VARGARÉTES
Hozzávalók (két rúdhoz):
25 dkg cérnametélt (vagy 25 dkg réteslisztből két tojásból, és csipetnyi sóból gyúrt tészta finommetéltre vágva), 1 kg tehéntúró, 25 dkg porcukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 4 tojás, 4-5 evőkanál tejföl, 6 réteslap.
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, a tésztaszálak maradjanak rugalmasak!)
A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a tojások sárgájával és a reszelt citromhéjjal.
A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
Egy tiszta konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, majd nagyon vékonyan megkenjük tejföllel. Beborítjuk egy másik réteslappal, amire szintén tejfölt kenünk, végül még egy réteslap következik.
A tészta hosszabb végétől néhány centire egy csíkban elosztjuk a túrós töltelék felét, majd a rétest a konyharuha segítségével feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.,
A másik rudat is ugyanígy készítjük el.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, letakarjuk alufóliával.)
A megsült rétest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Mivel nálunk vannak olyanok is a családban, akik nem szeretik, a mazsolát csak az első rúd rétes feltekerése után keverem a töltelékbe, így csak a sütemény fele lesz mazsolás.