Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VARGABÉLES MUFFIN

2010.07.12

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-007-dd.jpg

 

 

Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):

10 dkg cérnametélt, 50 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg  mazsola (kihagyható), 2 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős), 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap.
 

Kép

 

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)

A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a pudingporral és a reszelt citromhéjjal.

A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.

A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.

A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)

A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)

 

A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-033-dd.jpg

 

 

 

VARGABÉLES MUFFIN MÁSKÉPP

  

Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):

10 dkg cérnametélt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg  mazsola (kihagyható), 2 tojás, 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap, sűrű baracklekvár.
  

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből 2 evőkanál cukorral kemény habot verünk.

A túrót összekeverjük a megmaradt cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a 2 tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal.

A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.

A túrókrémbe óvatosan beleforgatjuk a fölvert tojásfehérjét.

A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.

A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)

A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)

A 15 perc letelte után mindegyik muffinunk tetejét középen picit benyomjuk egy kiskanállal, hogy egy pici mélyedés keletkezzen, a mélyedésekbe egy mokkáskanál baracklekvárt kanalazunk, és a süteményt még kb. öt percre visszatesszük a sütőbe. (Ezt a lekvározást minél gyorsabban végezzük el, hogy a muffinok nehogy kihűljenek közben.)

A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből.

 

Tipp:

Készítheted úgy is ezt a tojásos változatot, hogy a fölvert tojáshabot nem kevered a krémbe, hanem félreteszed, és a sülő muffinok tetejére halmozod (vagy nyomod habzsákból) a sütési idő vége előtt 5 perccel.

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-023-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Levelesből is lehet?

(Anita, 2012.04.18 07:05)

Szia!

Leveles tésztából is el lehet készíteni? Van itthon 2 cs. leveles tésztám.

Köszi

Re: Levelesből is lehet?

(Szamóca, 2012.04.18 10:58)

Szia Anita!
Szerintem finom lesz levelestésztából is.

Vrgabéles túros muflin

(Jutka, 2011.12.03 20:28)

EZ nagyon finom lehet jól néz ki a foton ,kifogom probálni

Isteni

(Dia, 2011.08.29 11:20)

Nagyon finom süti, nem bírtuk abbahagyni, olyan fincsi.
Egyetlen probléma volt vele, hogy gyorsan fogyott.

vargabéles muffin

(Piroska, 2011.06.24 14:06)

Szerinted vannak véletlenek?
A "sajtos kosárkák muffin formában" (www.pasz.eoldal.hu) kapcsán gondolkoztam el én is a vargabéleses változaton. Most, látva az eredményt, hamarosan el is készítem.
Gratulálok az oldalhoz! Gyönyörűek a finomságok a képeken és maguk a fotók! Nem vagy te profi? (Profi szakács, cukrász és fotós.)

Muffin

(Lilla, 2011.03.03 21:47)

Azt hiszem, megvan a hétvégi desszert. Köszönöm!

Fincsi!!

(Dorka, 2011.01.31 20:57)

Szia!
Ez egy nagyon-nagyon finom süti. Megcsináltam és remek lett. Aki szereti a túrós sütiket, annak muszáj kipróbálni. :)
Már több sütit is kipróbáltam tőled és eddig mindegyiknek nagy sikere volt. Már böngészem is, hogy mi legyen a következő. :)

süti

(Merci, 2011.01.02 15:00)

Szia!
Én nagyon édesszájú vagyok, a muffint is szeretem.
Anyukám is szokott muffint sütni, d eilyet még nem csinált.
Biztos finom lehet majd kipróbálom

a gépről

(Merci, 2011.01.02 14:59)

Szia!
Én nagyon édesszájú vagyok, a muffint is szeretem.
Anyukám is szokott muffint sütni, de ilyet még nem csinált.
Biztos finom lehet majd kipróbálom

vargabéles muffin

(Gabriella, 2010.10.17 06:11)

Nagyon gusztán néz ki! Kipróbálom még ma!Ügyes vagy!

Süti

(Szoboszlai Anna, 2010.09.25 15:34)

Szia!
Nagyon finom ez a süti!
Én a túrós réteshez hasonlítanám.
Már alig várom a következő recepted!:)

msnzone@szunyi.com

(MSNZONE, 2010.09.04 11:23)

Tuningold az MSN-ed, alakítsd úgy ahogy szeretnéd!
Hangulatjelek, Programok, Szriptek, és a legjobb közösség!

Regisztrálj te is!

Katt a linkre: http://msnzone.szunyi.com/index.php?app=core&module=global&section=login

http://dfens.org/6591f5

(http://dfens.org/6591f5, 2010.08.05 12:55)

Szeretnél pénzt keresni miközben netezel? Klikk http://www.bigextracash.com/aft/859ffb8a/b941c4f0.html

Vargabéles

(Szamóca, 2010.07.25 22:58)

Szia Böbi!
Nagyon örülök, hogy ízlett a muffin.
A sütők nagyon különbözőek.
Igazából sokáig nem is írtam a receptjeimben sütési hőfokot, csak annyit, hogy erős, közepes vagy kis lángon süssünk, de annyian kérték, hogy adjam meg a pontos sütési hőmérsékletet, hogy végül beadtam a derekam.
Pedig a saját sütőjét mindenki csak maga ismeri.
Ezt a süteményt közepes hőfokon kell sütni. Lehet, hogy az a te sütődben nem 180, hanem 200 vagy akár 220 fok.
Legközelebb próbáld meg 200 fokon! Hátha úgy kicsit jobban megpirul a réteslap.
Arra viszont vigyázni kell, hogy azért nehogy megégjenek a sarkai.

vargabéles muffin

(Böbi, 2010.07.25 22:43)

Szia! Megcsináltam a vargabéles muffinokat, nagyon finom és elég gyorsan elkészíthető.
De nekem egyáltalán nem lett ilyen szép piros a réteslap - inkább teljesen fehér maradt - pedig a recept szerint, 180 fokon sütöttem, picit tovább is, mint 15 perc.

Lehet, hogy magasabb hőfokon kellene sütni? vagy a 180 fok légkeveréses? Na, majd kitapasztalom, de így is finom lett.

Muffin

(Eszter, 2010.07.12 23:17)

Aztaaaaa.... :-O
Gyönyörű. És nagyon jó ötlet.