VATRUSKA (ВАТРУШКА) - mesekönyv módra
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só. A tészta lekenéséhez: 1 tojás villával lazán fölverve.
A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag vaníliás cukor), 5-10 dkg mazsola (kihagyható).
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzákeverünk egy evőkanál lisztet és a cukrot, aztán megvárjuk amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.
A többi hozzávalót a fölfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és az egészből sima, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva fél órát kelesztjük.
Amíg a tészta kel, összekeverjük a töltelék hozzávalóit.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 10-12 centis pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 15-20 percig kelesztjük, majd a közepüket kicsit benyomjuk, megkenjük őket a fölvert tojással, aztán minél több tölteléket halmozunk a közepükbe úgy, hogy a tészta széléből körben legalább egy-két centi szabadon maradjon.
Aztán a süteményeket 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tipp:
A süteményt tölthetjük bármilyen más édes és sós finomsággal: dióval, mákkal, almával, gesztenyével, süthető lekvárral, sajttal... is.
Vajaspánkó
(Nelli, 2011.09.15 08:10)