FŐZÖTT VANÍLIA FAGYLALT
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 3 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 vaníliarúd.
Elkészítés:
A tejet föltesszük főni a vaníliarúd kikapart belsejével és a hosszában felhasított vaníliarúddal.
A tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral.
Amikora vaníliás tej felforrt, levesszük a tűzről, a vanília héját kivesszük belőle, aztán egészen kis merőkanállal vagy evőkanállal apránként meleg tejet keverünk a cukros tojásba. Összesen kb. 2 dl-t. Az így kapott keveréket egy szűrőn át a többi tejhez adjuk. Gyorsan jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre.
Állandóan kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Levesszüka tűzről. Ha esetleg csomósnak tűnik, még mielőtt kihűlne, újra átszűrjük. Ezután gyakran megkeverve kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt, fagylaltgépbe töltjük, és fagylalt állagúra keverjük.
Tipp:
Ha nincs otthon vanília, akkor a porcukor fele helyett használj vaníliás cukrot.
Ha nincs fagylaltgéped, mélyhűtőben is megfagyaszthatod a fagylaltot.
Ugyanebből az alapból kitűnő gyümölcsfagylaltokat is készíthetsz, ha a megfőtt, kissé kihűtött vanília alaphoz turmixolt gyümölcsöt, gyümölcslevet vagy apró gyümölcsdarabokat keversz.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Szamóca!
A tejet össze kell önteni a tejszínnel? Mert nem írtad, hogy a tejszínt hova használjuk fel... Köszi!
A tejszínt mikor?
(Hajni, 2011.08.14 13:44)