Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


VARGABÉLES MUFFIN

2010.07.12

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-007-dd.jpg

 

 

Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):

10 dkg cérnametélt, 50 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg  mazsola (kihagyható), 2 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős), 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap.
 

Kép

 

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)

A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a pudingporral és a reszelt citromhéjjal.

A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.

A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.

A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)

A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)

 

A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-033-dd.jpg

 

 

 

VARGABÉLES MUFFIN MÁSKÉPP

  

Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):

10 dkg cérnametélt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg  mazsola (kihagyható), 2 tojás, 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap, sűrű baracklekvár.
  

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből 2 evőkanál cukorral kemény habot verünk.

A túrót összekeverjük a megmaradt cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a 2 tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal.

A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.

A túrókrémbe óvatosan beleforgatjuk a fölvert tojásfehérjét.

A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.

A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)

A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)

A 15 perc letelte után mindegyik muffinunk tetejét középen picit benyomjuk egy kiskanállal, hogy egy pici mélyedés keletkezzen, a mélyedésekbe egy mokkáskanál baracklekvárt kanalazunk, és a süteményt még kb. öt percre visszatesszük a sütőbe. (Ezt a lekvározást minél gyorsabban végezzük el, hogy a muffinok nehogy kihűljenek közben.)

A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből.

 

Tipp:

Készítheted úgy is ezt a tojásos változatot, hogy a fölvert tojáshabot nem kevered a krémbe, hanem félreteszed, és a sülő muffinok tetejére halmozod (vagy nyomod habzsákból) a sütési idő vége előtt 5 perccel.

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-023-dd.jpg