Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FLAN - mexikói puding

2008.01.24

Mexikói / spanyol ünnepi puding.

Hozzávalók:

A karamellöntethez: 10 dkg cukor (kristálycukor vagy kockacukor). A krémhez: 15 dkg cukor, 2,5 dl tejszín, fél dl tej, 3 tojás, 3 tojássárgája, 1 vaníliarúd (vagy vaníliaesszencia, esetleg 3 csomag vaníliás cukor).

 

Kép

 

Elkészítés:

A karamellöntethez a 10 dkg cukrot egy deciliter vízzel állandóan kevergetve karamellizáljuk. (A cukrot a vízzel addig főzzük, amíg egynemű, sötét mézsárga, ragadós szirupot kapunk.)

Előkészítünk négy kis szufléformát vagy hőálló csészét és egy akkora magas falú tepsit, amibe a négy forma kényelmesen belefér.

A krémhez a tejszínt a vaníliával és a cukor felével felforraljuk, majd levesszük a tűzről és langyosra hűtjük.

A tojásokat, tojássárgákat jól kikeverjük a maradék cukorral, majd a fél deci tejjel.

A vaníliás tejszínt habverővel folyamatosan energikusan keverve belecsorgatjuk a tojásos krémet. Robotgéppel az egész keveréket habosra keverjük.

A karamellöntetet elosztjuk a négy kis tálka alján. Erre merjük a tejszínes, tojásos krémet.

A tálkákat a tepsibe állítjuk, a tepsit pedig a tálkák feléig feltöltjük forró vízzel, majd 35-40 percre 150-160 fokosra előmelegített sütőbe tesszük.

A kész flant lefedjük, és teljesen kihűtjük. (Legjobb egy éjszakára hűtőgépbe tenni. De nálam az is bevált, hogy egy órára kitettem téli fagyokban a teraszra.)

Mikor teljesen kihűlt, desszertes tányérra borítva tálaljuk.

 

Mexikóban nagyobb formában készítik, és szeletelik.

Ízesíthető mindenféle fűszerrel, kakaóporral, reszelt citromhéjjal, apróra vágott kandírozott gyümölccsel vagy diófélékkel. De szerintem egyszerűen, vaníliásan a legjobb.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.