Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VAJASPÁNKÓ - mesekönyv módra

2011.09.14

Igen, ma, az internet korában már én is tudom, hogy a pánkó egy fánkféle. Számomra azonban a vajaspánkó örökre ez a sütemény marad, mivel az összes gyerekkori képeskönyvemben pont így nézett ki. Nem csak a története mesebeli, az íze is. Mi nagyon szeretjük.

  

p1040357-dd.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt, negyed citrom reszelt héja, csipetnyi só. A tészta lekenéséhez: 1 tojás villával lazán fölverve.

A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer, háromnegyed citrom reszelt héja,  1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag vaníliás cukor), 5 dkg mazsola (kihagyható).

 

p1040330-dd.jpg

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk.

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzákeverünk egy evőkanál lisztet és a cukrot, aztán megvárjuk amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.

A többi hozzávalót a fölfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és az egészből sima, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva fél órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, összekeverjük a töltelék hozzávalóit.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 10-12 centis pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 15-20 percig kelesztjük, majd a közepüket kicsit benyomjuk, megkenjük őket a fölvert tojással, aztán minél több tölteléket halmozunk a közepükbe úgy, hogy a tészta széléből körben legalább egy-két centi szabadon maradjon.

A süteményeket 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vajaspánkó

(Nelli, 2011.09.15 08:10)

Nagyon finom lehet!:-)

Re: Vajaspánkó

(Szamóca, 2011.09.15 15:35)

Tényleg az. Próbáld ki te is!