05.19

p1850696-ddd.jpg

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só. A tészta lekenéséhez: 1 tojás villával lazán fölverve.

A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer, 1 citrom reszelt héja,  1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag vaníliás cukor), 5-10 dkg mazsola (kihagyható).

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk.

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzákeverünk egy evőkanál lisztet és a cukrot, aztán megvárjuk amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.

A többi hozzávalót a fölfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és az egészből sima, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva fél órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, összekeverjük a töltelék hozzávalóit.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 10-12 centis pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A közepükre rakunk egy-egy evőkanál tölteléket, és a tésztát a töltelékre hajtva gombócot formázunk. A tésztagombócokat az összeillesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 15-20 percig kelesztjük, majd megkenjük őket a fölvert tojással

Aztán a süteményeket 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Tipp:
A süteményt tölthetjük bármilyen más édes és sós finomsággal: dióval, mákkal, almával, gesztenyével, süthető lekvárral, sajttal... is.

 

p1850701-dd.jpg
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.